Contactat de start-up.ro, ministrul Oprea a declarat că a făcut rost de bani pentru a asigura derularea tututor proiectelor pe care ministerul le are în derulare pentru antreprenorii de la noi.

În același timp, președintele CNIPMMR, Florin Jianu, a făcut câteva declarații cu privire la bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în ceea ce privește derularea programului Start-Up Nation.

“Ce se poate observa în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este că, în cazul programului “Start-Up Nation”, sunt bani pentru semnarea până la data de 28 iunie a aproximativ 2.200 de contracte și, probabil, la rectificarea bugetară din august, se vor aloca credite de angajament pentru semnarea contractelor cu restul de firme. Acest lucru înseamnă cert că, în acest moment, sunt prevăzuți bani pentru plata a doar 1.400 de firme, restul urmând a fi contractați dupa rectificarea bugetară, până în data de 15 noiembrie, așa încât implementarea propriu-zisă va fi în anul 2020”, afirmă Jianu.

Proiectul de buget avea bani pentru puține companii

În proiectul de buget, Guvernul a prevăzut pentru Ministerul Mediului de Afaceri 383.500.000 de lei credite bugetare și 444.197.000 de lei credite de angajament. Acestea din urmă vor fi la baza acordurilor de finanțare cu antreprenorii care vor fi selectați în Start-Up Nation2018/2019.

Suma ar ajunge pentru 2.220 de firme care se vor califica la finanțare, deși inițial Ministerul a promis finanțare pentru 10.000 de firme. Anul trecut, peste 8.000 de firme au primit finanțare prin programul Start-Up Nation.

În privința creditelor bugetare, acestea pot fi folosite pentru a plăti băncile partenere din proiect, dar și pentru avansul oferit în cadrul programului Start-Up Nation pentru antreprenorii eligibili. Cu toate acestea, nici procedura pentru avans nu e bine știută.

Florin Jianu spune și că, în ceea ce privește programul pentru dezvoltarea comerțului, a scăzut alocarea atât a creditelor de anagajament cât și a creditelor bugetare, cu 70%, având alocate de la 50 de milioane lei anul trecut, la numai 15 milioane anul acesta, acest lucru însemnând o scadere de la 200 de firme cât au fost finanțate anul trecut, la 60 de firme.

”Aceeași scădere a creditelor de angajament a fost sesizată și în cazul programului de microindustrializare, de la 74.359 mii lei la 22.678 mii lei, însemnând că numărul de firme finanțate scade de la 200 la 55”, Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

Ministerul Pentru Mediul de... by on Scribd