Un lucru care convinge oamenii că FIFA este defapt același joc în fiecare an este faptul că diferența în materie de grafică și animații de la un titlu la altul era minoră, însă nu mai este cazul și pentru FIFA 22. Acesta este construit pentru platformele de nouă generație (PS5, Xbox Series X și Stadia), omițând PC-ul, unde nu găsești cele mai noi tehnologii, ceea ce cred că este o mare greșeală, dar nu acesta este subiectul acestui articol.

Marea diferență în acest caz este implementarea tehnologiei HyperMotion. Cei de la EA au făcut capturi avansate în timpul unor meciuri 11 v 11 și cu ajutorul tehnologiei și machine learning au reușit să creeze animații mai realiste, fluide. Mai mult, cei de la EA ne spun că algoritmul proprietar de machine learning învață din mai mult de 8,7 milioane de cadre și capturi avansate de joc, pentru a dezvolta noi animații autentice în timp real, generând astfel mișcări fluide și organice, acoperind o gamă largă de interacțiuni pe terenul de fotbal.

Chestia asta nu este doar marketing și când vei instala FIFA 22 și vei juca primul meci vei observa faptul că jucătorii se comportă și se mișcă mai realist pe teren. Practic, nu mai sunt trotinete electrice, ci vei vedea că accelerează natural, preluarea mingii se face mai realist, iar săriturile la cap sunt mult mai bune decât în trecut. Tempo-ul jocului este mai redus și meciurile sunt mai realiste. Pentru mine asta este o schimbare importantă deoarece într-un joc de tip simulator de fotbal nu ai cum să inventezi, ci doar să-l aduci cât mai aproape de realitate. Și cred că pasul făcut anul acesta este unul mare. Un alt element care contribuie la imersiune este introducerea unor mini momente cinematice (când iese mingea în afara terenului etc).

De asemenea, este foarte importantă asemănarea dintre jucătorii virtuali și cei din viața reală. Majoritatea seamănă cu cei din realitate și aici se vede o diferență mare între ceea ce face EA Sports și alte companii precum Konami cu eFotball. Deci dacă vrei realism și autenticitate în jocul tău de fotbal atunci FIFA 22 este soluția.

FIFA 22 vine și cu câteva schimbări importante și la nivel de gameplay și cea mai mare și cea mai importantă schimbare pentru modul carieră FIFA 22 este introducerea posibilității de ați crea propriul club. Până acum puteai juca doar cu o echipă consacrată. În FIFA 22 eu mi-am creat echipa Ratonii și am introdus-o în liga a doua din Anglia. Am creat un echipament, emblemă și stadion și am ales să am o echipă tânără și mi-am acodat un buget generos pentru achiziții (aici mi s-a părut ciudat pentru că nu ai nicio limită și poți să pui un buget gigantic).

Acest mod este frumos pentru cei care au fantezii de manager/patron de echipă.

Există schimbări importante și pentru modul de carier cu jucător. În primul rând, de acum vei putea să controlezi jucătorul și când managerul te bagă în joc de pe banca de rezerve.

De asemenea, în FIFA 22 când intri pe teren vei avea tot felul de obiective și provocări (să faci un număr de pase, să dai gol etc), iar dacă le îndeplinești vei crește în ochii managerului și vei intra mai des pe teren. Pe de altă parte, dacă nu le îndeplinești vei sta mai mult timp pe banca de rezerve și chiar vei fi pus pe lista de transferuri.

Și felul în care-ți dezvolți personajul se schimbă semnificativ datorită unui nou sistem de câștig de experiență. Fiecare obiectiv îndeplinit pe teren sau la antrenamente îți va aduce experiență și apoi vei crește în nivel. Cu fiecare nivel vei primi un număr de puncte pe care le poți cheltui pe diferite skill-uri care-ți vor influența viteza, pasele sau șutul la poartă.

Pe măsură ce crești în nivel vei deblca și anumite perks (atribute) pe care le poți selecta înainte de meci. Înaintea fiecărei partide poți echipa trei și se declanșează automat în joc când se îndeplinește un anumit criteriu.

Pro Clubs oferă jucătorilor noi opțiuni de personalizare, pentru a-și diferenția cluburile și va permite fanilor să beneficieze de un nou sistem de progres al jucătorilor, care le oferă controlul dezvoltării Virtual Pro. De asemenea, modul Pro Clubs dispune de îmbunătățiri ale interacțiunii online, care facilitează experiența de joc. În plus, FIFA 22 introduce pentru prima oară jucătoare profesioniste în acest mod de joc.

Acestea fiind zise, FIFA 22 se simte ca un nou joc de fotbal, nu aceeași Mărie cu altă pălărie. Dacă ești iubitor de fotbal atunci FIFA 22 este o alegere evidentă.