Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Știm de Huawei din lumea telefoanelor mobile, acolo unde au devenit un nume respectat. După ani în care au stat departe de laptopuri, Huawei a prezentat primele dispozitive anul trecut, iar de anul acesta au ajuns și în România.

MateBook 13 cu procesor Intel Core i7 e unul dintre cele mai surprinzătoare dispozitive testate de mine și ca utilizator de produse Apple de peste 5 ani, unul dintre puținele laptopuri cu Windows care mi-a creat probleme de conștiință.

Design Huawei MateBook 13

Am văzut anul trecut MateBook X Pro, iar acela e modelul de top, iar modelul 13 e o simplificare fină a aceluia inclusiv la nivel de design. Huawei a ales un șasiu construit după ecranul cu o orientare de 3 pe 2, singurul din lume care este astfel. Practic, laptopul devine aproape pătrat și mai lung, decât lat. Așadar, e compact ca aspect.

Laptopul e construit din aluminiu care conferă rezistență și transmite siguranță inclusiv pentru căzături sau zgârieturi. Modelul pe care l-am testat eu are această culoare mov-argintiu de inspirație Asus, dacă doriți. Huawei îi zice Space Grey. Eu îi zic mov.

Tastatura ocupă aproape două treimi din șasiul central și e una plată și cu butoane mari, care aduce aminte de cea de pe MacBook. Acest lucru e unul pozitiv.

În colțul din dreapta avem butonul de oprire și deschidere care maschează și un senzor de amprentă, iar în partea inferioară avem un trackpad care ocupă 60% din suprafață, fiind destul de mare. În partea din dreapta jos a șasiului e Huawei Share, adică acea opțiune prin care poți să transferi fișiere de pe un telefon Huawei pe acest laptop.

Ecranul are margini subțiri în lateral, una destul de groasă jos, iar sus una care să primească și camera web. Spre deosebire de MateBook X Pro, Huawei nu a dotat acest model cu acea cameră ascunsă într-un din tastele funcționale. Ecranul Quad HD touchscreen e luminos, lucios și excelent, dar despre el vorbim mai târziu.

Lățimea totală e de 286 de milimetri, înălțimea de 211 de milimetri, grosimea de 14,9 milimetri, iar greutatea e de aproximativ 1,3 kilograme. Deși nu e un laptop foarte greu, în mână se simte diferite din cauza centrului de greutate distinct, pentru că orientarea 3 pe 2 îl face mult mai vertical decât altele. Așadar, în mână pare mai instabil și dacă pui ecranul într-un unghi de 120-130 de grade riști să-l scapi ușor la transport. Concluzia? Grijă mare!

Designul e din punctul meu de vedere unul foarte bun și doar trebuie să te adaptezi la faptul că e un laptop mai vertical decât altele. Pentru prime încercări realizate de Huawei, e excelent. Să trecem în revistă însă caracteristicile tehnice care până la urmă distrug un laptop sau îl transformă într-un best buy.

Performanțe tehnice și ecran

Modelul pe care l-am testat eu e cel de top, cu procesor Intel Core i7 u de generație Whiskey Lake, dar mai există un model mai accesibil cu procesor Intel Core i5. Capacitatea de stocare de pe acest model este de 512 GB pe un SSD de la Samsung, iar memoria RAM este de 8 GB.

Cum am folosit acest laptop? La ce caracteristici tehnice are e un rival serios pentru MacBook Pro 13, MacBook Air sau Dell XPS 13. E un laptop surprinzător pentru că nu te aștepți să aibă aceste caracteristici tehnice. Și pentru că e poziținat mid range în gama Huawei, ai putea zice că e un laptop de mijloc. Dar nu, e un ultrabook de top care poate să reziste cu ușurință în diferite task-uri.

În toată folosirea zilnică, pentru că l-am folosit ca laptop personal timp de o săptămână, dispozitivul nu a avut niciun moment în care să simt că obosește. Am avut un Chrome deschis intens, mai multe aplicații de mail și productivitate (bazate de multe ori și ele tot pe Chrome), dar nu am încercat să mă joc sau să folosesc un soft de editare video ca Adobe Premiere. Tocmai pentru că ecranul e destul de mic și verticlal, nu orizontal, nu îl consider un dispozitiv care să fie folosit pentru așa ceva. Dar tehnic vorbind, ar putea duce și Premiere Pro fără să ai pretenții de randare foarte rapidă. În plus, se va încălzi destul de puternic. Placa video e una dedicată Nvidia GeForce MX150. E un model pe care nu l-am văzut încă la vânzare decât pe Amazon, versiunea americană.

Apropo de încălzire, am remarcat faptul că laptopul se încălzește destul de puternic în partea inferioară, sub șasiu, atunci când este conectat la o sursă de putere. E probabil unul dintre laptopurile care vor fi inconfortabile de folosit pe picioare, pentru că fără să-l forțez foarte mult, căldura emanată de carcasă e destul de puternică.

Urcând spre ecran, acesta este un Quad HD de 13 inci, cu rezoluție 2160 pe 1440 de pixeli. Culorile sunt bune, puțin spre saturate, iar luminozitatea e una bună, deși nu extraordinară. E un display discret din categoria celor lucioase. Cum spuneam, e 3 pe 2, pentru prima oară la un laptop. Nu e rău, nu m-a deranjat în mod special și m-am obișnuti cu această formă destul de rapid.

Display-ul are și touchscreen în 10 puncte dacă vrei așa ceva, dar eu nu l-am folosit decât doar pentru test. În rest, nu văd utilitatea unui touchscreen atunci când nu poți să folosești laptopul în modul tabletă.

Cum spuneam, laptopul acesta m-a surprins în fiecare zi de folosire. Sunt printre cei care au privit cu reticență evoluția Huawei în lumea telefoanelor mobile și nu credeam că vor ajunge să facă dispozitive de top. Dar astăzi telefoanele Huawei sunt acolo, la luptă cu Samsung și Apple. Iar în lumea laptopurilor acest debutant are șanse să rupă. Dar să trecem la analizarea tastaturii, trackpad-ului și porturilor disponibile.

Porturi, tastatură și trackpad

Știți, dacă vă uitați deja la review-urile noastre la laptopuri, că eu sunt unul dintre cei care sunt obsedați de tastatură și trackpad. Mi se par elemente esențiale pentru productivitatea adusă de laptop.

Tastatura de pe MateBook 13 a primit critici în alte review-uri, dar mie personal mi-a plăcut foarte mult. E plată, butoanele se apasă ușor, dar fără să fie un joc mare care să le dea aspectul acela de jucărie pe care l-am văzut pe alte modele. E o tastatură de inspirație MacBook și zic lucrul acesta ca o laudă, pentru că acea tastatură mi se pare una dintre cele mai bune din lume la rapiditatea și corectitudinea tastării. Am apreciat un aspect de optimizare interesant, prezent și la alți producători. Tastele funcționale pot fi activate sau se pot transforma în controale pentru luminozitate și volum. De obicei trebuie să folosești tasta Fn ca cea Shift. În schimb, Huawei a ales să o transforme într-una care funcționează ca un Caps Lock, adică o apeși sau o închizi pentru a schimba rolul butoanelor funcționale.

Tastatura are un Enter bine plasat și care poate fi ușor accesat fără greșeală, iar săgețile laterale sunt mari, în timp ce săgețile Sus-Jos au dimensiuni mici.

Trackpadul este mare și ocupă 60% din partea inferioară a șasiului. Am folosit laptopul și exclusiv cu el, dar și cu un mouse bluetooth. Trackpadul e bun, nu am ce să-i reproșez în mod special. Nu e cel mai bun de pe piață și am simțit că are momente când agață, iar materialul din care e făcut se simte relativ incofortabil pentru mine, dar eu sunt un adevărat dictator al trackpad-ului și tastaturii și cer foarte multe.

La nivel de porturi, nu e mare lucru de spus. Deși laptopul nu e tocmai cel mai subțire de pe piață din categoria sa, Huawei a ales să aibă doar două mufe USB C. Una e ocupată de alimentare, iar la cealaltă poți încărca un telefon sau să conectezi alte device-uri. Va trebui să-ți iei un dongle pentru el ca să conectezi dispozitive sau stick-uri de memorie. Din punctul acesta de vedere e un minus, dar unul des întâlnit pe piață.

Baterie și sistem de operare

Promisiunea Huawei pentru acest laptop este de 9,6 ore de materiale video locale Full HD. Așa că trebuie să analizați cu atenție ce spune acest lucru. Adică fără internet, doar video. Dar eu l-am folosit conectat la internet, cu YouTube, streaming audio și alte aplicații deschise care se reîmprospătau destul de des.

Huawei MateBook 13 are un mare păcat - autonomia bateriei. În folosire reală, cu ecranul la luminozitatea sa maximă (care nu e enormă) laptopul te poate duce 5 spre 6 ore, ceea ce e mai puțin decât MacBook sau Dell, de exemplu. Puncte în minus la această categorie.

În privința sistemului de operare, ai preinstalat un Windows 10 Home cu foarte puține modificări. Am apreciat enorm faptul că Huawei a fost discret cu sistemul de operare, spre deosebire de venirea lor inițială în zona Android. Dispozitivul are o singură aplicație Huawei preinstalată, PC Manager, care permite să vezi fișierele telefonului Huawei conectat deja prin Huawei Share.

Această funcție e una care imită pe alocuri acei AirDrop de la MacBook, prin care poți să conectezi ușor telefonul și laptopul. Deși Huawei Share nu e încă la nivelul acela de discreție, pentru că trebuie să apropii telefonul de stickerul din partea dreaptă a șasiului, odată conectat telefonul, poți avea acces la poze, contacte și poți muta mult mai ușor conținutul. În rest, acel PC Manager are funcție rapidă pentru a deschide un Notepad sau pentru a face o captură de ecran. În plus, monitorizează utilizarea capacității de procesare. Altă funcție este să identifice erori ale sistemului de operare și drivere expirate, ceea ce pot aprecia.

Varianta aceasta pe care am testat-o eu costă 1.300 de dolari. De ce zic în dolari? Pentru că la momentul testului am găsit pe piață doar varianta cu Intel Core i5 care costă 4.100 de lei. Pot să anticip că varianta i7 costă undeva pe la 5.500 de lei, ceea ce este la nivelul pieței.

Puncte Pro

  • Performanțe foarte bune ale procesorului
  • Design reușit, chiar dacă nu neapărat original
  • Tastatură foarte bună și rapidă
  • Preț rezonabil pentru categoria din care face parte

Puncte Contra

  • Autonomia bateriei e mai mică decât la competiție
  • Cam puține porturi, ca și la competiție
  • Laptopul se încălzește destul de puternic când este alimentat de la priză
  • Se simte destul de greu odată ce-l iei în mână și centrul de greutate e ciudățel

Concluzie Huawei MateBook 13

Să vorbim despre Huawei. Avem în față un debutant pe piața laptopurilor. E ca și cum Yamaha, care face motociclete foarte bune, face peste noapte o mașină. O pot face excepțional, dar mai au de învățat. Iar Huawei MateBook 13 e un laptop foarte bun, dat fiind că productorul chinez nu are experiență îndelungată pe această piață

Cred că dincolo de orice, Huawei are în acest moment o problemă de încredere pe această piață. Trebuie să convingă publicul că un laptop Huawei nu e doar un experiment, ci chiar merită, iar faptul că și-au asumat riscul de a lansa modele premium arată că sunt încrezători. De asemenea, trebuie să convingă publicul că microfonul, camera web și tastele apăsate nu ajung într-un robinet informațional al guvernului chinez. Pentru că aceste laptopuri stau bine în birouri de firmă, mai mult decât în casa cuiva.