Frank Meehan, investitor și fondator al SmartUp, o companie care are sediul tehnologic la Cluj-Napoca și care face un produs de microlearning, crede că vremea unicornilor nu a apus, ci doar se transformă.

Meehan a fost unul dintre speakerii conferinței Techsylvania de la Cluj-Napoca, care a avut loc între 23 și 24 mai. El a vorbit de cum a construit SmartUp și de ce a ales ca sediul tehnologic să fie la Cluj, dar și ce fel de investiții ar trebui urmărite acum. În plus, el a sfătuit participanții la conferință să urmărească anumite domenii dacă vor să pornească din România.

„Timpul unicornilor nu a apus. Deși nu am auzit lucruri atât de multe din Silicon Valley, 12 din companiile evaluate la peste un miliard de dolari anul acesta au fost din Asia. De acolo va veni o creștere“, a spus Meehan.

Antreprenorul a spus că în 2015 a fost într-adevăr primul an din 2010 încoace în care au fost investiți mai mulți bani în startup-uri la nivel mondial decât au fost recuperați prin exit-uri. Practic, sunt mult mai puține vânzări care să le ofere posibilitatea fondurilor să-și încaseze partea. „Există o mai mare presiunile asupra fondurilor pentru că sunt puține exit-uri sau listări la bursă“, a spus Meehan.

Ce domenii să urmărești din România

Meehan spune că, indiferent dacă ești antreprenor, investitor sau un fondator de startup fără experiență, trebuie să urmărești câteva trenduri tehnologice și să fii la curent cu ce e „la modă“ și ce nu. Asta în afara de chestiunea clasică pe care ar trebui să o facă orice startup: să rezolve o problemă care chiar trebuie rezolvată.

Inteligența artificială și „deep learning“ (n.r. - nu ne place să folosim englezisme, dar nu am găsit încă un termen în română. Dacă ai ajuns aici, lasă-ne un comentariu și spune-ne cum crezi că ar trebui tradus) sunt trenduri esențiale, a spus Meehan. De asemenea, zona de sănătate digitală este în plină creștere. Evident, după cum ați citit și pe start-up.ro, startup-urile care pariază pe mașini autonome (software, hardware, facilitatori) primesc bani.

„Uită-te unde investește Seqoia Capital. Du-te pe domeniile acelea. Dacă ai construit ceva foarte deștept și ești capabil să dezvolți zona tehnică în România, du-te în Statele Unite și caută banii“, a spus Meehan. El a mai menționat că startup-urile ar trebui să renunțe la idei „on demand“, care pot fi traduse ca „Uber pentru orice“. Economia on demand e deja saturată de prea multe startup-uri, iar cele care au rămas în picioarele sunt cele originale - Uber, AirBNB, jucătorii mari care au deschis balul.

Pentru români, Meehan spune că domeniile Enterprise (B2B) și Deep Tech sunt de viitor, pentru că avem skill-uri puternice în zona tehnologică prin care putem dezvolta astfel de produse.