Huawei știe să facă telefoane pentru tot poporul. P20 Lite este varianta mai ieftină a flagship-ului P20. La un preț accesibil și performanțe din ce în ce mai bune, dispozitivele mid range nu mai sunt doar frați săraci.
Huawei P20 Lite arată ca un iPhone X, pentru că are o adâncitură centrală unde e camera și margini destul de subțiri. Ceea ce arată că e un telefon mai ieftin e greutatea - e foarte ușor. Dar să începem cu detaliile despre design.
Huawei P20 Lite - design pentru 2018
În partea din față avem un design deja tradițional pentru 2018, adică un ecran cu raport 18 pe 9 și un breton în partea superioară, care ocupă aproximativ o treime din lățimea ecranului. În partea inferioară nu sunt butoane fizice, ci doar cele virtuale, dar și logoul Huawei.
Pe margini telefonul este creat din aluminiu, are butoanele de volum și de Power, iar încărcarea se face USB Type C, fără să existe fast charging. Din fericire, la telefoanele mid range au rămas în continuare disponibile mufele de căști.
Pe partea din sapte camera seamănă cu cea de pe iPhone X, având o poziționare în verticală și bliț. Senzorul de amprentă este poziționat central, acolo unde multe smartphone-uri au camera, așa că se simte foarte bine și e natural să deblochezi telefonul astfel. În plus, viteza deblCarcasa este din sticlă și este foarte elegantă pentru un terminal de acest nivel.
E un design al anului 2018, elegant și deloc banal. Dar e cazul să vorbim și despre performanțe.
Performanțe tehnice pentru Huawei P20 Lite
Procesorul este un Kirin 659 pe care l-am putut întâlni și pe Mate 10 Lite, testat înainte de noi. Memoria RAM este de 4 GB, iar capacitatea de stocare de 64 de GB.
Experiența de folosire a fost una excelentă pentru un mid range și mi-a plăcut personal mai mult decât Samsung A8, deși diferențele sunt infime. În folosirea zilnică - adică rețele sociale, mail, browsing, telefonul funcționează excelent și nu are probleme. În schimb, uneori se încălzește destul de puternic, iar din acest lucru performanța este afectată. Am avut o problemă cu el atunci când avea aplicații care rulau în fundal și deblocam ecranul. Acest lucru ducea la câteva secunde de întârziere până apăreau toate aplicațiile pe ecran. De asemenea, am avut probleme cu tranziția dintre aplicații precum Facebook Messenger șI Waze, adică cele care au drepturi de suprascriere a ecranului.
Dacă tot am vorbit de ecran, să trecem la specificațiile sale. Avem un ecran Full HD +, cu aspect 19 pe 9, adică destul de înalt și diagonală de 5,84 de inci. Raportul duce la impresia că telefonul pare mai mic decât este în realitate, tot timpul un avantaj. Culorile sunt destul de saturate, specific pentru Huawei.
Dacă am menționat de design și de performanțe, autonomia este importantă pentru un asemenea telefon.
Autonomie mediocră
Deși are 3.000 de miliamperi, performanțele sale nu sunt senzaționale la folosire intensă. Am avut diverse scenarii de utilizare și m-a dezamăgit. Dar cred că e de așteptat la acest nivel. La folosire mixtă - 4G și WiFI, cu browsing și jocuri, telefonul poate duce de dimineață până spre după-amiază, cu greu spre seară.
Încărcarea nu este rapidă, ceea ce e un minus. Și am încercat să-l încarc rapid inclusiv cu un charger de laptop și nu a funcționat.
Camera foto este foarte interesantă pentru acest nivel și sunt mereu surprins de ceea ce pot face producătorii pe telefoane așa de ieftine.
Tehnic, în spate avem două camere de 16 megapixeli, respectiv 2 megapixeli, pentru a asigura adâncimea imaginilor și efectul de bokeh. Camera frontală este tot de 16 megapixeli.
Camere foarte bune în lumină bună
Să începem cu cea de selfie - realizează imagini foarte bune atunci când condițiile de iluminare sunt optime. În schimb, e deranjată de orice lumină difuză, pentru că nu se descurcă deloc. În modul portret, reușește să identifice cu o precizie medie spre superioară firele de păr, pentru a face un blur procesat bun.
Camera principală are aceleași calități și defecte - modul portret e bun dacă menții distanța potrivită și o lumină naturală, dar în lumină scăzută cantitatea de granulație e foarte mare. Nu vei câștiga vreun premiu de fotografie, dar cine a avut telefoane low sau mid range au în față o cameră foarte bună pentru pozele din vacanță.
Ca pe telefoane mai scumpe, Huawei poate să facă și moving pictures, adică imagini care sunt active, prind scene din câteva milisecunde și la care poți să alegi cadrul potrivit.
Ați așteptat alături de noi prețul acestui terminal. Costă 1.700 de lei momentan și e mai ieftin decât A8 2018, în condițiile unui ecran la fel de bun, dar a unei capacități de stocare mai mare. Camerele sunt comparabile.
Puncte pro pentru Huawei P20 Lite
- Preț accesibil pentru un terminal cu aceste calități
- Design modern care seamănă cu terminalele mai scumpe și sticlă pe spate
- Cameră foto bună în condiții de lumină bune
Puncta contra
- Autonomie redusă
- Lipsa încărcării rapide
- Cameră foto slabă în condiții de iluminare scăzută
- Lag pregnant la folosirea mai multor aplicații și supraîncălzire
Concluzia mea? Huawei P20 Lite este exact ceea ce așteptam de la un mid range din categoria aceasta oferit de chinezi - performanțe bune, ecran decent și cameră folosibilă, la un preț foarte accesibil. Are șanse foarte mari să devină un bestseller, așa cum P10 lite a fost anul trecut.