La începutul acestei luni, echipa UPT anunța o nouă actualizare a ofertei educaționale în raport cu cerințele pieței muncii. Începând cu acest an absolvenții pot studia în cadrul unui nou program de masterat, denumit Game Development, conceput special pentru pasionații de jocuri, care doresc să își dezvolte abilitățile într-un domeniu al industriilor creative.

Totodată, încă din luna februarie, Universitatea Politehnica Timișoara anunța că a accesat 5,2 milioane de euro pentru digitalizare prin PNRR, o parte din sumă fiind alocată pentru proiecte ce îi vor pregăti pe studenți pentru profesiile viitorului.

La evenimentul Smart Future, pe care l-am organizat la București, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, ne-a vorbit despre colaborarea UPT cu firmele de IT din Timișoara și despre importanța tehnologiei pentru pregătirea viitoarelor generații de studenți.

”Dincolo de banala, să zicem așa, investiție a unei companii pentru modernizarea laboratoarelor universității, spunem banală dar nu e deloc așa, este vorba de o investiții de câteva zeci de mii de euro, e vorba și de o comunicare pe resursă umană”, ne-a precizat Florin Drăgan.

Urmăriți interviul video pentru mai multe informații privind colaborarea UPT cu mediul privat pentru pregătirea studenților sau citiți detalii în continuare.

Colaborări cu mediul privat

Rectorul Universității Politehnica Timișoara a adăugat faptul că instituția de învățământ din care face parte lucrează alături de aproximativ 200 de colaboratori externi, ”oameni ce lucrează pentru companii timișorene”.

”Ei țin ore cu studenții noștri iar asta e un lucru bun pentru că studenții intră în contact cu ceea ce se întâmplă în realitate. Ei intră în contact cu ce se întâmplă în realitate și lucrând în aceste companii, de la ani tot mai mici. Acestea sunt exemple de colaborări deja devenite clasice”, a declarat rectorul UPT.

Acesta a dat și câteva alte exemple de colaborări menite să ajute la modernizarea actului educațional.

”Pentru că facem parte dintr-un proiect cu universități europene, avem echipe mixte din companii și din universități de diverse specializări care lucrează la proiecte dezvoltate pe baza unor idei și necesități. Sunt 9 țări implicate în alianța noastră de universități europene și pot fi echipe formate din români dar și cu persoane din alte țări”.

Avantajul exemplelor practice de business

Totodată, expunerea studenților UPT și la exemple venite din zona de antreprenoriat este foarte importantă, universitatea colaborând și cu fondatori de companii care le împărtășesc tinerilor din experiența lor de business.

”Una e să predai studentului citind niște cărți din domeniu, și alta e să fi ratat vreo 4-5 afaceri și apoi să reușești și să ai ce să le spui studenților. Încercăm să facem aceste lucruri pentru ca ei să fie cât mai pregătiți pe viitor pentru viața reală, dar ei sunt deja pregătiți din perioada studenției, unii având afaceri, alții lucrând pentru companii și deja luând un contact destul de direct încă din universitate”, mai spune Florin Drăgan.

Rectorul UPT vine cu propria experiență de business în cadrul instituției pe care o conduce, pe care o consideră ca fiind ”un avantaj”.

”Înainte de a fi Prorector am dezvoltat o companie în Timișoara, pentru cineva din SUA, care a crescut de la 3 oameni de la 120, pe zona de IT. Cumva cunosc toate mecanismele acestea, de creștere la 120 de persoane, apoi transformarea ei într-o multinațională, pentru că a fost cumpărată de o altă companie din străinătate. Le spun mereu colegilor mei, ”ok, companiile doresc altceva”. Noi eram obișnuiți în mediul universitar să credem că companiile vor răul și noi vrem binele. Nu, noi vrem altceva și atunci trebuie să ne întâlnim undeva la mijloc astfel încât interesele, atât ale noastre ca educatori, cât și alte companiilor să ajungă la un compromis benefic pentru ambele părți”, declară reprezentantul Universității Timișoara, adăugând faptul că și companiile din oraș au devenit mai deschise colaborării cu instituția de învățământ odată ce și universitatea s-a deschis.

Tehnologia îi va înlocui pe cei slabi

Încă din 2022 rectorului UPT, Florin Drăgan, semnala faptul că piața muncii din vestul țării are nevoie de ingineri. Iar în ultimii ani, Universitatea Politehnica Timișoara și-a adaptat încontinuu oferta educațională, în funcție de cerințele din piață. În fiecare an au existat suplimentări de locuri la specializările unde rata de angajabilitate a fost una ridicată.

Am discutat alături de reprezentantul UPT și despre oportunitățile pe care le poate aduce tehnologia în educația viitorului.

”Tehnologia poate oferi foarte multe lucruri, din punctul meu de vedere. Zona de inteligență artificială va putea înlocui, din punctul meu de vedere, anumite părți din zona educațională pentru că avem și o lipsă de resursă umană, trebuie să o recunoaștem. Cred că ar putea completa un efort educațional atâta vreme cât lumea vede și înțelege partea benefică a tehnologiei”, a mai spus rectorul Universității Politehnica Timișoara.

”Ce poate va face interesant: va înlocui pe cei foarte slabi. Eu cred că tehnologia îi și poate împinge din spate în foarte multe lucruri, ceea ce în urmă cu 15-20 de ani nu se întâmpla”, concluzionează Florin Drăgan.