Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, a declarat pentru start-up.ro că toate programele destinate antreprenorilor de la noi se vor derula conform planului, chiar dacă în propunerea de buget dată aseară publicității, bugetul ministerului său era redus cu 28%.

Astfel, ministrul spune că și programul Start-Up Nation va beneficia de finanțarea inițială. ”Toate programele or funcționa exact așa cum au fost prognozate și exact așa cum au fost discutate și dezbătute cu mediul de afaceri, inclusiv în Consiliul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii și tema creditelor de angajament este deja rezolvată."

"De dimineață am stat de vorbă cu Ministrul de Finanțe și lucrurile sunt deja rezolvate, așa că-i încurajez pe toți antreprenorii care vor să aplice pentru programul Start-Up Nation să o facă. Povestea de succes continuă. Nu mai este acest subiect, vor fi destule fonduri, adică 2 miliarde, suficiente pentru a încheia contracte pentru cele 10.000 de proiecte așa cum am discutat cu mediul de afaceri că vom continua în acest an", a spus ministrul pentru start-up.ro.

”Știți cum e, titlul spune tot. Este un proiect de buget, deci orice lucru este perfectibil. A fost rezolvată această temă. Vreau să le spun antreprenorilor că lucrurile sunt exact așa cum le-am discutat și le-am convenit. Acum sunt depuse ca planuri de afaceri peste 20.000, iar utilizatori înscriși sunt peste 27.000 (în aplicația de înscriere de pe aippimm.ro sunt puțin peste 20.600 de dosare înscrise - n.red.). Mă aștept să depășim 30.000 până pe data de 12 februarie. Povestea de succes continuă, nu dezamăgim, avem finanțarea necesară”, ne-a declarat Ștefan Radu Oprea.

Buget 2019: Bani pentru puține companii

În proiectul de buget, Guvernul a prevăzut pentru Ministerul Mediului de Afaceri 383.500.000 de lei credite bugetare și 444.197.000 de lei credite de angajament. Acestea din urmă vor fi la baza acordurilor de finanțare cu antreprenorii care vor fi selectați în Start-Up Nation 2018/2019.

Suma ar ajunge pentru 2.220 de firme care se vor califica la finanțare, deși inițial Ministerul a promis finanțare pentru 10.000 de firme. Anul trecut, peste 8.000 de firme au primit finanțare prin programul Start-Up Nation.

Florin Jianu despre Start-Up Nation 2018/2019: ”În acest moment sunt prevăzuți bani pentru plata a doar 1.400 de firme”

În privința creditelor bugetare, acestea pot fi folosite pentru a plăti băncile partenere din proiect, dar și pentru avansul oferit în cadrul programului Start-Up Nation pentru antreprenorii eligibili. Cu toate acestea, nici procedura pentru avans nu e bine știută.

Până acum, peste 20.000 de companii au aplicat pentru Start-Up Nation 2018/2019. Potrivit specialiștilor contactați de start-up.ro, concurența e mare și nu vor fi proiecte eligibile care vor avea sub 100 de puncte, baremul maxim. Bugetul pentru finanțarea a 10.000 de firme este, după un calcul simplu, de 2 miliarde de lei, care vor trebui luați la o rectificare bugetară ulterioară.

Ministerul Pentru Mediul de... by on Scribd