Atât stickul cu pricina, cât și acest SSD sunt criptate și oferă o protecție sporită, astfel încât datele tale să nu fie compromise.

Kingston IronKey Vault Privacy 80 SSD este primul SSD extern Kingston cu criptare hardware independentă de sistemul de operare pentru protecția datelor. VP80ES protejează împotriva atacurilor Brute Force și BadUSB cu firmware semnat digital.

De asemenea, SSD-ul este certificat FIPS 197 cu criptare XTS-AES pe 256 de biți, utilizând un microprocesor securizat certificat Common Criteria EAL5+ (CC EAL5+) și este conformă cu TAA. Astfel poți să stochezi informații și documente importante ale companiei, documente ale clienților sau imagini și videoclipuri de înaltă rezoluție, fără să-ți faci griji că cineva le-ar putea fura și folosi fără acordul tău.

Kingston țintește cu acest produs companiile mici, IMM-urile care au nevoie de securitate și portabilitate, dar și creatorii de conținut ce au nevoie de un SSD extern pentru fișierele masive cu care lucrează.

Kingston IronKey Vault Privacy 80

În pachet vei regăsi SSD-ul ce are un ecran mare tactil și un port USB-C, însă mai găsești o husă textilă cu un buzunar micuț unde poți ține cele două cabluri USB 3.2 Gen 1: USB Type-C la Type-A și Type-C la Type-C. Astfel poți conecta SSD-ul la desktop-uri fără USB-C, dar și la laptop-uri moderne. Acestea sunt cam scurte, însă pentru scenariile mele de utilizare au fost bune. Husa poate oferi și protecție minimă la căzături. Nu este cel mai mic sau cel mai arătos SSD extern, însă este funcțional.

După ce l-ai conectat la PC își face un self test apoi trebuie să creezi o parolă de admin și utilizator. Poți crea o parolă cât de simplă sau de complicată dorești. Ideal ar fi ceva să nu fie ușor de ghicit, deci fără 123456. Poți să configurezi o parolă de până la 64 de caractere și poate fi compusă din cifre și litere, iar lungimea minimă este de 6 caractere. De asemenea, poți utiliza tasta spațiu în parolă, astfel poți să creezi o parolă cu o listă de cuvinte, versurile unei melodii. Poate părea exagerat pentru un utilizator obișnuit, dar dacă-ți pasă de securitate și de informațiile pe care le vei stoca acolo atunci ar trebui să setezi o parolă bună. Parola o introduci cu ajutorul ecranului sensibil la atingere și ai 15 încercări la dispoziție. Însă poți micșora numărul dacă dorești din setări.

Poți folosi SSD-ul în mod administrator și astfel poți șterge și modifica fișierele de pe SSD sau în mod read-only și astfel doar ai acces la documente și informații și acestea nu pot fi modificate. Modelul testat este versiunea cu 480 GB spațiu de stocare.

Experiența de utilizare a fost una plăcută și am editat și proiecte video cu clipurile sursă pe SSD și nu am întâmpinat probleme. Am folosit clipuri 4K la 24 și 30 fps. Singurul inconvenient este faptul că dacă PC-ul intră în modul sleep și SSD-ul se deconectează și pentru a-l accesa trebuie să scoți și să bagi cablul și parola din nou.

SSD-urile interne, știm cu toții, că sunt foarte rapide și ne fac viața mai ușoară. Același lucru poate fi spus și pentru cele externe și pot fi soluții excelente pentru cei care au spațiu limitat pe laptop sau lucrează hibrid și au nevoie de acces la fișiere din mai multe locuri.

Viteze

Kingston spune că SSD-ul are viteze de 250 MB/s la scriere și la citire. Este ok, dar nu grozav, existând alte modele mai rapide, însă acelea nu au acest nivel de securitate. Am făcut și eu teste pe desktop PC și laptop Macbook și rezultatele au fost similare. Pe Macbook cu BlackMagic DiskSpeed am înregistrat viteze de cam 200 MB/s, iar pe PC cu AS SSD și cu Crystal Disk am văzut viteze puțin mai mari de cam 230 MB/s. Din când în cand mai lucram și de pe un HDD extern, iar acu acesta aveam viteze de 50 MB/s la scriere și citire. Deci în cazul acestui SSD vorbim de un salt 4-5x în performanță.

Într-un test mai practic, am transferat 30 GB de fișiere (mari și mici) de pe PC pe SSD în 4 minute și 20 de secunde la o viteză medie de 150 MB/s cu un maximum de 180 MB/s și minim de 50 MB/s. Lucrurile au mers ceva mai repede cu transfer de fișiere video de 20 GB în doar 1 minut și 40 de secunde.

În încheiere, SSD-ul Kingston este unul cu o securitate sporită și perfect pentru stocarea datelor confidențiale. E bun pentru companii și creatori de conținut și eu am putut să editez fără probleme de pe el. Versiunea cu 480 GB are un preț în magazine de cam 1500 de lei, însă există modele și cu 960 GB sau cu 1,90 TB.

Totuși, nu este cel mai rapid SSD extern și vine cu un preț mai ridicat datorită securității aduse.