Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Este tipul de laptop pe care nu îl dorești pentru excelența într-o anumită categorie, ci pentru ansamblul general de caracteristici și pentru că funcționează bine. Dar să începe cu designul.

Un design specific Acer

E un laptop onest și curat în design, cu unghiuri ascuțite și o culoare albastru-închis, deja caracteristică la Acer. Arată sobru, dar în același timp modern. Carcasa e realizată dintr-un magneziu care înlocuiește aluminiul, dar care se simte relativ gol pe interior. Teoretic e foarte rezistent, dar senzația, poate și pentru a face un laptop atât de ușor, e goală.

Ecranul are margini subțiri în lateral, dar tradițional de groase sus și jos. În partea superioară a sa e camera web. Tastatura e una tradițională, cu butoane integrale și butoane funcționale, iar trackpad-ul plasat aproape central e destul de mic ca lățime. În dreapta avem un senzor de amprentă pentru securitate suplimentară.

În partea din stânga avem mufa de căști și un Kensington Lock, ceea ce dovedește că avem de-a face cu un laptop de business, pentru că poate fi țintuit de un birou. În partea dreaptă avem două mufe USB normale, o mufă USB C care poate fi folosită pentru transfer printr-un cablu USB C spre USb C, o mufă HDMI și cea de încărcare.

Dincolo de designul reușit, laptopul acesta are mai puțin de un kilogram greutate și e cu adevărat un dispozitiv numai bun de trimis în călătorii. În plus, grosimea sa este de doar 14,9 milimetri.

Display Full HD

Ecranul are 14 inci și un display Full HD IPS, cu margini de 9,2 milimetri. Deși nu îmi place personal să folosesc laptopuri cu touchscreen, această variantă avea și această opțiune.

La nivelul luminozității, ecranul nu excelează. Chiar și cu opțiunile de performanță date la maximum, laptopul nu reușește să fie foarte luminos. Chiar dacă are toate culorile foarte bine conturate pe ecran și calitatea Full HD te ajută în browsing, video-uri și filme, luminozitatea m-a deranjat. Dar e posibil să fie plăcerea mea personală de a da luminozitatea la maximum. Orientarea ecranului e una 16:9.

Pentru majoritatea funcțiilor de birou, adică fix așa cum am folosit acest laptop, Acer TravelMate X5 are un ecran mulțumitor și fără pretenții uriașe. Plus că te ajută și să nu-ți obosești prea tare ochii. Însă cât de bun e la nivelul perfromanței TravelMate?

Intel Core i7 și 16 GB de RAM

Varianta pe care am avut-o eu în teste are un procesor Intel Core i7 tactat la 1,80 Ghz și grafică Intel Graphics 620. Capacitatea memoriei interne RAM e de 16 GB.

Capacitatea de stocare e de 512 GB pe SSD, ceea ce e mai mult decât suficient. Ce poți face cu el? Poți să faci browsing în Chrome pe foarte multe pagini fără mari probleme, poți folosi diferite programe de editare de text și de tabele, poți să deschizi un Slack sau alte unelte de colaborare pentru birou. Per total, dispozitivul a mers fără mari dificultăți.

L-am simțit lent pe alocuri după ce îl țineam deschis 8-9 ore la birou, când se adunau procese. Nu l-am forțat în jocuri sau editare video, pentru că nu e făcut pentru așa ceva. Ce m-a deranjat a fost că s-a încins destul de ușor pe carcasă în timpul folosirii și e destul de incomod să ții mâna pe laptop atunci când se întâmplă asta.

Autonomia e undeva spre 7-8 ore într-o folosire medie.

Tastatură și trackpad

Trackpad-ul, după cum spuneam mai devreme, nu este foarte mare. Lățimea e mică și e poziționat relativ incomod, puțin în stânga, nu fix în centru. La nivelul calității, aș zice că nu trebuie să folosești decât la nevoie, în călătorii, acest laptop fără mouse. Trackpad-ul nu este foarte responsiv și feedback-ul oferit de el e dezamăgitor. Pur și simplu, pare plasticos.

Tastatura e foarte greșită. De mult nu am mai văzut o tastatură care să se simtă atât de ieftină, să aibă un joc atât de mare la apăsarea tastelor și pe care să greșesc atât de mult în scris. Pur și simplu tastele joacă mult. Plus sunetul e destul de intens. O altă problemă e poziționarea tastelor Page Down și Page Up, deasupra săgeților. De foarte multe ori în documente puneam cursorul în partea superioară a paginii pentru că apăsam din greșeală pe ele. Dezamăgitor.

Înainte de rezumatul punctelor pro și contra, să vorbim despre disponibilitate. Nu e momentan în magazinele din România TravelMate X5, dar pe site-ul internațional prețul versiunii testate de mine e aproximativ 1.300 de dolari. Mai sunt și versiuni cu i5 mai ieftine, sub 1.000 de dolari. E o opțiune bună ca laptop de birou și deplasări.

Puncte Pro

  • Design reușit și sobru
  • Ecran Full HD în culori bune
  • Performanțe optime
  • Autonomie bună
  • Securitate prin amprentă

Puncte Contra

  • Tastatură foarte proastă
  • Trackpad imprecis și mic
  • Preț mediu spre mare
  • Carcasa din magneziu se simte goală.

În concluzie, Acer TravelMate X5 e un laptop onest pentru cei care vor performanțe bune, dar preț sub 1.500 de dolari. Nu poți avea mari pretenții, dar nici nu vei fi dezamăgit dacă îl folosești la birou. Nu te îndrăgostești de el, ci îl folosești utilitar.