PC-urile desktop nu au murit, ci s-au transformat și s-au nișat. Majoritatea persoanelor folosesc laptopuri, dar pentru anumite sarcini, PC-urile rămân mai bune. Dacă gamerii folosesc PC-uri pentru performanțele net superioare, la birou ai putea opta pentru un PC de dimensiuni mici din rațiuni de ergonomie și confort. ASUS VivoMini este un PC perfect pentru birou, dar și pentru acasă, în cazul în care vrei un server multimedia performant. Hai să vedem cum arată.

ASUS VivoMini nu este cel mai mic mini PC de pe piață, dar asta nu este neapărat un lucru rău. Este suficient de ușor și de compact încât să poată fi transportat într-un ghiozdan sau într-o valiză, în cazul în care vrei să-l iei cu tine la hotel și să muncești din deplasare. Cântărește circa 2,2 kilograme și are aproape 20 de centimetri pe lungime, tot 20 pe lățime și vreo 6 pe înățime. Este făcut dintr-un metal arătos și solid și arată ca și cum ar rezista cu brio unor trânte de la distanțe relativ mici. Arată bine și pe biroul de la muncă, dar și pe cel de acasă, dar dacă nu vrei să-l vezi îl poți prinde ușor de spatele oricărui moinitor sau televizor care dispune de suport VESA. Astfel, îți poți face cu ușurință un PC de tip all-in-one. Spatele este plin de porturi și le vom enumera pe toate în curând, iar în față avem CD-ROM-ul, încă două porturi și butonul de Power. Carcasa este gândită pentru maximum de performanță, pentru ușurința de upgrade și pentru o bună aerisire, mai puțin pentru portabilitate crescută.

Suficient despre carcasă, să vedem ce se ascunde la interior.

Specificații și performanțe ASUS VivoMini PC

ASUS VivoMini poate fi găsit într-o mulțime de configurații. Îi poți pune un procesoare Intel Core de ultimă generație, până la 32GB memorie RAM, diverse combinații de stocare, memorie Intel Octane și cititor de Blueray. Modelul testat de noi a venit cu un procesor Intel Core i5-8400T, cu 16GB memorie RAM și cu un SSD de 256GB, iar placa video este integrată și e vorba despre Intel UHD Graphics 630. Ce poți face cu o astfel de configurație? Poți lucra liniștit în suita Office și poți face toate treburile uzuale de birou. Poți edita fotografii în Photoshop chiar și la rezoluții mai mari, poți face editări video de bază la rezoluție full HD și poți juca niște jocuri mai vechi și nu foarte pretențioase la un frame-rate decent. Ce știe acest PC foarte bine este să redea clipuri video la rezoluție 4K, iar asta îl face perfect pentru a fi montat într-o sufragerie modernă și folosit pe post de PC multimedia. Varianta testată de noi avea DVD Writer, dar poți oricând să îi instalezi un Bluray combo, pentru a te bucura de filme în acest format. Performanțele per total sunt bune, iar cooler-ul integrat își face treaba bine fără să facă prea mult zgomot. E mai silențios decât laptopul de gaming pe care lucrez eu de regulă.

Și dacă tot am menționat porturile la începutul acestui clip, să vedem exact ce poți conecta la ASUS VivoMini.

Porturi și conectivitate

În față găsești două porturi USB 3.1 Type A, unul gen 1 și altul gen 2, și atât. În spate, însă, există numeroase alte opțiuni de conectare. Ai la dispoziție un card reader, alte două porturi USB 3.1 Gen 2, unul Type-C și unul Type-A, două porturi USB 3,1 Gen 1 Type-A, un port HDMI, un port VGA, un DisplayPort, port pentru cablul de rețea, port serial, port Jack și un Kensington Lock. Tot în spate se introduce și cablul de alimentare.

Deci, cam orice ai vrea să conectezi la un PC poate fi conectat la ASUS VivoMini, un mare plus în special pentru cei care lucrează cu mai multe periferice sau pentru cei care folosesc multe medii de stocare externe.

În concluzie, ASUS VivoMini este un PC multimedia perfect pentru pasionații de filme în 4K și un desktop de birou pentru cei care vor un gadget puternic, dar compact. Prețul nu e mic, dar e flexibil și poți opta pentru diverse configurație. Trebuie să ții minte, însă, că majoritatea PC-urilor de acest gen fără soluție de stocare sau RAM instalate.