Motivul pentru care revizităm acest laptop (ce-i drept, într-o altă configurație) este noul procesor Intel Core i7-10510U, pe care se bazează acest laptop.

Procesoarele Intel Core din cea de a 10-a generație abia încep să-și facă apariția pe dispozitive, iar ASUS ZenBook Duo e unul dintre puținele device-uri disponibile în acest moment pe piața din România cu un procesor Intel Core i7-10510U.

ASUS ZenBook Duo are două ecrane - unul de 14 inch, principal, cu rezoluție full HD, dar și unul secundar, poziționat deasupra tastaturii, cu diagonală de 12,6 inch. Laptopul mai vine și cu un SSD de 256GB și 16GB memorie RAM, iar placa video este integrată.

Probabil v-ați dat deja seama că este un model mai accesibil decât cel testat anterior - iar dacă sunteți curioși ce puteți face cu un laptop cu display dublu, puteți parcurge review-ul aici.

În acest articol ne vom axa, ,mai degrabă, pe procesorul Intel Core i7-10510U și pe performanțele sale.

Performanțe ZenBook Duo cu Intel Core I7-10510U

Am testat laptopul pe programele pe care le-ar folosi cineva care ar fi interesat de un astfel de dispozitiv. Pe scurt, m-am axat pe multimedia, pe activități de productivitate, pe unelte de design grafic, dar și pe instrumente de editare video.

Procesorul Intel Core I7-10510U are 4 nuclee fizice și 8 threaduri, frecvențe între 1,8Ghz și 4,9Ghz în modul turbo. Procesorul se folosește de AI pentru a oferi mix-ul perfect de performanță și autonomie, în funcție de programele pe care decizi să le rulezi.

Am descoperit, astfel, un device care evident nu are niciun fel de problemă în a reda conținut video 4K, și în care Photoshopul sau programe similare pot fi folosite la rezoluții mari spre foarte mari pentru a genera conținut grafic.

La capitolul editare video, procesorul Intel Core I7-10510U se descurcă bine, mai ales dacă luăm în considerare faptul că laptopul nu a venit cu o placă video dedicată, ci doar cu placa integrată Intel UHD Series, capabilă să ia până la 8GB din memoria RAM disponibilă sistemului. Asta înseamnă că poți face editare de bază la rezoluție full HD, iar timpii de randare vor fi destul de buni, dar nu te poți avânta la editare video în 4K și să te aștepți la o experiență foarte fluidă.

Cu toate că nu fac asta de obicei, am decis să trec procesorul și printr-o serie de teste sintetice. Astfel, în Cinebench, procesorul a obținut o medie de 780 de puncte pe performanțele multi-core și o medie de 185 pe testul single core. Scorul este unul bun, având în vedere că vorbim despre un procesor dedicat mobilității.

Placa video integrată nu este una Iris Plus la acest model, din păcate, deci nu vorbim despre un laptop de jocuri. Cu toate astea, Zenbook Duo cu Intel Core i7-10510U poate rula titluri mai puțin pretențioase la un frame-rate decent. Scorul în Cinebench la Open GL a fost 55 de cadre pe secundă.

Autonomie

Pentru a putea oferi un laptop cu două ecrane cu o autonomie bună, ASUS avea nevoie de un procesor optimizat pentru consumul de curent, iar noul Intel Core i7-10510U se descurcă bine la acest capitol, mulțumită funcțiilor de AI.

Cu ambele ecrane deschise, ASUS ZenBook Duo duce aproximativ 5-6 ore de redare video. În aplicații Office, bateria rezistă și mai mult, iar dacă închizi ecranul secundar, ASUS promite o baterie de până la 22 de ore.

Concluzie

ASUS ZenBook Duo e o opțiune bună pentru cei pasionați de design frumos, eventual și pentru cei care vor să facă design frumos. E un laptop ”de fițe” cu procesor de ultimă generație, dar la un preț mai scăzut decât modelul ASUS ZenBook Pro Duo și cu putere grafică mai limitată.