Lectură de 4 min

REVIEW ASUS ROG Zephyrus M16 GU603H cu Intel Core i7-11800H: La superlativ

Abonează-te pe  
Astăzi avem un review mai deosebit. Facem cunoștință cu laptopul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 603H și ne uităm în detaliu la noul procesor Intel Core i7-11800H.
REVIEW ASUS ROG Zephyrus M16 GU603H cu Intel Core i7-11800H: La superlativ

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Nu e o noutate să prezentăm laptopuri de gaming la start-up.ro - sunt dispozitive care ne plac mult datorită versatilității lor. Puterea mare de procesare le face utile pentru numeroase sarcini, nu doar pentru distracție, iar prin puterea mare se remarcă și ASUS ROG Zephyrus M16 cu procesor Intel Core i7-11800H. Dar înainte să vorbim despre performanțe, să vedem ce se află la suprafață și să vorbim, pe scurt, despre design, display, tastatură și trackpad.

Design, display, porturi și conectivitate

ASUS ROG Zephyrus M16 603H vine cu o carcasă neagră-mată din magneziu, cu un corp compact pentru un laptop cu ecran de 16 inch. Nu e un laptop ușor, dar oricum îl vei folosi pe post de desktop replacement, deci nu e tocmai un aspect important. Pe spate are un design special, care-l deosebește de alte laptopuri de business, dar liniile sunt drepte și serioase, deci îl poți lua cu tine și în ședințe fără să-ți faci griji că vei atrage prea mult atenția.

Când ridici capacul vezi o tastatură mare, dar fără numpad, un trackpad generos, dar și un ecran superb cu margini foarte subțiri. Display-ul are rezoluție 2K, o luminozitate foarte mare și un contrast excelent. Precizia culorilor este și ea suficient de ridicată încât să poți folosi cu încredere laptopul pentru editare foto/video, ecranul redând 100% din spațiul de culoare DCI-P3.

Ne dăm seama că e un laptop destinat și profesioniștilor atunci când examinăm și porturile. ASUS ROG Zephyrus M16 are un port pentru cablu Ethernet, port HDMI, USB-C, două USB-uri clasice de mare viteză, un card reader microSD, dar și un port Thunderbolt. Mulțumită platformei Intel pe care se bazează acest laptop, portul Thunderbolt este de a 4-a generație și are o lățime de bandă de 40Gb/s - folosindu-l poți conecta o placă video externă la laptop sau, mai realist, poți conecta laptopul la două ecrane 4K.

Iar acum putem trece mai departe și putem discuta pe larg despre specificații și despre performanțe, în special despre performanțele noului Intel Core i7-11800H.

Performanțe și specificații

Laptopul ASUS ROG Zephyrus M16 ajuns la noi vine cu 16GB memorie RAM, o placă video dedicată NVIDIA Geforce RTX 3060 și cu un SSD de 1TB PCIe care profită de banda largă oferită de platforma Intel. Placa video o cunoaștem - și o cunoașteți deja. Să vorbim mai pe larg despre procesor.

Intel Core i7-11800H este un procesor pentru laptopuri gândit să ofere aceeași perfomanță ca un PC de desktop, dar oferind un consum echilibrat de energie. Astfel, acest procesor - pe care îl mai putem găsi și în alte sisteme mid-high range și premium de pe piață, e construit pe o arhitectuă de 10nm și face parte din seria H45 de procesoare Intel.

Are 8 nuclee fizice și 16 threaduri, o îmbunătățire considerabilă față de generația anterioară de procesoare Intel Core i7. Fiecare nucleu are o frecvență de bază de 2,3Ghz iar în modul turbo procesorul ajunge până la 4,6Ghz pe două dintre nuclee sau până la 4,2Ghz pentru toate nucleele.

Prea tehnic? Nicio problemă. Hai să traducem cele de mai sus. Laptopul duce cam orice joc arunci înspre el, iar majoritatea vor profita la maximum de rata de refresh de 165Hz oferită de monitor, asta și mulțumită procesorului. Dar pentru că noi, la start-up.ro, lucrăm mult pe partea de editare foto video, mai bine ți-am împărtăși experiența noastră cu astfel de sarcini.

Dacă ești interesat de task-uri gen browsing sau munca în Office, un laptop cu procesor Intel Core i7-11800H e overkill - dar ți-l poți lua pentru că vei ști sigur că te va ”ține” câțiva ani buni fără să ai nevoie de un upgrade. Apoi, în Adobe Premiere, unul dintre cele mai solicitante programe pentru editare video, procesorul și-a făcut treaba extraordinar. Mai exact, un clip video de 5 minute, format din două video-uri sursă 4K, a fost randat în 2-3 minute, un scor extraordinar. Când adaugi efecte și grafică animată, timpul de randare crește un pic, dar nu cu mult. Prin clipurile fullHD zburdă efectiv, la fel și prin fișierele de Adobe Photoshop la rezoluții mari.

Per total, pentru programatori, designeri, editori video sau orice alt profesionist, procesorul Intel Core i7-11800H este alegerea perfectă la un laptop. Și joaca e și ea inclusă, că nu putem doar să muncim fără să ne mai și distrăm.

Dar trebuie să discutăm și despre autonomie. Procesoarele din generația Tiger Lake, din care face și noul i7-11800H sunt construite pe arhitectură de 10nm, însemnând că sunt mai eficiente energetic decât cele din generațiile anterioare. Împreună cu bateria mare de pe ASUS ROG Zephyrus M16, autonomia oferită pentru sarcinile clasice ”de birou” depășește 8-9 ore de utilizare. Pentru sarcinile creative intense, cum ar fi editare foto/video, poți duce un proiect mai puțin complex până la capăt, căci laptopul va rezista circa 3 - 3,5 ore. La fel de mult timp ai și pentru gaming departe de încărcător, deci nivelul de portabilitate e mare pentru acest laptop din punct de vedere al autonomiei.

Și nici nu se încălzește foarte tare. Cei de la ASUS au optimizat foarte bine răcirea și temperatura procesorului depășește rar 80 de grade, chiar și atunci când vorbim despre sarcini foarte intense.

Concluzie

Drept concluzie, voi spune doar că am fost impresionat de ce știe să facă noul procesor Intel. Nu l-am trecut prin teste benchmark, că nu e stilul nostru. Dar având în vedere că folosim zilnic mașinării puternice pentru editarea de clipuri video, am avut cu ce compara acest setup. Laptopul în sine nu e unul ieftin, dar având atât de multe caracteristici premium, prețul ridicat nu ar trebui să ne mire. Performanțele oferite de procesor, dar și ecranul superb de 16 inch reprezintă principalele atuu-uri, chiar dacă placa video dedicată ar fi putut fi mai bună, dar nici tastatura foarte plăcută sau sunetul puternic nu sunt de ignorat. Iar designul său minimalist e încă un punct forte.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: