ASUS nu e o companie care să activeze pe piața smartphone-urilor de mult timp, dar începe să se miște din ce în ce mai bine. ZenFone 5 este modelul mid-range premium al noii sale game și e un telefon care aduce multe caracteristici ale vârfurilor de gamă la un preț bun. Să începem cu designul.

Design elegant și atractiv

Cu un corp subțire și elegant din sticlă și metal, ZenFone 5 este un dispozitiv frumos care atrage priviri. Finisajele sunt de calitate, iar telefonul este plăcut de ținut în mână, dând senzația de gadget rezistent, în ciuda faptului că este acoperit de sticlă și pe față și pe spate. Ecranul acoperă majoritatea părții frontale, având margini subțiri pe laterale și jos și un notch, adică un breton, în partea de sus.

Sticla se curbează ușor spre marginile laterale, unde găsim butonul de power și butoanele de volum, dar și tăvița pentru SIM și card microSD. Partea din spate are senzorul de amprente - o scobitură rotundă în jurul căreia lumina dansează și formează razele cu care ne-au obișnuit cei de la ASUS - dar și camera foto duală, ușor ieșită în afară. Marginea de jos are un difuzor, portul de încărcare de tip USB-C și, o surpriză plăcută, mufa Jack pentru căști.

Per total, aspectul este similar cu al altor modele ZenFone, elementele de noutate nefiind foarte multe. În același timp, smartphone-ul împrumută, la capitolul design, destul de mult de la iPhone X. ZenFone 5 este unul dintre cele mai frumoase smartphone-uri disponibile în gama sa de preț, dar nu se remarcă prin originalitate.

Ecran depășește așteptările

Ecranul ASUS ZenFone 5 are o diagonală de 6,2 inch, dar nu ți-ai da seama, având în vedere cât de compact este smartphone-ul. Format-ul display-ului este 18,7:9 și are un breton, lucru care unora le place și altora nu. Pe mine nu mă deranjează notch-ul la smartphone-uri, fiind deja obișnuit cu el. Rezoluția este full HD+, suficientă, având în vedere că totul este afișat cu claritate. Panoul IPS livrează culori foarte saturate, luminozitate bună și contrast puternic. Nici nu îți dai seama că nu ai de-a face cu un display de tip OLED. Smartphone-ul vine și cu aplicația ASUS Splendid, capabilă să ajusteze luminozitatea și culorile afișate în funcție de lumina ambientală, iar rezultatele sunt bune. Per total, ecranul este unul de calitate și nu pare unul mid-range, lucru de apreciat.

Specificații tehnice și performanțe

ASUS ZenFone 5 este dotat cu un procesor Snapdragon 636. Nu este vârful de gamă al producătorului Qualcomm, ci un model intermediar, dar oferă performanțe mai mult decât decente în orice context.

Alături de memoria de 4GB RAM, procesorul duce orice, de la browsing, la multitasking în diverse aplicații, la gaming și la vizionare de conținut video. Aproape că nu îți dai seama că nu ai în mână un telefon vârf de gamă, iar funcțiile de inteligență artificială sunt parțial responsabile pentru acest lucru. Pe scurt, smartphone-ul analizează, în timp, aplicațiile pe care le folosești cel mai frecvent și ajustează resursele atribuite fiecăreia. AI-ul ajută și în privința autonomiei, bateria de 3.300 de mAH făcând față fără probleme unei zile întregi de folosire relativ intensă.

Spațiul de stocare este de 64GB și îl vei putea umple cu aplicații sau, de ce nu, cu fotografii și clipuri video. Având în vedere că pe cutia smartphone-ului este scris sloganul ”We Love Photo”, să vedem cum s-a descurcat telefonul la acest capitol.

Camera principală

Este formată dintr-un senzor de 12MP cu F/1,8 și pixeli de 1,4 microni și din unul de 8MP, cu lentile wide și F/2,0. Mulțumită acestui setup dual, poți realiza fotografii de tip portret care ies chiar bine în timpul zilei, dar și fotografii panoramice, similare celor făcute cu camerele GoPro. Pe timp de zi, telefonul se descurcă foarte bine, având și funcții de Inteligență Artificială care permit recunoașterea diverselor scene și ajustarea setărilor în funcție de ce fotografiezi. Atât pozele făcute în timpul cu camera cu lentilă normală cât și cele realizate cu camera cu lentilă wide ies colorate și clare.

Noaptea nu vei putea face fotografii wide reușite, dar pozele făcute cu senzorul principal de 12MP ies surprinzător de bine pentru un smartphone la acest preț. Și calitatea video impresionează pentru un astfel de terminal - ZenFone 5 este capabil să filmeze full HD până la 120 de cadre pe secundă sau 4K la 30 de cadre pe secundă, iar stabilizarea electronică se descurcă decent. Camera de selfie-uri are 20 de MP și poate scoate și ea fotografii de tip portret, cu fundal blurat, dar și cu efecte de beauty, mulțumită funcțiilor de inteligență artificială.

Puncte Pro:

  • Performanțe bune
  • Cameră mai mult decât decentă
  • Display bun
  • Autonomie satisfăcătoare

Puncte Contra:

  • Design neoriginal
  • Notch-ul care nu poate fi ascuns
  • Lipsa încărcării wireless și a rezistenței la apă

Concluzie

Concluzia noastră este una pozitivă. Cu un preț sub 2.000 de lei, ASUS ZenFone 5 își merită achiziția și ar putea fi considerat un best-buy. Taiwanezii au îmbunătățit unde era cel mai mult nevoie - la camera foto și la interfață, mult mai curată la acest model decât la cele anterioare. Este un smartphone pentru cei care vor senzația premium, dar nu vor să-și golească portofelele.