SSD-urile externe nu sunt, tradițional vorbind, genul de dispozitive care să entuziasmeze sau care să provoace reacții de genul ”wow”, dar ADATA SE760 e un device atrăgător atât din punct de vedere al designului, cât și al conectivității și al performanțelor.

Design și conectivitate

ADATA SE760 are o formă neconvențională. În loc să fie dreptunghiular sau pătrățos, SSD-ul are o formă alungită, rotunjită la colțuri și bombată pe centru. E subțire și ușor și îl poți căra după tine oricând și oriunde, încăpând cu foarte mare ușurință și în buzunarul de la pantaloni.

E făcut din aluminiu cu un finisaj foarte plăcut și oferă senzația de rezistență în timp, fiind un SSD menit să reziste la șocuri puternice.

SSD-ul e gândit pentru cele mai noi standarde și pentru cele mai mari viteze de transfer, așa că vine cu o mufă USB-C și în cutia sa găsim două cabluri - unul USB-C - USB-C și unul USB-C - USB 3.2 Gen 2. Am apreciat mult că ADATA a inclus ambele cabluri în cutie, având în vedere că elimină nevoia unui dongle sau achiziționării unui cablu suplimentar.

Mulțumită cablurilor incluse în cutie, ADATA SE760 se poate conecta la orice PC sau laptop, dar și la smartphone-urile și tabletele cu port USB-C. Asta înseamnă îți poți transfera rapid și ușor orice informație dintr-un device în altul și poți, de exemplu, să faci un backup al tuturor fotografiilor și clipurilor tale video în numai câteva secunde.

Performanțe și software

SSD-ul ADATA SE760 promite viteze foarte mari și nu am fost deloc dezamăgit. Vitezele de citire și scriere ”oficiale” sunt de până la 1.000 MB/s - am descoperit că device-ul e capabil de viteze destul de apropiate.

Astfel, copierea unui fișier de aproape 10GB durează numai câteva secunde și am atins aproape 800 MB/s într-un test ”real life”.

Testul Crystal Disk Mark plasează rezultatele ADATA SE760 și mai sus. Mai exact, vitezele de citire ajung până la 982,13 MB/s, iar vitezele de scriere la 834 MB/s. Sunt rezultate nu bune, ci foarte bune.

SSD-ul vine și cu două bonusuri software pentru utilizatori. Mai exact, la înregistrarea pe site-ul ADATA puteți primi software-ul de backup HDD to Go și software-ul care permite instalarea unui sistem de operare OS to Go.

Preț și concluzie SSD extern ADATA SE760

Prețul ADATA SE760 este unul foarte competitiv. În versiunea de 512GB, cea testată de noi, SSD-ul costă circa 400 de lei. Având în vedere conectivitatea extinsă, designul rafinat și compact, dar și vitezele de top, prețul nu este deloc mare.