Pe o piață din ce în ce mai competitivă, pentru producătorii de smartphone-uri trebuie să fie un adevărat chin să se diferențieze de concurență. Chinezii de la Huawei au reușit să se facă remarcați prin camerele foto folosite pe smartphone-urile lor de top, dar nu își neglijează și gamele mai ieftine. Huawei P20 Lite e cel mai recent mid-range premium al companiei, dar înainte să vorbim despre camere, să vedem cum stă la capitolul design.
Design
Huawei Mate 20 Lite e un telefon care, din punct de vedere al designului, are tot ce îi trebuie pentru a te face să crezi că te va costa în jur de 3.000 de lei: ecran pe format 19,5:9 cu margini subțiri, culori plăcute și sticlă lucioasă pe față și pe spate. E un dispozitiv subțire, frumos și ușor, care se simte bine în mână și care nu are margini nefinisate sau colțuri deranjante. Bărbia de sub ecran este destul de subțire, iar notch-ul încorporează două camere foto frontale. Camerele de pe spate sunt împrejmuite de inele metalice, pentru a fi protejate, și sunt demarcate cu un chenar cu design deosebit, iar sub ele este senzorul de amprente. Mate 20 Lite se încarcă prin USB-C, dar dispune și de o mufă Jack pentru căști, un plus. Telefonul pare premium și nu îți dai seama că prețul este de două ori mai mic decât al unui vârf de gamă.
Display
Ecranul de pe Mate 20 Lite este mare, cu toate că smartphone-ul este relativ compact. Are 6,3 inch in diagonală și este de tip IPS LCD, iar rezoluția este full HD. Cu toate că nu oferă contrastul ridicat și negrul intens al modelului P20 Pro, dotat cu AMOLED, display-ul de pe Mate 20 Lite este unul mai mult decât decent, oferind culor vii și luminozitate mare. Jocurile și filmele se văd bine pe ecran și nu vei avea probleme să citești mailuri în lumina puternică a soarelui. Marginile ecranului sunt destul de subțiri, iar notch-ul poate fi ascuns, pentru un plus de simetrie.
Am stabilit, deci, că la exterior toate sunt bune. Dar să vedem cum stă Huawei Mate 20 Lite la capitolele performanțe și autonomie.
Performanțe și autonomie
Sub display-ul mare, Mate 20 Lite ascunde un procesor Hisilicon Kirin 710, mai performant decât cel găsit în P20 Lite, dar și 4GB de memorie RAM. Vorbim, deci, despre un smartphone care se descurcă excelent în aplicațiile uzuale de email, de socialzare și în browsing. Merg și jocurile pe el, chiar dacă nu este un telefon destinat gamerilor. În general, performanțele sunt bune spre foarte bune, chiar dacă telefonul obosește uneori când lași toate aplicațiile deschise pe fundal. Interfața Huawei este prietenoasă, dar este departe de viziunea Google pentru Android, iar unii o vor aprecia iar alții nu atât de mult. Important este că nu avem foarte mult bloatware din partea Huawei și că sistemul este bine optimizat. Spațiul de stocare este generos, de 64 de GB, un alt plus. Bateria este de 3750 mAh, deci destul de mare și, cu toate că Mate 20 Lite nu oferă o autonomie la fel de bună ca Huawei P20 Pro, tot ține o zi întreagă de utilizare în condiții de folosire moderată spre intensă, deci toate bune la acest capitol.
Și, acum că am terminat cu părțile ”plictisitoare”, să vorbim despre cele cu adevărat distractive, adică despre camerele foto.
Camere foto
Camera principală este duală, formată dintr-un senzor de 20MP și unul de 2MP. La lumină scoate poze decente spre bune, iar fotografiile portret ies bine, chiar dacă uneori senzorul de 2MP nu face o treabă excepțională de a demarca subiectul de peisaj. Totuși, noaptea rezultatele nu sunt impresionante, dar nici rele. Smartphone-ul scoate fotografii fără prea multe detalii, fără prea multe culori și destul de zgomotoase. La filmare, telefonul se descurcă bine cu stabilizarea electronică activată, dar nu poate filma la rezoluție 4K, un mare minus.
Camera frontală este, însă, vedeta acestui telefon. Este tot duală, ca pe Mate 10 Lite, dar are un senzor de 24 de MP și unul de 2MP. Selfie-urile ies excelent în condiții de lumină bune și decente când e mai întuneric în încăpere. Senzorul de 2MP oferă un efect de bokeh bun pentru autoportrete și tot cu ajutorul lui te poți folosi de câteva de efecte de realitate augmentată.
Mai exact, cei de la Huawei au introdus pe acest model posibilitatea de a crea clipuri sau imagini cu o versiune proprie de animoji. Ai de ales între câteva capete de animale și poți alege dacă vrei să ți se vadă corpul sau dacă vrei să rămână doar un avatar digital pe ecran. Există și câteva filtre de AR similare cu cele de pe Instagram sau Facebook și sunt chiar amuzant de folosit. E genul de telefon cu ajutorul căruia îți poți face singur memele pe care le trimiți prietenilor.
Înainte de a trage o concluzie, tragem linie și punem pe ecran punctele pro și punctele contra.
Pro și Contra
Puncte pro:
- Design frumos, premium
- Ecran mare și luminos
- Perfromanțe bune
- Cameră de selfie-uri distractivă
Puncte contra:
- Cameră principală neimpresionantă
- Lipsa filmării în 4K
- Android 8.2 în loc de Android 9.0
Huawei Mate 20 Lite vine cu un design care îl pune peste alte modele care pot fi cumpărate la prețuri similare, dar hardware-ul său este depășit, din unele puncte de vedere, de smartphone-uri care știu să filmeze 4K sau care oferă performanțe mai bune în jocuri. Este pentru cei care vor un gadget care să arate bine și care le poate oferi un plus de distracție pe rețelele sociale, iar noi îl recomandăm celor tineri, activi pe Instagram și Snapchat.