Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.

În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.

Aceasta este a 12-a parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.

Descoperă mai jos alte câteva companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris pe start-up.ro.

Goodlegal

Despre Googlegal am scris destul de recent, undeva pe la finalul lunii noiembrie, în momentul în care startup-ul și-a anunțat lasarea oficială pe piață, precum și o investiție pre-seed de 1,2 milioane de euro primită de la primii investitori ai UiPath, Earlybird Digital East Fund (care au condus runda de finanțare), Credo Ventures și Daniel Dines, dar și de la cel mai recent fond de investiții în tehnologie, Underline Ventures.

Goodlegal este o platformă care facilitează conformitatea legală pentru companii, având ca scop simplificarea juridicului, oferind persoanelor fizice și companiilor o platformă de infrastructură juridică prin care să poată colabora cu partenerii lor contractuali.

Platforma oferă diverse funcționalități, de la generarea de documente, inclusiv asamblarea lor prin drag-and-drop, până la documente juridice standard, editor și analiză de text juridic, semnătură electronică, funcționalități de automatizare și integrări, prin care orice companie poate obține o conformitate legală solidă și cadrul juridic operațional în cel mai scurt timp.

Goodlegal este cofondat de Vasile Țiple, fost director juridic al UiPath, alături de alți 3 colegi cu experiență în UiPath - Alexandru Căciulescu (CTO), Alexandru Tătăran și Ioana Teleanu.

Despre drumul lor de la UiPath la Goodlegal am povestit pe larg într-un story după ce echipa a anunțat investiția primită.

Nestor

Despre echipa Nestor am mai scris în acești ani dar nu putem să-i ratăm în retrospectiva lui 2022, mai ales că Nestor a reușit să atragă, la începutul lunii decembrie, o investiție în valoare de 2 milioane de dolari de la fonduri de investiții și investitori angel din Statele Unite.

Startup-ul românesc Nestor este o Platformă de People Intelligence care transformă modul în care organizațiile își dezvoltă și își păstrează angajații prin crearea unui limbaj comun axat pe skill-uri.

Soluția utilizează predictive analytics și un sistem inteligent de nudging automation pentru a ajuta companiile să dezvolte și să păstreze angajații.

Platforma conectează competențele angajatului cu cele mai importante procese de talent management prin crearea unui profil unitar bazat pe skill-uri, profil care permite angajaților să identifice direcții noi posibile în cariera profesională sau să preia noi roluri în interiorul companiei, bazate atât pe interesele proprii, cât și pe nevoile companiei.

Cu ajutorul Nestor, fiecare angajat este încurajat să preia controlul asupra propriei dezvoltări, să acceseze noi oportunități de creștere, să se implice în inițiative transversale și să învețe skill-uri de viitor.

Despre Nestor și soluția pe care o aduc pe piață pentru manageri am scris pe larg în acest material.

Chambr

În materialul în care am povestit pe larg despre Chambr, am descris startup-ul ca fiind unul care îți arată că joaca are sens în învățare chiar și când ești mare.

Și asta pentru că Chambr, un startup fondat de Alex Poe și Gabriela Constantinescu, ajută trainerii să creeze jocuri de învățare care cresc retenția conținutului, o platformă flexibilă, scalabilă și adaptabilă oricărei culturi. Soluția dezvoltată de Gabriela și Alex are deja 26 de clienți plătitori, printre care UiPath, Catalyst Global, și e disponibilă în 28 de țări.

Tinerii au creat în 2017 Playlearn, unde făceau card games și boardgames fizice pentru procesul de învățare din companii. În pandemie, când simțeau că sunt într-un soi de cădere liberă, au zis și că e șansa lor să crească digital, astfel că din toamna lui 2020 au început să lucreze la Chambr.

Deși este un startup apărut recent, Chambr a apucat să învețe multe în scurtul timp în care a fost activ, iar acceleratoare precum Rubik Garage 2022, unde platforma a câștigat și 2 premii la Demo Day, dar și preacceleratorul Startup Wise Guys, de unde a ajuns în fast track către accelerator alături de alte 6 startupuri, i-au ajutat pe cei 2 fondatori să-și ia lecții de la mentori și să-și facă fine tuning pe produs.