Lectură de 26 min

Review extins: Am testat toată gama de laptopuri HUAWEI MateBook. Ce alegi?

Abonează-te pe  
HUAWEI MateBook X Pro, MateBook X, MateBook 14, MateBook 13 (2020) și MateBook D14 și D15 (2020) sunt toate laptopurile Huawei disponibile în acest moment pe piața din România. Le-am testat pe toate, pentru a te ajuta să-l alegi pe cel potrivit nevoilor și bugetului tău.
Review extins: Am testat toată gama de laptopuri HUAWEI MateBook. Ce alegi?

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Înainte de a trece la treabă și de a lua fiecare laptop din acest line-up lung la puricat, merită menționat faptul că Huawei nu este un jucător cu tradiție pe piața de laptopuri, dar asta nu-l face un competitor de ignorat. Toate modelele prezentate în acest articol vin cu plusuri semnificative față de laptopurile de la alți competitori din gamele lor de prețuri, iar în ceea ce privește durabilitatea (pe care nu o putem testa pe modelele actuale din motive ce țin de perioada pentru care le avem la dispoziție) o pot garanta personal - sunt posesorul unui HUAWEI MateBook 13 (2019) de mai bine de un an și jumătate și nu am întâmpinat niciun fel de problemă cu acesta ci, din contră, simt că merge la fel de bine ca în prima zi, iar autonomia nu i-a scăzut.

Revenind la laptopurile din gama actuală MateBook, acestea sunt diferite între ele, dar au câteva funcționalități comune. Să le trecem pe acestea în revistă înainte de orice.

Funcțiile utile prezente pe toate laptopurile din gama MateBook

Huawei Share

Huawei Share este o funcție deja bine-cunoscută, prezentă pe toate laptopurile Huawei lansate anul acesta. E o funcție unică și puternică ce îți permite să legi smartphone-ul tău Huawei la laptopul Huawei și să-ți controlezi telefonul de pe laptop în timp real.

E o funcție pe care o folosesc aproape zilnic pe MateBook-ul meu, una care a avansat mult în ultimul an și care permite niște lucruri care ar fi părut SF în urmă cu câțiva ani, mai ales dacă luăm în considerare faptul că avem de-a face cu două sisteme de operare diferite care comunică atât de strâns mulțumită tehnologiilor Huawei.

Smartphone-ul Huawei (în cazul de față HUAWEI Mate 40 Pro, dar funcția e disponibilă de la P20 Pro încoace) se conectează prin NFC la laptop printr-o simplă atingere (unele modele de laptopuri au cipul de NFC în palmrest, în partea dreaptă, marcat cu un sticker special, cele mai noi vin cu cipul integrat sub trackpad). Conexiunea se realizează prin aplicația PC Manager preinstalată pe toate cele 6 laptopuri prezentate în acest articol.

Odată conectat telefonul, îl vei putea vedea pe ecran, sub forma unei ferestre care oglindește exact ce vezi pe smartphone, și îl vei putea controla prin touch sau prin trackpad (în funcție de modelul laptopului), vei putea deschide orice aplicație, vei putea trimite SMS-uri scriind rapid de pe tastatura laptopului și vei putea accepta apelurile pentru a le auzi pe difuzoarele puternice ale laptopului.

Transferul de fișiere se face instant prin drag-and-drop - pur și simplu tragi ceva dintr-o fereastră în alta și asta a fost. Mai mult, Huawei a adăugat recent și o funcție care îți permite să faci multitasking cu aplicațiile de smartphone pe laptop - mai exact, poți avea deschise concomitent 3 ecrane, fiecare cu aplicația lui.

E o funcție pe care nu o vei mai găsi pe niciun alt laptop, iar pentru mine, utilizator de smartphone Android, a fost printre motivele principale pentru care am ales un MateBook 13.

Evident, toate laptopurile vin cu Windows preinstalat, deci nu trebuie să-ți bați capul când le scoți din cutie.

Senzorul de amprentă integrat în butonul de power

Încă o funcționalitate foarte utilă prezentă pe MateBook X Pro, X, 14, 13, D14 și D15 este senzorul de amprentă care te recunoaște chiar din clipa în care ai pus degetul pe butonul de power pentru a porni laptop. Când sistemul se termină de încărcat, ești logat automat, fiind autentificat încă de la prima atingere.

E o funcție care îmbină securitatea cu simplitatea și nu mai ești nevoiT să bagi parole sau să aștepți ca laptopul să se deschidă complet pentru ca abia apoi să te poți loga prin amprentă. Cei de la Huawei sunt primii care au integrat această funcție pe laptopuri, fiind preluată ulterior și de alți producători.

Camera web ascunsă în tastatură

Aici există o excepție - Huawei MateBook 13 (2020), care are camera poziționată deasupra ecranului. Restul, adică MateBook D14, D15, 14, X și X Pro, au camera ascunsă sub o tastă din rândul superior al tastaturii. Pentru a folosi camera, va trebui mai întâi să apeși pe respectiva tastă (marcată special) pentru a o ridica.

E o funcție apreciată de către cei cărora le e frică de hackeri și Huawei îi scapă în felul acesta de nevoia de a lipi bilețele sau abțibilduri peste camera din ecran. Unghiul din care te vei vedea în apeluri, în schimb, e un pic ciudat, din cauza poziționării camerei, dar compensează prin calitate și claritate.

Încărcarea prin USB-C și încărcătorul de dimensiuni foarte reduse

Laptopurile MateBook se remarcă prin portabilitate (unele mai mult decât altele), iar asta și datorită încărcătorului - pentru că degeaba ai un laptop ușor și subțire dacă trebuie să cari după tine o cărămidă imensă sau dacă nu găsești un încărcător la cei din jur, pentru că ai o mufă proprietară.

Gama MateBook rezolvă aceste probleme, venind cu încărcătoare apropiate de cele ale smartphone-urilor, încărcătoare care pot încărca și telefoanele Huawei și tabletele și căștile FreeBuds - ai un singur încărcător pentru toate gadgeturile tale.

Review HUAWEI MateBook X - Mai subțire decât îți poți imagina, mai puternic decât ai crede

HUAWEI MateBook X este cel mai recent laptop lansat de Huawei pe piața locală. Este cel mai subțire laptop din gama MateBook, unul dintre cele mai subțiri laptopuri făcute vreodată, printre cele mai ușoare din lume. E un laptop cu aspect luxos și elegant cu performanțe bune într-un corp incredibil de compact. Și pentru că nu mă pot opri din vorbit despre cât de bine arată, să discutăm pe larg despre design.

Design și conectivitate HUAWEI MateBook X

HUAWEI MateBook X e mai mic decât o coală A4 și cântărește numai un kilogram. După cum ziceam mai sus, încărcătorul nu îți va îngreuna ghiozdanul, pentru că are dimensiunile unui încărcător de smartphone. Laptopul e făcut dintr-un aliaj de aluminiu și magneziu, metale care îi asigură atât durabilitate, cât și un feeling premium și o eleganță minimalistă impecabilă. Carcasa tratată special și prelucrată cu CNC oferă o senzație foarte plăcută, iar În cel mai gros punct, HUAWEI MateBook X măsoară numai 13,6mm, fiind mai subțire decât majoritatea revistelor.

E o bijuterie de laptop, un device la atingerea căruia nu ai cum să nu spui ”wow”, iar efectul se păstrează și atunci când îi ridici capacul și observi tastatura și trackpadul mari, dar și ecranul lipsit aproape în totalitate de margini.

Nu vei observa nicio gaură de ventilație, nimic care să strice armonia metalului calitativ, deoarece MateBook X nu are ventilatoare. Asta îl face cel mai silențios laptop pe care ai lucrat vreodată. Porturile disponibile pe acest laptop sunt două USB-C și o mufă Jack. Poți încărca laptopul la oricare dintre cele două USB-C și la cel rămas liber poți conecta dongle-ul inclus în cutie, pentru toată conectivitatea de care ai nevoie pe un astfel de dispozitiv.

Display și sunet

Display-ul de pe HUAWEI MateBook X e poate cel mai frumos pe care l-am văzut pe un laptop de aceste dimensiuni. Are o diagonală de 13 inch, marginile sunt aproape invizibile, iar raportul ecran/corp este de circa 90%. Are un format 3:2, cum vom vedea la mai multe dintre laptopurile prezentate în acest articol, iar asta îl face perfect pentru munca în programele Office, emailuri și browsing.

Rezoluția este 3K, adică 3000x2000 și totul se vede absolut superb. Luminozitatea este ridicată, precizia culorilor este mare (chiar dacă nu e la nivelul monitoarelor făcute special pentru editare foto), contrastul e puternic și stratul glossy îi întărește aspectul de bijuterie, chiar dacă reflexiile pot deranja uneori. E bun și pentru filme, datorită contrastului și rezoluției ridicate, dar trebuie să te obișnuiești cu acele bare negre sus și jos, fiindcă majoritatea conținutului actual e în format 16:9. Modul Eye Comfort filtrează eficient emisiile de lumină albastră pentru ameliorarea tensiunii oculare în timpul sesiunilor lungi de utilizare

Avem de a face cu un display de tip touchscreen care suportă multitouch. MateBook X are și suport pentru gesturi precum Fingers Gesture Screenshot, gesturi care le permit utilizatorilor să facă rapid o captură de ecran glisând în jos pe ecran cu trei degete, la fel de ușor ca pe un smartphone. În plus, această tehnologie oferă o nouă dimensiune experienței utilizatorului pe mai multe dispozitive. Cu Multi-screen Collaboration, controlul unui smartphone Huawei pe laptop este la fel de intuitiv ca pe dispozitivul fizic.

Sunetul este surprinzător pentru un laptop atât de compact. Are patru difuzoare în total, se aude tare și clar și e tot ce ai nevoie pentru o sesiune de Netflix & Chill din pat. Bineînțeles, nu avem foarte mult bass, nefiind loc într-un spațiu atât de restrâns pentru difuzoare mari, dar experiența per total este una bună și sunetul te învăluie mulțumită sistemului surround.

Trackpad și tastatură

Experiența de tastare este una foarte plăcută. Tastele au o cursă destul de scurtă, dar oferă un feedback satisfăcător la apăsare. Precizia e mare, iar perioada de acomodare este una scurtă. Tastele au destul de mult spațiu între ele și nu sunt foarte zgomotoase, iar noaptea poți porni retroiluminarea, pentru a nu tasta orbește.

HUAWEI MateBook X este primul laptop pe care Huawei l-a dotat cu noul touchpad Huawei Free Touch. Acesta este sensibil la presiune și oferă feedback haptic când apeși mai tare. Dimensiunile acestui touchpad sunt mari, iar precizia e ridicată. E unul dintre cele mai reușite touchpad-uri pe care le-am folosit, poate cel mai bun din întreg ecosistemul de laptopuri cu Windows.

Cum ziceam, trackpadul ascunde și tag-ul NFC necesar pentru conectarea la smartphone-urile Huawei și folosirea funcției Multi Screen Collaboration.

Specificații, performanțe și autonomie

Modelul de HUAWEI MateBook X testat de noi e dotat cu 16GB memorie RAM, SSD de 512GB și e construit în jurul unui procesor Intel Core i5-10210U cu patru nuclee și o frecvență maximă de 4,2Ghz. Cum se comportă această configurație? Foarte bine, având în vedere că vorbim despre un laptop complet lipsit de ventilatoare.

După cum menționam mai devreme, HUAWEI MateBook X nu are fante de aerisire, pentru că nu are nici ventilatoare. Se bazează pe ventilația pasivă, însemnând că laptopul disipă căldura prin carcasă pentru a menține temperaturile la praguri normale. Laptopul nu se încinge, decât atunci când îl soliciți foarte intens pentru perioade lungi de timp și chiar și atunci nu frige, ci doar e cald.

Performanțele sunt foarte bune pentru un laptop de această clasă atunci când lucrăm în modul ”Best Performance” și bune când vrem să economisim baterie și îl trecem în modul ”Better Battery”. E un laptop făcut pentru office, browsing și filme la rezoluție mare și la toate aceste capitole se descurcă cu brio. Nu poți avea așteptări să faci editare foto/video pe el, dar pentru sarcinile uzuale nu te va dezamăgi.

Bateria are 42W, iar laptopul se descurcă excelent în a-și gestiona resursele și consumul de curent. Cu luminozitatea la circa 25-30% și fără o încărcătură foarte mare, poți depăși și 7 ore, iar cu totul pe minimum te duci înspre 9 ore. Autonomia cu laptopul la 75% și în modul ”Better Performance” îți oferă o utilizare de circa 4-5 ore fără încărcător, ceea ce nu e deloc rău pentru un laptop atât de compact.

Preț și concluzie

HUAWEI MateBook X are un preț de circa 7.500 de lei. Nu e un laptop ieftin și nu e un laptop pentru oricine. E un gadget statement cu care atragi atenția în ședințe, în cafenele, în avion. E un laptop pe care îți rezolvi mailurile urgente și pe care bagi un episod din serialul tău preferat în pauza de prânz. Poate fi laptopul principal al unui CEO prins mereu în mailuri și call-uri, un capriciu al unei persoane care vrea să fie mereu în trenduri și care vrea un dispozitiv mereu la îndemână care încape în orice rucsac.

Review HUAWEI MateBook X Pro (2020) - Pentru profesioniștii mereu în mișcare

HUAWEI MateBook X Pro (2020) e un laptop care vrea să se adreseze celor care vor dispozitive puternice și subțiri. E cel mai puternic MateBook din arsenalul Huawei și e un laptop superb din punct de vedere al designului.

MateBook X Pro e un rival pentru laptopuri de top care sunt folosite și pentru editare foto/video, dar și pentru business. MateBook X Pro nu e un laptop ieftin, dar are caracteristici tehnice interesante. Dar mai întâi să vedem cum arată.

Design HUAWEI MateBook X Pro (2020)

Laptopul își păstrează designul din 2019, dar e pur și simplu curat și eficient. Uneori designul nu trebuie schimbat doar de dragul acestuia. Am avut varianta Emerald Green, care are un verde absolut superb pe carcasa de aluminiu.

Ecranul are margini foarte subțiri, mai ales că nu ai o cameră web în partea de sus. Rama de jos e mai groasă decât celelalte, acolo unde ai și logo-ul Huawei, amplasat minimalist. Tastatura e una excelentă și arată bine încadrată de cele două difuzoare, iar trackpad-ul este amplasat central, fiind lat, dar și destul de înalt.

Laptopul cântărește 1,33 kilograme și are o grosime de doar 14,6 milimetri. Nu e la fel de subțire și de ușor precum MateBook X, dar îndeplinește scopuri diferite pentru oameni cu nevoi diferite

Per total designul mi-a plăcut, e familiar ultimilor ani și fără schimbări majore. La nivel de porturi avem 2xUSB-C (unul dintre ele putând fi folosit și la încărcare), o mufă jack, dar și un port USB normal, lucru de apreciat.

Ecranul HUAWEI MateBook X Pro 2020 și sunet

Ecranul are o dimensiunea de 13,9 inci și o rezoluție 3000x2000 de pixeli, adică 3K și o luminozitate de 450 de niți și touchscreen cu suport multitouch.

Ecranul mi-a atras atenția și are o coloristică excelentă, o combinație de culori saturate și unele mai reci, fără să deranjeze. De asemenea, rezoluția e excelentă pentru detalii.

Luminozitatea de 450 de niți îl scoate în evidență și deși nu am avut ocazia de multe ori să fac asta, când l-am scos pe balcon, am putut să văd foarte bine tot conținutul, chiar dacă display-ul e acoperit cu o sticlă glossy. Așadar, merge să-l folosești și în curte sau când muncești de la distanță de la terasă.

Sunetul este și aici suficient de puternic, chiar dacă nu vei organiza petreceri pe difuzoarele lui MateBook X Pro, te poți uita liniștit la filme și poți asculta muzică.

Tastatură și trackpad

Tastatura are dimensiuni generoase și oferă feedback plăcut la apăsare. E similară cu cea de pe MateBook X, dar are o cursă ceva mai lungă. Se simte premium și asta e mereu un plus, iar noaptea poți porni retroiluminarea.

Trackpadul e din nou foarte bun, dar e trackpadul clasic de Huawei, nu cel Free Touch de pe MateBook X. Toate laptopurile Huawei Matebook le pot folosi lejer fără mouse, iar asta cred că spune suficiente.

Specificații, performanțe și autonomie

Laptopul are un procesor Intel Core i7-10510U de ultimă generație, 16 GB de RAM și 1 TB de stocare pe SSD. Din punctul acesta de vedere, specificațiile au fost crescute față de anii anteriori și procesorul a fost actualizat. La acest pachet, mai primești și o placă video discretă NVIDIA Geforce MX250 care te ajută în sarcinile mai solicitante.

Cum l-am folosit? Personal am avut un mix de folosire de muncă, prin browsing, 10 programe deschise în același timp, editare video în Adobe Premiere Pro și multimedia. Pentru partea de muncă, browsing, Microsoft Office, lucrurile au stat ideal. Am și instalat câteva jocuri care au funcționat bine pe acest laptop, dar nu e unul de gaming, fără îndoială.

În Premiere, acolo unde mă interesa în mod special, laptopul a fost eficient. Am reușit să export un video destul de lung (18 minute) care avea și subtitrări adăugate, în aproximativ 35 de minute. Nu e rău, nu e excepțional, dar dacă am vorbi de video-uri mai mici și mai simple lucrurile ar sta bine, înspre 4-5-6 minute. Așadar, pentru o stație portabilă de lucru, e eficient. Pe partea de editare foto, lucrurile merg excepțional - poți lucra pe el în Photoshop sau Illustrator la rezoluții mari fără să ai vreo problemă sau să întâmpini lag-uri chinuitoare.

Un lucru pe care l-am observat e că atunci când laptopul e folosit în modul Best Performance, e că se încălzește. Intră în categoria laptopurilor care nu sunt confortabile de ținut în poală atunci când se încălzesc. E ceva ce poate fi iertat, având în vedere că vorbim despre scenariile cu solicitare la maximum a procesorului. Ventilatorul e silențios când laptopul nu e stresat și îl vei auzi (chiar dacă nu deranjant) doar când lucrezi intens.

Autonomia este bună spre foarte bună, în funcție de cum folosești laptopul. La încărcătură maximă (editare foto/video) și cu luminozitatea aproape de maximum vei avea la dispoziție vreo 3-4 ore pentru a-ți termina treaba dacă nu ești lângă o priză. Dacă, în schimb, faci muncă clasică de birou (cu mult browsing și Office), laptopul rezistă cu brio unei zile întregi de muncă, depășind pragul de opt ore fără probleme. Bateria de 56W se încarcă rapid mulțumită încărcătorului de 65W, deci nu va trebui să stai mult lângă priză.

Preț și concluzie

Varianta pe care am avut-o noi la test costă 8.000 de lei în momentul de față, dar l-am văzut și redus spre 7.500 de lei. Nu e un preț exagerat pentru ceea ce poate oferi laptopul, dar nu e un preț accesibil pentru toată lumea.

Pentru cine e MateBook X Pro? Ei bine, e pentru cei care sunt manageri, pentru cei care vor un laptop ultraportabil, dar foarte performant, pentru cei care apreciază un ecran 3K sau chiar și touchscreen-ul. Nu l-aș recomanda ca un laptop principal de editare video, dar poate fi un dispozitiv portabil pentru cineva care vrea să facă acest lucru și în deplasare.

Review HUAWEI MateBook 13 (2020)

HUAWEI MateBook 13 (2020) e succesorul laptopului meu personal, un laptop din gama mid-range premium pentru cei ce vor portabilitate, performanțe bune și aspect stilat la un preț foarte competitiv. E un laptop pe care abia așteptam să-l încerc, deoarece predecesorul său a reușit să mă impresioneze. Să vedem cum se prezintă noul model.

Design HUAWEI MateBook 13 (2020) - Ultraportabilitate la preț mic

Huawei a păstrat aceeași linie ca anul trecut, update-urile fiind mai degrabă discrete. Designul mi-a plăcut de anul trecut, fiind unul compact și asta mulțumită și display-ului cu format 3:2. E un design care personal îmi place mult, pentru că se adaptează atât pentru ghiozdan, cât și pentru genți mai mici.

Laptopul e construit din aluminiu și are colțurile cromate destul de elegant, fără să fie ascuțite. Nu e cel mai ușor laptop din categoria sa, dar nu e un laptop greu. Are 1,3 kilograme și are o grosime de 14,9 milimetri. Așadar, deși nu e cel mai ușor și nici cel mai subțire, mai ales dacă îl compari cu MateBook X, laptopul reușește să transmită un caracter compact.

Pe spate avem logoul Huawei, iar pe ecran este o cameră web foarte mică. Butonul de pornire rotund din partea superioară dreaptă a tastaturii ascunde și un cititor de amprente, iar tastatura este una pe care o vei cunoaște rapid. Pe partea dreaptă ai o mufă USB C, iar pe partea stângă încă un USB C care e și alimentare, dar și o mufă de căști.

Touchpad-ul nu este atât de înalt, dar este destul de lat. Voi vorbi mai în detaliu ulterior. Ecranul are marginile foarte înguste, dar nu în totalitate, având un centimetru în laterale și sus, iar jos are 2-3 centimetri de bandă neagră.

Așadar, în privința designului MateBook mi-a plăcut încă de anul trecut și faptul că nu s-a schimbat e un lucru bun. E un corp solid, dar transportabil și cu un design minimalist.

Display și sunet

Ecranul are 13 inci și o rezoluție 2K 2160 pe 1440 de pixeli. Raportul dintre ecran și șasiu este de 88% și cum spuneam orientarea este de 3 pe 2. În unele variante există și touchscreen, dar la modelul testat de noi avem un model cu ecran clasic.

Rezoluția este excelentă și nivelul de detalii e la standardul la care te-ai aștepta, iar culorile redate sunt corecte, fiind afișate foarte bine între culori destul de calde și culori reci.

Pentru cei care vor să lucreze și seara târziu și nu vor să fie deranjați de luminozitate, ai setări pentru a face culorile adaptate - acel yellow tint pe care-l vedeți și pe telefoane. Deși nu sunt fanul său, pentru cei care lucrează până târziu e ”easy on the eyes”.

Altfel, chiar și când am lucrat de pe balcon luminozitatea a fost bună. Per total, e posibil ca display-ul de pe Huawei MateBook 13 să fie cel mai bun pe care l-am văzut pe un laptop din gama sa de preț.

La nivel de sunet, avem difuzoare stereo destul de puternice care fac vizionarea filmelor o plăcere. Microfoanele încorporate sunt foarte bune și vei auzi și vei fi auzit foarte clar în apeluri. Camera web poziționată deasupra ecranului constituie, în opinia mea, un avantaj și oferă o calitate HD bună.

Trackpad și tastatură HUAWEI MateBook 13 (2020)

Tastatura e pe gustul meu. Cursa e scurtă, dar relativ elastică, cu un feedback foarte plăcut.

Ca așezare a butoanelor, avem o tastatură cu taste pătrate și spațiu destul între ele ca să ai cursivitate la tastat. Există și butoanele de funcții, care pot fi activate sau dezactivate din tasta Function - poți controla luminozitatea, volumul, poți deschide PC Manager sau controla diverse aspecte. Mi-a plăcut că Function rămâne în poziția pornit/oprit, nu trebuie să-l apeși de fiecare dată.

Trackpadul e bun, chiar dacă mi-ar fi plăcut să fie un pic mai înalt. E responsiv și destul de precis, dar suprafața sa mată s-ar putea să nu fie pe gustul tuturor. E un trackpad cu care sunt obișnuit și pe care mă descurc fără să simt nevoia unui mouse de cele mai multe ori.

Specificații, performanțe și autonomie

HUAWEI MateBook 13 (2020) testat de noi e echipat cu procesorul AMD Ryzen 5 3500U cu placă video Radeon Vega Mobile Gfx. Memoria RAM este de 8 GB, iar capacitatea de stocare este de 512 GB.

Ce am făcut cu acest laptop? În principiu l-am folosit ca un laptop de birou, cu browser deschis în 10 tab-uri, mail, mai multe programe deschise în același timp (Facebook Messenger Desktop, Telegram, Spotify, Evernote, WhatsApp Desktop). Laptopul a dus cu brio și nu am avut probleme de blocare, nu am întâlnit momente în care să gâfâie și, mai mult, nu am simțit că procesorul trage de el pentru sarcinile acestea.

Jocurile simple funcționează optim la setările medii de design, fără să aibă probleme. În momentul când am dus anumite jocuri în grafică High, atunci au încetinit la frame-uri. Bun, nu te vei juca pe acest laptop, dar dacă ești un casual ca mine, merge pentru câteva sesiuni.

Per total, procesorul m-a surprins, fiind și cel mai ieftin din gamă. Nu am făcut editare video pe el, dar probabil se descurcă okay la nivel de câteva minute și cel mult Full HD, dar nu e făcut pentru genul acesta de muncă oricum.

La nivelul autonomiei, ai trei opțiuni - Better Battery, Better Performance și Best Performance. Pe ultimul mod autonomia va fi de aproximativ 3 ore, iar dacă te duci în Better Battery eu am reușit să duc vreo 6-7 ore, depinde de folosire, fiind destul de intensă la mine. Avantajul e și încărcătorul din pachet care are Quick Charge și ai 2 ore de folosire la o încărcare de 15 minute. Atenție, încărcarea trebuie făcută cu laptopul închis pentru a avea aceste performanțe.

Așadar, la performanțe laptopul a dus foarte bine. Ca un detaliu, nu se încălzește enorm de mult nici în task-uri foarte delicate, ceea ce am apreciat. Vei simți sub palma dreaptă căldură, dar e suportabilă.

Preț și concluzie HUAWEI MateBook 13 (2020)

După cum ziceam mai sus, varianta care a ajuns la noi la test e cea mai accesibilă în termeni de configurație. Îl găsești la un preț de circa 3.500 de lei, poate chiar mai ieftin la unele oferte. Iar la acest preț e greu să-i găsești un rival. Cu toate că e poziționat ca un ”mid-range” în materie de preț, când vine vorba despre display, design și funcții, e un laptop premium. Alte versiuni, cu procesoare Intel, costă ceva mai mult și există și versiuni cu ecrane touchscreen și procesor Intel Core i7 care te apropie ca preț de Huawei MateBook X Pro.

Review HUAWEI MateBook 14 - Performanțe excelente la super-preț

HUAWEI MateBook 14 e un model lansat foarte recent și vine ca o punte de legătură între HUAWEI MateBook 13 și HUAWEI MateBook X Pro când vine vorba despre performanțe, oferind un display mai generos, dar păstrând o portabilitate ridicată.

Design

HUAWEI MateBook 14 seamănă la design cu MateBook X Pro, dar e un pic mai mare din cauza ecranului mai mare. Mai exact, cântărește 1,49kg și are o grosime de 159mm. MateBook 14 nu intră tocmai în categoria ultrabook-urilor , dar îl poți căra lejer după tine oriunde te-ai duce, și oferă toate avantajele unui laptop cu ecran mai mare.

E făcut din aluminiu cu finisaj plăcut la atingere, iar designul este sobru și elegant. Nu e făcut să iasă în evidență într-un mod agresiv, ci se potrivește perfect pe un birou sau într-o servietă. E un laptop de business pentru cei care au nevoie de destul de multă putere, nu e neapărat un laptop ”lifestyle”.

Avantajul față de MateBook 13 constă în porturile pe care le ai la dispoziție - astfel, ai un USB-C folosit și la încărcare, un HDMI, două porturi USB clasice și un port Jack pentru căști. E făcut pentru muncă, iar asta se vede din prima, atât din prisma designului și dimensiunilor, cât și din prisma porturilor.

Ecranul are margini foarte subțiri, iar tastatura și trackpadul sunt mari și arată bine când deschizi capacul. Logo-ul Huawei îl găsești pe capac, dar și sub display, iar marginea superioară a ecranului nu ascunde camera web ca la MateBook 13, ci o găsești sub tasta specială, ca la modelele anterioare.

Ecran și sunet HUAWEI MateBook 14

Display-ul de pe MateBook 14 este unul excelent. E mai generos decât cel de la MateBook 13, dar păstrează rezoluția 2K și raportul 3:2. Luminozitatea mi-a părut un pic mai mică, dar contrastul și culorile sunt excelente. E un panel lucios, dar care îți permite să îți faci treaba în orice condiție de lumină și e bine calibrat, acoperit 100% din gama de culori SRGB.

Există și versiunea cu touchscreen, pentru cei care își doresc acest lucru, dar la noi a ajuns în varianta cu display clasic, lucru care nu ne-a deranjat deloc. Are și certificare Low-Blue-Light, deci știi sigur că nu îți va obosi prea tare ochii, chiar dacă vei stai toată ziua încropind rapoarte în Excel în el.

Pentru sunet avem la dispoziție difuzoare stereo care se aud foarte bine - sunt mai mult decât potrivite pentru clipurile video din pauza de masă sau pentru apelurile prin Zoom, dar și pentru sesiunile de light-gaming de seara.

Trackpad și tastatură

Tastatura mare e similară cu cele de la laptopurile prezentate anterior, dar e ceva mai mare, lucru care mereu ne bucură. Experiența de tastare e excepțională și timpul de acomodare e foarte mic.

Nu e o tastatură gălăgioasă, iar tastele au cursă scurtă, dar cu feedback plăcut, și dispun și de retroiluminare pe timp de noapte.

Trackpad-ul e mare și precis, dar având în vedere că e un laptop ce poate fi instant conectat la un monitor mulțumită portului HDMI, e foarte posibil că îl vei folosi alături e un mouse dedicat, fie el pe USB, fie pe Bluetooth.

Specificații, performanțe și autonomie

HUAWEI MateBook 14 s-a dovedit foarte surpinzător din punct de vedere al performanțelor. Este echipat tot cu o soluție AMD, dar de data aceasta cu una considerabil mai puternică. Versiunea testată de noi a venit cu procesorul AMD Ryzen 5-4600H, tactat implicit la 3Ghz cu frecvențe turbo până la 4Ghz. Memoria RAM este de 8GB, placa video este integrată, iar stocarea este de 512GB. Merită menționat că există și versiuni cu 16GB memorie RAM și versiuni cu 256GB stocare. Laptopul știe și WiFi 6 pentru cele mai bune viteze la internet, un alt plus.

Revenind la configurația menționată anterior, MateBook 14 e impresionant în folosire mulțumită procesorului. E un procesor foarte puternic pentru acest nivel de preț, chiar dacă e un procesor care se dovedește destul de înfometat de curent. Faptul că frecvența de bază e de 3Ghz îl face excelent pentru orice sarcină de productivitate, foarte bun pentru editare foto, bun pentru editare video și decent chiar și în jocuri.

MateBook 14 e un ultrabook pe care poți face editare video și pe care te și poți juca. Da, se va încinge destul de tare dacă îl folosești la capacitate maximă timp îndelungat, dar dacă îl ții pe birou și folosești un mouse și o tastatură dedicate, ca în cazul unui PC, atunci nu vei avea nicio problemă. E și destul de zgomotos atunci când e forjat la maximum, dar trebuie să existe niște consecințe atunci când un laptop de 14 inch și 1,5KG obține performanțele laptopurile de gaming entry-level cu placă video dedicată și preț mai mare.

MateBook 14 e cel mai puternic laptop sub 4.000 de lei disponibil la momentul actual pe piață. Autonomia e și ea decentă - în modul Best Performance obții 2,5 ore de utilizare intensă, iar dacă vrei doar să redai filme, atunci te poți bucura de circa 8-9 ore de conținut video redat local. Absolut nimic de reproșat.

Preț și concluzie HUAWEI MateBook 14

MateBook 14, într-o configurație similară cu cea testată de noi, costă numai 3.900 de lei. E un preț excelent pentru o mașinărie de productivitate portabilă și foarte puternică. MateBook 14 e un laptop sobru care îți permite să fii creativ în mai multe moduri și e foarte bun, nu doar bun, pentru biroul de acasă sau pentru biroul de la serviciu.

Review HUAWEI MateBook D14 și MateBook D15 - Laptopuri pentru utilizatorii casnici

Lansate în prima parte a acestui an, HUAWEI MateBook D14 și MateBook D14 sunt modelele entry-level ale gamei MateBook. Sunt cele mai accesibile ca preț, dar nu compromit foarte multe, aduncând experiențele premium ale Huawei (precum încărcătoarele foarte mici, senzorul de amprentă integrat în butonul de power și funcția Huawei Share) la prețuri accesibile aproape oricui. Sunt foarte similare, motiv pentru care le voi trata simultan.

Design

HUAWEI MateBook D14 și MateBook D15 au design aproape identic. Le diferențiază dimensiunea, dar cam atât. Ambele sunt device-uri cu estetică simplă, elegantă. Au corpuri din aluminiu și pe capace este ștanțat logo-ul Huawei. Pe marginea din dreapta, MateBook D14 are un port USB 2.0 și unul jack, iar MateBook D15 are două porturi USB 2.0 și o mufă jack. Pe marginea stângă ambele au port HDMI, un USB 3.0, dar și un USB-C pentru încărcare și nu numai.

Sunt laptopuri ușoare și subțiri. D14 cântărește numai 1,38Kg, iar D15 are 1,52Kg. Sunt gândite pentru portabilitate și vor arăta bine și pe birou, dar și într-o cafenea.

Nu e nimic la design care să indice prețul scăzut al acestor laptopuri, senzația oferită de construcție fiind una care se apropie de feeling-ul premium.

Display HUAWEI MateBook D14 și D15

Atât MateBook D14 cât și D15 au ecrane IPS LCD cu rezoluție full HD, doar diagonala diferă (14” și 15,6”). Sunt ecrane foarte luminoase, dar cu tehnologie de filtrare a luminii albastre, pentru ochi mai puțin obosiți.

Nu au aceeași strălucire a display-ului de pe gama MateBook 13 sau MateBook 14, dar ecranele sunt mai mult decât decente pentru munca de birou, pentru filme în format 16:9 și pentru sesiunea ocazională de gaming.

Am apreciat mult marginile subțiri din jurul display-urilor la ambele laptopuri, iar dimensiunea de 14 inch e perfectă pentru cei ce vor un ecran pe care să poată munci, dar și o portabilitate crescută. Apropo de versiunea de MateBook D14, la aceasta poți culca ecranul la un unghi de 0 grade, pentru a le arăta rapid colegilor un grafic într-o ședință sau pentru a-ți ajusta unghiul de vizionare exact cum îți place. A se nota că sunt singurele laptopuri din line-up-ul Huawei MateBook care vin cu display-uri 16:9 și nu cu ecrane 3:2.

Tastatură și trackpad

HUAWEI MateBook D14 și D15 au tastaturi mari, cu taste plăcute la atingere, cu loc suficient între taste și cu o cursă suficient de lungă. Degetele alunecă rapid pe butoane, iar tastatura e printre cele mai bune de pe laptopuri din această gamă de preț. E destul de zgomotoasă, dar nu deranjează foarte tare.

Și trackpad-ul mi-a plăcut. E mare, generos și are o textură catifelată, mată. Îți faci bine treaba cu el dacă nu ai un mouse la îndemână, dar se simte o diferență față de modelele mai premium din gama Matebook.

Specificații și performanțe

HUAWEI MateBook D14 și Huawei MateBook D15 au aceleași componente interne. Ambele vin cu procesorul AMD Ryzen 5 3500U, cu placa video integrată Radeon Vega 8, cu 8GB memorie RAM. Diferențele se observă la spațiul de stocare. MateBook D14 are SSD de 512GB, iar MateBook D15 vine cu un SSD de 256GB.

Hai să vedem ce știu să facă laptopurile cu aceste specificații. Procesorul AMD duce multe și laptopurile sunt perfecte pentru munca de birou, dar și pentru distracția de acasă. Sunt laptopuri care duc editare de documente, filme, dar și editare foto.

Am descoperit, cu surprindere, că, în ciuda faptului că MateBook D14 și D15 nu sunt laptopuri de gaming, pot duce și jocuri. Fortnite, PUBG, GTA V - sunt titluri care merg la framerate decent pe aceste laptopuri, la setări mai scăzute. Aici este meritul Radeon Vega 8, care oferă rezultate excelente pentru o placă video integrată.

Am mai apreciat la MateBook D14 și D15 bateriile - se încarcă rapid și oferă autonomie de până la 10 ore (D14) sau 9,5 ore (D15). Acestea sunt datele oficiale - în realitate, autonomia va fi ceva mai scăzută, în funcție de luminozitatea selectată, de sarcinile făcute, dar sunt laptopuri care duc suficient de mult pentru cei care vor să plece cu laptopul de la birou și să mai rezolve câte ceva într-o cafenea.

Preț și concluzie HUAWEI MateBook D14 și MateBook D15

Cu prețuri speciale de 2.799 de lei (MateBook D15), respectiv 2.999 de lei (MateBook D14) aceste laptopuri Huawei sunt best-buy pe segmentul lor de preț. Funcțiile speciale descrise mai sus combinate cu performanțele foarte bune și portabilitatea ridicată le fac perfecte pentru cei care vor laptopuri ieftine, pe care să se poată baza, bune pentru muncă dar și pentru distracție.

Concluzie Gama MateBook 2020

Huawei nu este un jucător ”cu tradiție” pe piața de laptopuri, dar cu siguranță este un jucător competitiv căruia îi prevăd un viitor strălucit. Gama e construită cu cap, fiecare laptop având un profil de utilizator destul de clar definit, iar prețul variază și el în funcție de nevoile fiecăruia, menținându-se, totuși, aproape mereu un pic sub concurență. Funcțiile unice Huawei chiar aduc plus-valoare, mai ales celor care au și un smartphone Huawei, iar colaborarea cu Microsoft și aplicația PC Manager reduc considerabil din bătăile de cap asociate achiziționării unui laptop nou și actualizării driverelor. Interfața nemodificată și lipsită de orice bloatware constituie un avantaj, iar display-urile vor fura ochii (și inima) oricui, chiar la prima vedere.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: