Ne-au trecut mai multe laptopuri pe la review anul acesta. Eu folosesc în momentul de față un laptop de birou destul de mic, dar și un laptop de gaming pe post de desktop la biroul de acasă. Acer Predator Triton 300 SE face parte dintr-o nouă abordare a producătorilor.

Are caracteristici și de gaming, dar într-o formă foarte office. Și de-a lungul săptămânii pe care am petrecut-o în compania sa m-a impresionat și m-a făcut să mă gândesc serios dacă nu mi-l doresc ca laptop personal.

Dar înainte de a vorbi despre ce poate să facă acest laptop, hai să trecem în revistă designul, pentru că nu avem un laptop obișnuit de gaming aici.

Design Acer Predator Triton 300 SE

Laptopul vine cu un design foarte tradiționalist, cu puține elemente care aduc aminte de faptul că vrea să fie un dispozitiv de gaming. Avem o carcasă gri metalizat foarte simplă, cu doar câteva elemente ale brandului Predator, pe partea din spate a ecranului și pe manta inferioară a ecranului.

E un laptop de gaming portabil și un laptop de business un pic prea gros, fiind la limită practic între aceste două categorii. Nu am avut o problemă să-l transport însă. Are 1,8 kilograme, o grosime de 17,9 milimetri, iar ecranul are 14 inci, cu margini subțiri pe lateral și în partea superioară, dar cu o margine mai groasă jos.

Pe partea din spate avem fantele de la ventilație care nu sunt integrate foarte agresiv, iar în lateral avem mai multe porturi despre care vom discuta mai târziu. Marginile sunt unele rotunjite, dar forma generală este cu unghiuri drepte foarte serioase.

Odată deschis, poți vedea o cameră web mică deasupra ecranului, display-ul Full HD de 14 inci. Tastatura este una tradițională pentru dispozitivele de gaming de la Acer, retroiluminată și care se simte bine la atingere. Dincolo de difuzoarele destul de ample de deasupra sa, mai putem vedea o serie de butoane speciale, cum ar fi cel de Turbo, care pregătește laptopul pentru sesiunile de gaming, dar și butonul ce deschide Predator Sense, software-ul prin care poți face setări pentru iluminare, ventilatoare și monitorizarea CPU-ului și GPU-ului.

Trackpad-ul este amplasat perfect central, înconjurat de margini cromate și conține și un senzor de amprente pentru autentificare

și securitate suplimentară.

Impresia mea e una foarte bună. E un design extrem de conservator pentru orice laptop, dar mi-a plăcut. Personal nu sunt fanul modelelor foarte sportive de pe piața de gaming, a laptopurilor cu foarte multe culori și foarte multe briz-briz-uri. Prefer ca un laptop să fie destul de sec la nivel de design, dar să fie bun intern. Iar Acer Predator Triton 300 SE e fix acolo. Un design corespunzător și caractersitici tehnice bune. De asemenea, carcasa pare foarte rezistentă la căzături și zgârieturi, nu lași amprente pe ea. Singurul punct relativ în minus pe care l-aș menționa e că șasiul care înconjoară ecranul este destul de flexibil. Nu a fost o problemă în sine, dar ai grijă cu el. De altfel, diferența de grosime dintre partea inferioară cu tastatura și procesorul și partea superioară cu ecranul e mare.

Carcasa nu-ți spune că ai de-a face cu un laptop de gaming. Dar când vezi specificațiile, știi că nu e vorba doar de un laptop pentru Microsoft Excel. Hai să vedem atunci cum e laptopul la nivel de specificații tehnice.

Specificații Acer Predator Triton 300 SE

Laptopul care ne-a venit la teste este dotat cu un procesor Intel Core i7 de generație Tiger Lake, 24 de GB de RAM, grafică Intel Iris Xe Graphics și are 1 TB de stocare pe SSD. Placa video este un Nvidia GeForce RTX 3060.

La nivelul ecrtanului avem un display de 14 inci Full HD IPS cu rată de refresh de 144 de Hz și finisaj anti-glare.

Bun, acum e momentul în care îți voi spune că i-am făcut și teste sintetice, dar nu sunt adeptul lor și prefer să le văd la cei care sunt specializați pe asta. Mie-mi place să descopăr un laptop în mod empiric, să-l folosesc și să văd ce poate face.

L-am folosit ca laptop de birou și m-am și jucat, dar nu am ales titluri foarte complexe, pentru că sunt un gamer amator. În folosirea de zi cu zi nu a avut momente în care să sughițe, combinația dintre Intel Core i7, 16 GB de RAM și placa video RTX 3060 îl fac să se comporte excelent și fără nicio problemă, atât când e băgat în priză, dar și atunci când este doar pe baterie.

Din Predator Sense poți să schimbi setările laptopului, de exemplu dacă intri într-o sesiune de gaming va folosi mai multe resurse și ventilatoarele vor intra mult mai agresiv în funcțiune. În folosirea de zi cu ele sunt foarte silențioase și nu intervin foarte des, la fel cum laptopul nu se încălzește extrem de mult și poate fi ținut cu ușurință pe picioare, de exemplu. Personal îmi place să folosesc laptopul pe Best Performance, dar dacă vrei să ai autonomie mai mare poți să schimbi setările din Windows. Cu toate acestea, nici pe setări de economisire de baterie puterea de calcul nu a fost micșorată foarte mult.

L-am folosit cu aproximativ 15 pagini de browser deschise și nu a avut probleme, cu câteva documente Word și Excel, cu mail și Evernote pornite. Pentru jocuri am ales doar FIFA 21, Pro Cycling Manager 2021 și puțin CS Go. Toate au mers bine, laptopul se încălzește mai puternic decât în folosirea obișnuită, iar ventilatorul a devenit destul de puternic și deranjant, dar e cumva riscul meseriei.

Ecranul și placa video sunt excelente, dar în exportul de video-uri din Adobe Premiere 2021 viteza nu a fost una care să iasă în evidență prea mult, oricum nu e un laptop pe care îl recomand creatorilor de conținut pentru că are un ecran prea mic.

Apropo de acesta, ecranul de 14 inci are o rată de refresh bună de 144 de Hz, este Full HD și e anti-glare. Nu e cel mai luminos ecran de pe piață, iar culorile sunt clare, dar foarte puțin spre deloc saturate. Dacă apreciezi un laptop cu o colorizare mai saturată, acesta nu e pentru tine. Personal am apreciat această naturalețe a redării culorilor. L-am folosit de două ori în soare și reflexia e bună, poți să-l folosești destul de bine în continuare, dar mi-aș fi dorit mai multă luminozitate atunci când stăteam la birou.

Am rămas relativ impresionat de autonomia bateriei. Evident, dacă vorbim de un laptop de gaming nu avem așteptări uluitoare. Dar dacă îl ții în setările Better performance sau Better Battery poți avea un laptopp care să te țină aproximativ 4-5 ore, în funcție de cum îl folosești. Am fost destul de atent să nu am multe programe care-mi consumă, dar mă așteptam la mai puțin, fiind pregătit sufletește pentru 3 ore.

Pentru mine la un laptop contează foarte mult să aibă un trackpad bun, o tastatură care se poate folosi cu plăcere, așa că hai să vorbim un pic despre asta, dar și despre scenariile de folosire pentru acest laptop.

Tastatură, trackpad și porturi disponibile Acer Predator Triton 300 SE

Cum spuneam, e important să analizăm și partea asta. Chiar dacă vorbim de un laptop de gaming, deci asta înseamnă că-l vei folosi cu un mouse, de cele mai multe ori dacă vorbim de gaming pe laptop nu-l vei face cu o tastatură conectată.

Butoanele sunt destul de mari și evidențiate, cu spațiu suficient între ele, iar tastele de săgeți sunt de dimensiune completă, ceea ce este excelent. La folosirea pentru muncă a laptopului mi-a plăcut faptul că tastatura este foarte silențioase, feedback-ul este destul de consistent, deși cursa este foarte scurtă. Tastele sunt de plastic, dar au un feedback cauciucat care poate fi apreciat de unii oameni. La nivelul vitezei de tastare e la nivel mediu, ceea ce este suficient pentru un laptop. Atingerile neinenționate sunt destul de reduse și cele mai multe le-am avut atunci când scriam și voiam să apăs Backspace, dar apăsam tasta specială pentru deschiderea Predator Sense.

Trackpad-ul este unul dintre cele mai bune găsite în ultima vreme pe un laptop. Recunosc că nu-mi place poziționarea butonului de amprentă în el, pentru că mă încurcă și probabil ar fi fost și alte locuri unde să poată fi pus. Dar trackpad-ul e solid, se alunecă bine pe el, nu faci click-uri accidentale chiar și atunci când folosești feedback-ul tactil.

La nivelul porturilor, deși e un laptop și de gaming și de business nu stă extraordinar. Pe partea dreaptă ai mufa de căști, un USB 3 și mufa HDMI, iar pe partea cealaltă ai mufa de alimentare, încă o mufă USB 3 și o mufă USB C. E nivelul de bază pentru porturi, știu că nu se mai poartă acum porturi de carduri, dar aș fi simțit nevoia de un pic mai multă diversitate în această privință.

Pentru că am vorbit și despre scenariile de folosire, eu l-am utilizat în gaming, dar atenție, nu sunt cine știe ce profesionist, ci mai degrabă omul care joacă Pro Cycling Manager, Fifa și F1 2021. Așa că am jucat un pic de Pro Cycling Manager și de CS Go pe el. Pentru nivelul meu de gaming, care este mediu spre mic, e destul de potrivit și nu mi-a creat probleme.

De asemenea, l-am folosit ca laptop de birou timp de o săptămână și mi-a plăcut să-l utilizez, viteza de reacție este bună, în funcție de poziția în scaun poți duce ecranul la un unghi mai mare sau mic, iar atunci când l-am pus în ghiozdan nu mi s-a părut foarte greu. Cred că mai greu e încărcătorul, dar deja sunt obișnuit cu ele.

L-am folosit și pentru un pic de editare video. Nu aș zice că e un laptop potrivit și pentru creatori, pentru că ecranul de 14 inci nu e foarte mare și nici extrem de luminos, iar durata de randare este medie, dar dacă vrei să-l ai ca laptop de rezervă când nu faci treaba de la un desktop, atunci merge și pentru acest aspect.

Și înainte de punctele pro și contra, să vorbim și despre prețul acestui dispozitiv, pentru că știm cât de important e acest aspect când vine vorba de un laptop pe care-l vei folosi foarte mult timp în fiecare zi.

Preț și disponibilitate

Varianta pe care am testat-o eu e, așa cum menționam cea cu 24 de GB memorie RAM și 1 TB SSD stocare. Am tot căutat, dar nu am găsit-o în momentul de față pe piața din România. Cea mai performantă variantă găsită este cea cu 512 GB stocare și 16 GB memorie RAM, cu același procesor Intel Core i7. Laptopul costă în momentul de față 7.500 de lei, redus de la 9.400 de lei. Și dacă prețul inițial mi se părea relativ mare, la 7.500 de lei și caracteristicile acestea e un dispozitiv competitiv pentru mai multe categorii.

Din punctul meu de vedere, arată atât de business, încât m-aș uita mai degrabă la el decât la un Thinkpad, de exemplu. Probabil că varianta pe care o am eu în teste trece în preț standard de 10.000 de lei. Cu toate acestea, cred că e un preț corect. Mare? Da. Dar dacă vrei ceva de nivelul acesata e greu să găsești mai ieftin.

Așadar, nu ne puteam aștepta la un cost mic, dar e unul corect pentru ceea ce oferă. Hai să trecem în revistă acum punctele pro sau contra.

Puncte Pro

  • Performanțe foarte bune în multiple scenarii
  • Autonomie excelentă a bateriei
  • Design tradițional pentru un laptop de gaming
  • Ecran cu rată de refresh de 144 de Hz
  • Tastatură rapidă și silențioasă
  • Nu se încălzește în folosirea de zi cu zi

Puncte Contra

  • Ecranul pare pe alocuri puțin cam flexibil
  • Ar fi avut nevoie de mai multe porturi
  • Poate fi prea multe deodată - și gaming, și birou și editare video
  • Amprenta în trackpad nu e o poziție ideală

În concluzie, Acer Predator Triton 300 SE mi s-a părut unul dintre cele mai mișto laptopuri testate anul acesta. Pe bune. În același timp, simt că poate avea o problemă pentru că are un public extrem de specific care vrea și gaming, vrea și un laptop care să fie folosit la birou, vrea și performanțe, dar și un design discret. E un public restrâns din punctul meu de vedere.

Cu toate acestea, mie personal îmi place această abordare. Mi-a plăcut să nu fiu nevoit să am un ghiozdan special pentru un laptop, mi-a plăcut să nu mă întrebe nimeni ce fel de laptop de gaming mai testez acum. În anonimitatea oferită de acest design, Acer Predator Triton 300 SE e unul dintre laptopurile mele favorite.