Tu pentru ce îți folosești telefonul? Eu stau pe rețelele sociale și fac poze. Multe poze. Multe selfie-uri, multe portrete, multe peisaje. Nu le postez pe toate, dar le fac de dragul de a le face. Și pun pariu că și tu faci cam același lucru. De asta producătorii se chinuie să aducă pe vârfurile lor de gamă cei mai buni senzori, cele mai interesante funcții și cei mai complecși algoritmi. Iar Huawei P20 Pro le integrează pe toate și e un smartphone construit pentru cei care vor să facă cele mai bune poze fără să care după ei un aparat foto voluminos. Dar hai să vorbim, mai întâi despre elefantul din cameră, adică despre design.

Design și display Huawei P20 Pro

De ce am zis că design-ul este ”elefantul din cameră” când vine vorba despre Huawei 20 Pro și, implicit, Huawei P20? Pentru că multă lume s-a plâns de faptul că ar arăta ca un iPhone X. De ce? Pentru că ecranul are breton, telefonul are sticlă peste tot, iar camera dublă, cea de deasupra senzorului principal, este ieșită în afară și e poziționată la fel. Există similarități? Clar. Este P20 Pro o clonă de iPhone X? În niciun caz. Haideți să începem cu acel breton - e la modă să pui notch și înțeleg de ce au alesi cei de la Huawei să o facă: dacă ceva prinde la public, de ce să nu profiți de asta? Pe de altă parte, pentru cei ca mine, care nu țin neapărat să vadă acel decupaj, există o funcție care-l ascunde complet, lăsând vizibile, pe fundal negru, doar informațiile despre baterie, semnal și iconițe de notificări. Spațiul nu rămâne nefolosit, ci îți dă informații utile, lucru care e de apreciat. Sub ecran se găsește senzorul de amprente și o margine subțire care, dacă renunți la notch, e simetrică cu bucata de sus. Cadrul este metalic și lucios, pe marginea din stânga este slotul dualSIM, jos se află două fante pentru difuzor și portul USB C, iar pe marginea din dreapta sunt butoanele de volum și cel de power. Nu există slot pentru card microSD și nici port Jack pentru căști, două minusuri, în opinia mea. Să trecem la partea din spate. Sticla lucioasă arată absolut extraordinar, în special în versiunea Twilight care trece de la violet la albastru și îți ia ochii imediat. Cele trei camere sunt în colțul din stânga-sus, dar nu cred că cei de la Huawei au vrut să împrumute din estetica iPhone X. Având în vedere poziționarea logo-ului Huawei și a logo-ului Leica, compania a reușit să facă un telefon care arată ca o cameră foto compactă, iar aspectul este, cu adevărat, impresionant. E greu să faci smartphone-uri care să arate original, iar Huawei a furat ce trebuie de la cine trebuie și a adăugat suficient de multă magie încât să scotă un telefon frumos.

Înainte de a trece la display, mai merită menționat și faptul că Huawei P20 Pro este rezistent la apă, având certificare IP67. Abia acum putem vorbi despre ecran.

Huawei P20 Pro vine cu un ecran de 6,1 inch cu rezoluție full HD+ și raport de aspect 18,7:9. Are un breton care îmbrățișează camera frontală și difuzorul, iar marginile laterale sunt subțiri, chiar dacă nu sunt curbate. Panoul este un OLED de calitate bună - culorile sunt vii, negrul este foarte negru și contrastul este ridicat. Luminozitatea ar fi putut fi mai mare - în soarele puternic, din anumite unghiuri, poate fi ușor dificil să vezi toate detaliile dar, per total, ecranul este probabil cel mai bun pus vreodată pe un smartphone Huawei. Bretonul arată bine, având și un rol util, dar, repet, poate fi dezactivat cu ușurință și devine, practic, invizibil, datorită ecranului OLED care închide pixeli individuali. Unii ar putea avea de obiectat în privința rezoluției, dar nu trebuie să uităm că telefoanele Samsung vin cu rezoluția full HD prestabilită pentru a economisi bateria și nu sunt mulți cei care trec la QHD.

Experiența de utilizare și performanțele Huawei P20 Pro

Am vorbit despre design, am vorbit despre display, să vorbim un pic despre interfață și despre experiența de utilizare înainte să trecem la performanțe.

Huawei P20 Pro vine cu EMUI 8.1 și cu Android 8.1. Interfața Huawei este foarte bine optimizată, chiar dacă nu are cel mai modern aspect. Este ușor să găsești lucrurile pe care le dorești și telefonul nici nu vine cu foarte multe aplicații preinstalate. Poți alege să ai toate aplicațiile pe ecranele principale, sau poți activa app-drawer-ul și să le ții în ”sertar” pe toate. Cu un swipe spre dreapta din ecranul principal ajungi la Google Assistant, la fel și cu un swipe în sus de pe senzorul de amprentă. Apropo de acesta - la fel ca în cazul Huawei P10, îl poți folosi pentru a scăpa de bara de navigare de pe ecran. Un tap simplu înseamnă ”înapoi”, un swipe scoate la iveală aplicațiile din fundal, iar apăsarea lungă te duce înapoi la ecranul principal. Senzorul de amprentă este excelent de rapid, dar poți opta și pentru deblocarea facială. Cu toate că Huawei P20 Pro nu are senzorul complex de pe iPhone X, ci se folosește de camera frontală, telefonul se deblochează instant în majoritatea condițiilor. M-a recunoscut și pe întuneric, pentru că ecranul îți luminează fața, m-a recunoscut și din stânga și din dreapta și de jos, m-a recunoscut și cu ochelari de soare, dar nu și cu ochii închiși. Dacă lași opțiunea de deblocare facială să funcționeze în tandem cu funcția de trezire la ridicare, vei uita că ai opțiuni de securitate active. Inteligența artificială implementată de Huawei se descurcă similar de bine ca hardware-ul complex de pe iPhone X și chiar mai bine decât tandemul scaner de iris-cameră frontală de pe Samsung Galaxy S9+, iar asta e foarte bine.

Și, dacă tot am menționat Inteligența Artificială, haideți să vorbim despre performanțe.

Sub ecranul P20 Pro se găsesc procesorul HiSilicon Kirin 970, 6GB memorie RAM și 128GB spațiu de stocare. Despre procesorul Kirin 970 am mai vorbit și după lansarea Mate 10 Pro, dar merită reamintit faptul că vine la pachet cu un nucleu de procesare neurală, dedicat inteligenței artificiale care contribuie la performanțele foarte bune. Telefonul rulează orice, de la jocuri și aplicații, clipuri video și pagini de browser fără să gâfâie. Având în vedere că avem de-a face cu aceeași configurație de pe Mate 10 Pro, nici nu ne așteptam la altceva, cu toate că testele sintetice plasează P20 Pro sub Samsung Galaxy S9+ sau iPhone X. Nu e ceva ce un utilizator obișnuit va simți vreodată, iar Inteligența Artificială se va asigura că smartphone-ul va funcționa la fel ca în prima zi chiar și după un an de utilizare, lucru care ar trebui să îi încânte pe mulți.

Procesorul Kirin 970 e creat pe arhitectură de 10 nanometri, iar asta este important pentru autonomie. Să vedem, deci, cât ține bateria de pe P20 Pro.

Smartphone-ul este dotat cu o baterie de 4.000 mAh, la fel ca Mate 10 Pro. Bateria este mult mai mare decât cea folosită de competiție, iar acest lucru se simte în folosirea de zi cu zi.Pentru mine, orice telefon care reușește să treacă de ora 7 seara este un telefon cu autonomie bună. Huawei P20 Pro m-a ținut de dimineață până seara și până la prânz, a doua zi, la o singură încărcare. De ce impresionant? Pentru că stau foarte mult pe telefon, am mereu activă conexiunea 4G, GPS-ul, bluetooth-ul și că sincronizarea cu rețelele sociale și conturile de email este mereu activă. Ascult muzică la căști câteva ore bune, mă uit ocazional la câte un clip și fac mult browsing. Un utilizator mai temperat ar putea scoate lejer două zile de folosire, lucru care nu poate fi zis despre prea multe smartphone-uri de top. Bateria se încarcă și rapid dar, din păcate, Huawei nu a implementat încă încărcarea wireless, funcție din ce în ce mai cerută de către utilizatori.

Camerele foto de pe Huawei P20 Pro - cât sunt de bune?

Acum e acum. Să trecem la ceea ce contează cel mai mult la Huawei P20 Pro, adică la camerele foto.

Începem cu cea frontală. În partea din față, flagship-ul Huawei vine cu un senzor de 24MP, un upgrade considerabil față de cel de anul trecut. Selfie-urile ies senzațional la lumină puternică, imaginile fiind foarte detaliate. La lumină mai scăzută, se simte lipsa stabilizării, iar unele poze pot ieși mișcate, dar cele care ies bine, ies fenomenal. Modul portret te lasă să ajustezi lumina și înainte și după ce ai făcut fotografia, lucru care mi-a plăcut.

Acum să trecem la camera principală, formată din trei camere, o premieră pe piața smartphone-urilor. Ceea ce părea o strategie de marketing inteligentă, un truc care să ia ochii publicului, s-a dovedit a fi, probabil, cea mai bună experiență foto pe care o poate oferi un smartphone. Camera principală are 40 de megapixeli și o deschidere a diafragmei f/1,8. Mai există modulul alb-negru care are 20MP și f/1,6, dar și un modul telefoto, de 8MP, capabil de zoom optic 3x. Cele trei camere funcționează în tandem cu un software special de inteligență artificială care nu există doar pe hârtie, ci chiar îl poți observa cu ochii tăi în acțiune. În primul rând, la poze, camera vede dacă vrei să fotografiezi o persoană, un copac, o farfurie cu mâncare, și optimizează setările pentru cel mai bun rezultat. Și rezultatele sunt mereu extraordinare. Mai există modul Night care se folosește de Inteligența Artificială și care face o fotografie extrem de detaliată cu expunere lungă - ce e Inteligent aici? Faptul că nu ai nevoie de trepied - software-ul identifică ce vrei să fotografiezi și face cropping digital pentru a menține subiectul focalizat și nemișcat. Acest lucru se întâmplă și când faci fotografii cu Zoom Hybrid 5X, un mix dintre zoom-ul optic și cel digital, asistat de Inteligența Artificială.

Pozele sunt de-a dreptul spectaculoase, mai bune decât cele făcute cu orice alt telefon care mi-a trecut prin mână. Dar supriza adevărată, cel puțin pentru mine, a fost la partea de video. Ca fost utilizator de Huawei P9 și Huawei P10, pot zice că nu au fost niciodată smartphone-uri pentru fimări. Cu P20 Pro, acest lucru s-a schimbat considerabil. Stabilizarea funcționează excelent de bine, iar dacă vrei să renunți la ea, poți filma și full HD la 60 de cadre pe secundă sau 4K la 30 de cadre pe secundă. Rezultatele audio/video sunt foarte bune, iar pentru amatorii de distracții există chiar și modul de super slow-motion care filmează la 960 de cadre pe secundă. Apeși și faci clipul - nimic mai simplu. Per total, Huawei P20 Pro, în opinia mea, își merită cu vârf și îndesat punctajul obținut la Dx0Mark și depășește lejer telefoane precum Galaxy S9+, iPhone X sau Google Pixel 2 XL.

Review Huawei P20 Pro - Concluzie

Singurele minusuri reale ale Huawei P20 Pro țin de lipsa slotului pentru card, de lipsa portului jack și de lipsa încărcării wireless. Chiar și așa, este probabil cel mai important flagship al acestei jumătăți de an, un monstru cu trei ochi care nu are să nu te impresioneze la capitolul foto și care nu are cum să nu-ți ia ochii prin construcția lui premium. Autonomia mare îi oferă încă un avantaj important în fața competiției, transformându-l în unul dintre cele mai bune smartphone-uri lansate vreodată pe piață, și din multe puncte de vedere, cel mai bun pe care l-am testat eu. Este disponibil la precomandă aici și vine la pachet cu o cameră 360 cadou.