Asus ZenBook e seria de laptopuri care face din Asus un rival serios pentru Apple la nivel de frumusețe și performanțe. ZenBook Pro UX550VE este un laptop serios, frumos, cu performanțe foarte bune pentru birou și pentru acasă. În plus, portabilitatea este crescută prin greutatea mică, chiar și pentru un device de peste 15 inci diagonală a ecranului.
Design Asus ZenBook Pro UX550
ZenBook Pro pe care l-am testat a avut culoarea albastru închis. Carcasa laptopului este din aluminiu laminat, care are avantajul de a nu fi o atracție pentru amprente. Pe partea superioară putem observa construcția obișnuită de la Asus, cu cercuri concentrice care răsar din cadrul carcasei.
De-a lungul marginilor tastaturii există o bandă cromată ce conferă eleganță suplimentară, iar sub trackpad există o fantă pentru deschiderea mai ușoară a ecranului.
Tastatura este una bună la nivel ergonomic, dar construcția sa din plastic nu o face una foarte bună pentru tastat. Feedback-ul ei este unul slab și senzația e că tastatura se afundă în carcasă. Un ele ent suplimentar de eleganță este retroiluminarea în alb. Trackpadul este mare și e probabil cel mai bun pad făcut de Asus până acum. Dacă, de obicei, Asus nu reușea să facă un trackpad folosibil, acesta poate fi un înlocuitor de mouse la nevoie fără probleme. În colțul din dreapta sus a sa există și senzorul de amprentă, un element de securitate excelent.
Putem vedea două difuzoare în partea din stânga și dreapta a tastaturii, pe lângă cele deja existente în spate. Partea audio e asigurată de un sistem Harman Kardon. Greutatea device-ului este de 1,8 kilograme
Performanțe tehnice
Procesorul este un Intel Core i7 tactat la 2,8 Ghz, cu Turbo Boost până la 3,8 Ghz. Placa video este NVIDIA GEForce 1050Ti, iar memoria RAM este de 16 GB, destulă cât să nu facă probleme dacă ai deschis multe tab-uri în Chrome și faci numeroase alte procese.
Capacitatea de stocare este de 512 GB numai pe SSD. ZenBook Pro e un laptop care asigură performanțe de top. L-am folosit după un scenariu cât de cât realist - mult browsing, peste 10-12 tab-uri deschise în permanență, alte 5 programe în paralel și a funcționat fără probleme. La partea de editare video nu l-aș recomanda, dar ține pentru Photoshop și alte procese foto.
Din punctul de vedere al porturilor, laptopul este bine dotat, deși este totuși subțire. Are două porturi USB Type C, dar și două porturi USB obișnuite. Pe lângă mufa jack de căști, mai are una HDMI și un slot de card microSD.
Autonomia laptopului este excelentă pentru acest nivel, media fiind de peste 5 ore în diversele scenarii folosite. Bateria e mai slabă decât la MacBook Pro sau față de Dell XPS 15.
Ecranul este doar Full HD
Pentru că nu sunt neapărat fanul ecranelor ultraluminoase și 2K sau 4K doar de dragul de a introduce acea tehnologie, cred că un display Full HD pe acest laptop este exact ceea ce era nevoie, pentru că nu duce lipsă de calitate. Pentru unii luminozitatea s-ar putea să fie prea mică, dar nu se poate trece la minus.
Dimensiunea ecranului e de 15,6 inci și varianta testată de mine nu este Touch, deși sunt unele versiuni ale laptopului și care pot fi folosite astfel. Unghiul de vizualizare este de 178 de grade, ceea ce este impresionant. Ecranul e mat și mi-a plăcut mult. Display-ul are tehnologia Asus EyeCare prin care reduce cu 30% lumina albastră, despre care s-a demonstrat că obosește și cauzează probleme de somn.
Prețul pentru laptop nu e mic, dar vorbim de categoria în care se află și MacBook Pro: 8.200 de lei.
Plusuri Asus ZenBook Pro UX550
Laptopul are un design excelent, performanțe tehnice foarte bune și un trackpad bun, în sfârșit pe un Asus. Senzorul de amprentă asigură un layer de securitate suplimentar, iar dotarea cu porturi este suficientă.
Minusuri Asus ZenBook Pro UX550
Tastatura este instabilă din punctul meu de vedere, având un joc mult prea amplu. Prețul este unul mare, dat fiind că pentru unii clienți ecranul Full HD nu va fi suficient. De asemenea, la nivel audio, boxele dezamăgesc.
Concluzia mea? Asus ZenBook Pro UX550VE e un laptop pe care l-aș recomanda oricărui director de companie din România, dacă apreciază ecosistemul Windows 10. Micile sale defecte nu sunt atât de problematice ca să nu merite investiția.