Huawei are destul de multe modele de tablete pe piață, unele mai performante decât altele, însă MatePad Pro este bijuteria coroanei - e un device premium 100%, un gadget care, mulțumită unor funcții și accesorii speciale, își găsește locul în multe contexte. Dar înainte să vorbim despre ceea ce știe să facă, să vedem cum arată.

Design și display Huawei MatePad Pro

Pentru MatePad Pro, Huawei a ales un design cât se poate de simplu și de minimalist. E, practic, un ecran de 10,8 inch înconjurat de margini destul de subțiri din magneziu. Toate muchiile și colțurile sunt rotunjite, fapt care conferă o senzație plăcută atunci când ții tableta în mână, iar un lucru pe care l-am apreciat este distribuția greutății - nu simți că ”trage” într-o parte sau alta când o folosești, lucru important la un dispozitiv de aceste dimensiuni. Noi am testat varianta gri, dar există și modele cu niște culori mai îndrăznețe, ce vin ”învelite” în piele sintetică pentru un aspect și mai premium. Camera frontală e plasată într-o gaură din display, în colț, iar cea principală e puțin ieșită în afară, dar nu cât să deranjeze. Sus și jos există patru perforații pentru difuzoare - din păcate, există tendința de a le acoperi când ținem tableta pe orizontală; din fericire, nu poți bloca complet sunetul decât dacă te străduiești.

Din punct de vedere al display-ului, MatePad Pro oferă imagini superbe la rezoluție QHD+ (2560x1600) cu un format de 3:2 bun și pentru muncă și pentru distracție. Panoul este de tip IPS LCD, nu OLED, un lucru de care nu îți vei da seama neapărat datorită contrastului ridicat și al culorilor intense. E un display luminos cu unghiuri largi de vizualizare, ce oferă o imagine clară și vie. Ecranul e bun și pentru jocuri, și pentru muncă și pentru clipuri video.

Specificații, performanțe și autonomie

Sub ecranul cu rezoluție mare și calitate foarte bună se ascund componentele unui Huawei P40 Pro. Noi am testat versiunea 5G a acestei tablete și aceasta vine cu procesorul HiSilicon Kirin 990 5G cu opt nuclee și arhitectură pe 7nm, cu 8GB memorie RAM și cu un spațiu de stocare intern ce poate fi de 128, 256 sau 512GB în funcție de model. Există și o versiune ce vine cu 4G în loc de 5G. Performanțele sunt excelente, iar cei care au deja un Huawei Mate 30 Pro sau un Huawei P40 Pro știu exact la ce să se aștepte - totul merge excelent, fără niciun sughiț, fără nicio urmă de lentoare. Exact cum mă așteptam.

La partea de autonomie, MatePad Pro e un device pe care îl poți folosi o zi întreagă. Bateria se încarcă în totalitate în circa 1,5 ore, mulțiumită încărcătorului de 40W inclus în cutie, dar o poți lăsa la încărcat și pe un wireless charger. Legat de încărcarea wireless, trebuie menționat faptul că e bidirecțională. Ce înseamnă asta? Că îți poți lăsa smartphone-ul pe spatele tabletei și acesta se va încărca. Funcția de ”Reverse Wireless Charging” e folosită și pentru stylusul M-Pen, dar o poți folosi și dacă ai o pereche de căști Huawei Freebus 3.

Cu optimizări făcute de Inteligența Artificială la orice pas, dar și cu un hardware foarte potent, Huawei MatePad Pro e o alegere excelentă pentru cei care vor performanțe de top. Dar Huawei MatePad Pro nu e despre hardware - e și despre software gândit pentru un maximum de utilitate, dar și despre accesoriile pe care le poți conecta la ea.

Sistem de operare, funcții speciale, accesorii

La fel ca celelalte dispozitive lansate de Huawei recent, MatePad Pro vine cu Android, cu interfața EMUI, cu serviciile HMS, magazinul de aplicații AppGallery. Vine fără GMS, fără Google Play și, după cum ai mai zis, nu mi se pare pare o tragedie. Folosesc un Huawei P40 Pro de mai bine de o lună, fără GMS și fără Google Play și în afară de câteva mici inconveniențe nu pot numi acest minus un dealbreaker (și se pare că din ce în ce mai multă lume e de aceeași părere).

Trecând peste acest aspect, merită menționat că Huawei MatePad Pro vine cu o serie de funcții unice pe piața. În primul rând, funcția Multi Window îți permite să tragi conținut dintr-o aplicație în alta, deschise în paralel, cum ai face-o pe un desktop. Are chiar și un mod de desktop, cu un taskbar similar cu cel pe laptopurile cu Windows, care îți va permite să navighezi mai rapid cu un mouse și cu o tastatură și să redimensionezi ferestrele cum vrei tu. Mai mult, ai și funcția Huawei Share Multi Screen Collaboration care îți permite să îți legi smartphone-ul Huawei la tabletă și să-l controlezi de acolo, să transferi rapid fișiere, să vezi toate notificările în timp real, fără să butonezi două device-uri simultan. Tot prin Huawei Share poți lega tableta și la un laptop din seria MateBook pentru transfer rapid de fișiere. Poți avea pe ecran două aplicații de productivitate, o fereastră mică cu serialul preferat de pe Netflix și o fereastră în care vezi ce e pe telefon. E ceva ce nu mai vezi la nicio altă tabletă de pe piață și genul de funcție care ajută și mai mult la consolidarea ecosistemului hardware al Huawei.

Apropo de ecosistemul hardware, să vorbim și despre stylusul M-Pen, dar și despre Smart KeyBoard, cele două accesorii pe care le-am avut la teste. M-Pen e un stylus minimalist, fără niciun fel de buton, doar cu un șanț pe mijlocul său care îl face să se atașeze perfect de marginea tabletei. Se conectează instant în momentul în care îl lipești de tabletă prima tabletă și tot la fel se încarcă. L-am încercat în Adobe Illustrator Draw și am avut parte de o experiență foarte fluidă, foarte similară cu folosirea unui pix cu gel pe o foaie de hârtie. M-Pen recunoaște până la 4096 de niveluri de presiune și poți fi artist cu el, sau poți lua notițe importante în întâlnirile de business. Vine în pachet cu câteva vârfuri de rezervă și i-am apreciat foarte mult designul simplu, dar ergonomic.

Tastatura Smart Keyboard e foarte bine așezată, tastezi ușor pe ea, se prinde magnetic de tabletă și o poți regla în două poziții în funcție de unghiul preferat de vizualizare. Pare suficient de solidă încât să reziste în ghiozdan fără probleme, dar e suficient de ușoară încât să nu te îngreuneze prea mult. Cu ea și cu un mouse, MatePad Pro se transformă lejer într-un ultrabook performant pe care îți poți face treaba oriunde te-ai afla.

Voi trece tot la capitolul ”funcții speciale” și difuzoarele reglate de inginerii de la Harman Kardon care se aud foarte puternic și foarte clar chiar și la volum maxim. Aș fi apreciat un pic mai mult bass, dar dacă ai o boxă externă poți da party cu bass puternic de pe tabletă.

Concluzii

Odată cu Huawei MatePad Pro la gama sa de dispozitive, Huawei a reușit să creeze cel mai puternic ecosistem hardware interconectat de pe piața device-urilor cu Android, fiind singurul competitor real al Apple din acest punct de vedere. Din păcate, lipsa accesului la Google Services îi sperie pe mulți, cu toate că nu ar trebui să o facă - Huawei AppGallery crește pe zi ce trece și nu se va opri prea curând, iar alternative există suficiente, chiar și fără să le cauți prea mult. Huawei MatePad Pro, în varianta fără LTE, cu 128GB stocare, costă 2.499 de lei. Nu e o tabletă ieftină, dar oferă mai multe decât altele care costă mai mult. În plus, în perioada aceasta, cei care comandă tableta vor primi cadou și tastatura Smart Keyboard, dar și un mouse Huawei, pentru o experiență completă. Stylusul M-Pen costă circa 350 de lei și trebuie achiziționat separat, dar prețul lui e foarte mic comparat cu alte accesorii de acest gen de la coompetitori.