Cei de la Huawei au reușit să-și asigure o poziție de top pe piața de dispozitive purtabile, iar asta se datorează și gamelor Watch și Watch GT. GT 3 Pro e un smartwatch ”lite”, dar capabil, increidibil de frumos și cu o autonomie mare pe care îți propun să-l descoperim împreună în rândurile de mai jos.

Design, construcție și display Watch GT 3 Pro

Din punct de vedere al aspectului, HUAWEI Watch GT 3 Pro e identic cu Watch 3 Pro, modelul ceva mai deștept, cu propriul său magazin de aplicații, ce a fost lansat anul trecut. Seamănă destul de mult și cu GT 3, dar diferă materialele folosite. De data aceasta vorbim despre o construcție din titaniu, atât pentru corpul ceasului cât și pentru cureaua inclusă în pachet. E de o eleganță deosebită, iar aliajul folosit promite rezistență mare în timp.

La noi a ajuns versiunea mai mare, cu cadran de 46mm, dar există și o versiune mai mică (dar și mai puțin capabilă din punct de vedere al autonomiei), de 42mm. Ecranul de 1,43 inch este de tip AMOLED și are o rezoluție foarte bună, de 466x466 pixeli, iar vizibilitatea este excelentă, inclusiv în lumina puternică a soarelui. Pentru a fi protejat de zgârieturi sau șocuri, ecranul este protejat cu safir, ceea ce îi conferă o duritate mult mai crescută față de alte dispozitive disponibile pe piață.

Pe dreapta ceasului vedem două butoane, unul de tip ”coroană” care permite accesarea meniului principal și navigarea prin notificări prin răsucire, și unul simplu, în partea de jos, cu ajutorul căruia ajungem la meniul pentru fitness.

Pe partea din spate se observă imediat senzorul pentru puls, iar pe laterale se văd difuzoarele și microfonul pentru apeluri.

HUAWEI Watch GT 3 Pro se încarcă wireless - fie prin încărcătorul special inclus în cutie, fie de la smartwatch cu funcție de reverse wireless charging, fie de la un alt astfel de încărcător.

În cutie am mai găsit și o extensie, pentru cazul în care cureaua metalică e prea scurtă (lucru puțin probabil) și am apreciat ușurința cu care aceasta poate fi ajustată prin simpla apăsare a unor mici butoane de pe fiecare element în parte.

Funcții, autonomie și conectivitate

Ceasul se leagă instant la telefon. Toate datele despre fitness și sănătate colectate de ceas sunt transmise către aplicația HUAWEI Health, disponibilă pe orice dispozitiv cu Android și iOS, ceasul fiind compatibil cu orice smartphone, nu doar cu cele ale Huawei.

Tot din aplicația Health ai câteva aplicații terțe pe care le poți instala pe ceas din AppGallery, cum ar fi . Ai, în schimb, o varietate mare de watchfaces din care poți alege, deci gradul de personalizare este ridicat.

La capitolul senzori, avem o multitudine de funcționalități: bineînțeles, HUAWEI WATCH GT 3 Pro monitorizează somnul, ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge (SpO2), nivelul de stres, dar și temperatura la nivelul pielii. Astfel, e un device care te poate alerta de posibile probleme de sănătate și care îți permite să le descoperi din tip și să iei măsuri.

GT 3 Pro are și o funcție de ECG, butonul de jos având un electrod încorporat, iar ceasul ar trebui să îți poată citi ritmul sinusal sau fibrilația atrială și să-ți spună despre sănătatea inimii. Din păcate, ori este o problemă cu degetele mele, ori cu senzorul de ECG, ori am dat peste un sample ”nefericit”. De ce? Pentru că de fiecare dată când am încercat funcția, ceasul îmi spunea că semnalul pe electrod e slab, ba că nu am degetul pe el, ba că ar trebui să-mi bag degetul în apă înainte de a atinge butonul… Probleme pe care nu le-am mai avut pe alte ceasuri cu funcție ECG.

Trecând la lucruri mai fericite, sunt peste 100 de tipuri de activități fizice ce pot fi identificate de ceas vin și cu ”antrenori” virtual - pe scurt, primești sfaturi despre cum te-ai putea antrena mai eficient și există și o funcție prin care ceasul îți reamintește, vocal, care este targetul pe care ți l-ai setat.

HUAWEI Watch GT 3 Pro vine și cu GPS încorporat , ca să poți ieși la alergat fără să îți iei și telefonul cu tine. Mulțumită sistemului five-band, care citește date de la sateliți GPS, Glonass, Beidou, Galileo și QZSS, ceasul chiar va reconstitui ruta pe care ai urmat-o, ca să poți să te întorci pe același drum - funcția e utilă pentru cei ce se aventurează prin păduri, de exemplu. În plus, poți pune muzică direct pe ceas și o poți asculta fie la difuzorul încorporat, fie la o pereche de căști Bluetooth.

HUAWEI Watch GT 3 Pro mai vine cu o noutate - acesta are o rezistență excelentă la apă, putând fi folosit și la freediving. Rezistă până la 30 de metri atmosfere și 5 atmosfere.

La nivel de autonomie, versiunea de 46mm pe care am testat-o și noi ar trebui să ducă circa 14 zile de utilizare normală și cam o săptămână de utilizare intensă. Și chiar ține, un mare plus al gamei Watch GT.

Concluzie

Cert e că Watch GT 3 Pro e că este un ceas superb, cu autonomie foarte mare, plin de senzori și cu funcții interesante. E mai sărac în funcționalități decât Watch 3 Pro (nu are eSim, de exemplu, nici sistem de operare ”full”), dar e un upgrade simțitor de la GT 2 Pro de anul trecut. E bun pentru obsedații de sport și statistici despre sănătate, dar nu cu cureaua din pachet, deci e destul de greu de-ai găsit exact publicul țintă pentru modelul testat de mine. Există, însă, o versiune cu o curea din piele, una cu o curea din fluoroelastomer, sau îți poți lua o curea din silicon sau chiar să folosești curelele de la modelele anterioare. Varianta full-titan costă 2.400 de lei, iar cele cu carcasă din titan și curea din fluoroelastomer sau piele sunt 1899 de lei - iar toate vin cu un cadou important în această perioadă - o pereche de căști FreeBuds 4 sau de FreeBuds Lipstick.