Avem în față două perechi de căști true wireless ”de buget”, dar niciuna dintre ele nu își arată prețul scăzut la prima vedere. Să discutăm, deci, despre design.

Design

Samsung Galaxy Buds+ au ajuns la noi în versiunea albastră și nu pot spune neapărat că e o culoare care îmi place, dar există și alte versiuni mai plăcute ochiului. Cutia este foarte compactă și ușoară și o strecori cu ușurință în buzunarul pantalonilor, într-un ghiozdănel sau într-o poșetă. Pe cutiuță observăm un LED care indică încărcarea și conectorul USB-C. Unul dintre avantajele Galaxy Buds+ este încărcarea wireless, care merită menționată la acest capitol. Căștile în sine au forma clasică pentru Samsung - acele butoane sau dopuri care intră în ureche. Aici voi fi iar subiectiv și voi recunoaște că nu sunt un fan al acestui form-factor - pare că arăți ca Frankenstein cu ele în urechi.

La polul opus avem Freebuds 4i cu o carcasă de forma unei pietre de râu. E un design mai compact și mai plăcut la atingere și, la fel, ușor de cărat în orice buzunar și orice compartiment din ghiozdan. Avem, la fel, un LED care indică nivelul de încărcare și un port USB-C. Nu avem încărcare wireless pe acest model, dar având în vedere prețul lui și celelalte specificații, e de înțeles. Forma căștilor e mult mai comodă și mai plăcută vizual - FreeBuds 4i arată ca niște căști obișnuite, doar că nu au fir. Intră în canalul auricular, iar capetele incluse în cutie sunt foarte comode, chiar și după multe ore de purtare. Căștile sunt ceva mai ușoare decât cele Buds+, iar greutatea este distribuită diferit, iar asta le face aproape insesizabile în ureche.

Tot la acest capitol merită menționat faptul că ambele perechi de căști vin cu control prin atingeri și poți opri muzica, poți schimba melodia sau poți răspunde apelurile prin tap-uri sau atingeri prelungi.

Dar suficient despre design. Să vedem acum cum se aud aceste două perechi de căști și cât de ușor sunt de folosit.

Sunet și funcții

Atât Huawei FreeBuds 4i cât și Samsung Galaxy Buds+ sunt compatibile cu orice smartphone de pe piață. Vin cu aplicații dedicate și sunt foarte ușor de conectat la orice telefon, deci din acest punct de vedere nu avem diferențe majore.

La capitolul sunet, ambele perechi de căști reușesc să impresioneze. Atât când vine vorba despre ascultat muzică, filme, sau apeluri, ambele aduc claritate și bass mai mult decât suficient.

Având în vedere că ambele sunt modele entry-level, am apreciat foarte mult calitatea sunetului la ambele modele. Cele de la Samsung au un bass ceva mai puternic, dar per total volumul este mai mare la FreeBuds 4i.

În apeluri nu am sesizat diferențe între cele două modele - am auzit clar și am fost auzit clar, asta mulțumită microfoanelor duale care anulează zgomotul de fundal.

Dar Freebuds 4i vin cu un avantaj important pe partea de sunet. Hai să descoperim împreună despre ce este vorba.

Atât HUAWEI FreeBuds 4i cât și Galaxy Buds+ oferă izolare fonică pasivă, mulțumită formatului in-ear și capetelor de silicon care se mulează pe canalul auricular. Atât căștile Huawei cât și cele Samsung au un mod ”awareness” care îți permit să îți auzi colegii de birou sau sunetele orașului fără să oprești muzica, dar FreeBuds 4i plusează în momentele când vrei doar muzică și niciun alt fel de zgomot.

Mai exact, FreeBuds 4i sunt, probabil, cele mai accesibile căști cu Active Noise Cancelling disponibile pe piață. Și acest sistem de ANC funcționează ireproșabil în orice mediu - le-am testat pe arterele aglomerate din București, în metrou, în zgomotul de bormașină al vecinilor de bloc și tot ce am auzit a fost muzica.

Funcția de eliminarea a zgomotului beneficiază de AI și adaptează automat sunetul în funcție de ce se aude pe fundal, pentru o experiență de ascultare fără niciun fel de întrerupere.

Acesta este principalul avantaj al FreeBuds 4i față de Samsung Galaxy Buds+, pe lângă preț.

Dar înainte să tragem concluzia finală, să vedem și autonomia. Cât ține bateria celor două perechi de căști și cât timp ne putem bucura de muzică?

Autonomie

Ambele gadgeturi oferă performanțe similare. Mai exact, Galaxy Buds+ promit până la 11 ore de ascultare neîntreruptă la o singură încărcare, iar FreeBuds 4i țin până la 10 ore. Cutiuțele adaugă și ele la autonomie și, în total, vorbim despre o perioadă de funcționare de până la 22 de ore pentru ambele modele.

Iar dacă pare că modelul de la Samsung are un mic avantaj, mai merită menționat faptul că modelul de la Huawei beneficiază de încărcare rapidă - pentru 10 minute petrecute în cutie primești 4 ore de audiție. Deci nu vei rămâne fără soundtrack-ul tău preferat mai mult de 10 minute.

Preț și concluzie

Acum e timpul să vorbim și despre preț. Samsung Galaxy Buds+ costă circa 450 de lei, fiind la reducere în această perioadă. FreeBuds 4i costă, în schimb, 350 de lei pe huaweistore.ro. În opinia noastră, FreeBuds 4i ies învingătoare în această luptă - sunt mai noi, mai ieftine și oferă și anulare activă a zgomotului de fundal. Tu pe care le preferi?