Acesta este Lenovo Legion 9i, probabil cel mai performant laptop al momentului. Înainte să continui vreau să fac o mențiune. Am făcut un clip de prezentare scurt și am zis că acesta este primul laptop cu răcire pe bază de lichid. Unii m-ați corectat și aici vreau să rectific și să specific că este primul laptop cu cu un sistem intern de răcire pe bază de lichid.

Sistemul integrat de răcire cu lichid Legion Coldfront Liquid— primul de acest fel pe un laptop de gaming — permite utilizarea unui TDP de maxim 230 W pe această platformă.

Sistemul, proiectat împreună cu Cooler Master, rulează peste VRAM GPU pentru a gestiona căldura emanată în sesiunile de joc intense și pornește atunci când placa video atinge o temperatură de 84°C, pentru a o răci.

Însă înainte de a vorbi despre FPS-uri și temperaturi hai să aruncăm o privire la exterior și să vorbim despre design. Interesant este că acel sistem de răcire cu lichid a influențat și aspectul acestuia.

Design, ecran & conectivitate

Pentru a integra greutatea suplimentară a acestui sistem de răcire pe lichid, inginerii Lenovo au proiectat un capac exterior, realizat din fragmente de carbon forjat. Astfel teoretic fiecare laptop Lenovo Legion 9i are un design unic al capacului.

Are un look army care poate nu este pe placul tuturor, însă mie îmi place și mai mult faptul că este mat și nu am văzut nicio amprentă pe el. Brandingul este minimal și în stilul caracteristic Lenovo, majoritatea porturile sunt amplasate în spate. Acolo avem portul de încărcare, port HDMI 2.1, 2 porturi USB-C, port USB 3.2 și port ethernet. Pe laterale avem alt port USB-C, USB 3.2, mufă de căști și cititor de carduri. Tot ce ți-ai putea dori pe un laptop.

Odată ce-l deschizi vei vedea tastatura mutată mai jos pentru a face loc ventilatoarelor și acestui grilaj cu 6.333 de orificii de admisie individuale. Asta spune Lenovo că eu nu am stat să le număr. Asta duce la menținerea unei temperaturi reduse, dar și la un touchpad mai mic, însă cum e un laptop de gaming nu ar trebui să fie o problemă.

De asemenea, apreciez că Lenovo păstrează tastele direcționale mari. Interesant este că Lenovo a inclus două încărcătoare în pachet: unul mare cu portul dedicat de încărcare de 330W pentru putere maximă și unul mic cu USB-C de 140W pentru portabilitate. Bateria este de 99,9 Wh, maximul ce poate fi integrat într-un laptop. De menționat că modul performance poate fi activat doar cu încărcătorul mare.

Ecranul este unul de 16 inci cu margini negre mici, iar deasupra avem o cameră web FHD, care chiar filmează și face o treabă decentă pentru un webcam.

La fel ca și în trecut eu sunt mulțumit de experiența de tastate și de utilizare a laptopurilor Lenovo. Îmi place că am majoritatea porturilor pe spate. Tastatura este bună, tastatul este plăcut și touchpadul este precis. Nu este ușor la 2,5 kg, însă l-am putut introduce în slotul de laptop al unui rucsac clasic.

Display-ul este unul MINI-LED și are o rezoluție de 3200 x 2000 de pixeli și o rată de refresh de 60 sau 165 Hz. Este un ecran luminos, plăcut ochiului și foarte bun pentru gaming, iar cu ajutorul componentelor de la interior vei putea rula jocuri la 165 FPS pentru a beneficia la maximum de rata de refresh mare. Culorile sunt calibrate din fabrică, deci ar putea fi bun și pentru editorii foto și video. Ce mai trebuie să știi că are placă de rețea cu Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.3.

Performanță - Lenovo Legion 9i

Modelul acesta este dotat cu procesor Intel Core i9-13980HX de a 13-a generație, placă video NVIDIA GeForce RTX 4080 și 64 GB de memorie RAM Dual Channel DDR5 cu overclock la 5600 Mhz. Există modele și cu 4090 și cu 32 GB RAM.

Dacă tot am vorbit atât de mult sistemul de răcire și faptul că permite o utilizare mai intensă în jocuri, cum se descurcă în gaming? Ce rezultate am obținut? Toate testele au fost făcute în modul performance.

Cyberpunk 2077 - rezoluție 3K

RT Ultra - 73 FPS

Alan Wake 2 - rezoluție 3K

High - 55 FPS

Avatar: Frontiers of Pandora - rezoluție 3K

Ultra - 62 FPS

Star Wars Jedi: Survivor - rezoluție 3K

High - 75 FPS

Deci după cum puteți vedea avem gameplay fluid la peste 60 de FPS la cele mai înalte setări grafice cu ray tracing activat. Alan Wake 2 este puțin sub medie, însă experiența este oricum bună. Deci rezultate premium pentru un laptop premium. Bun, dar cum e cu temperatura și cu zgomotul?

Temperatură & zgomot

Lenovo Legion 9i menține o temperatură optimă, chiar și în timpul celor mai solicitante sesiuni de jocuri și de creare de conținut. Nu am văzut niciodată valori mai mari de 84 de grade celsius în jocuri, chiar și după câteva ore - drept urmare răcirea pe lichid și de asemenea, și mai îmbucurător este faptul că nu simți căldura în dreptul tastelor.

L-am băgat și într-un stress test cu 3DMark pentru a vedea cum se descurcă, iar rezultatele vorbesc de la sine. Așadar am avut o stabilitate a cadrelor pe secundă de 98,9% cu o temp maximă de 80 de grade celsius pt placa video și 75 pentru procesor, iar în medie a stat la 78 de grade placa video și 74 de grade pentru procesor. Am mers mai departe și am rulat 3D Mark Stress Test, FurMark și Prime 95 pentru a solicita la maximum procesorul și placa video și am văzut un maximum de 83 de grade celsius la placa video după 10 minute, ceea ce e absolut impresionant.

Am fost curios să văd cum se compară cu un laptop similar. Nu este o comparație 1 la 1, dar cred că ajută. Am efectuat același test cu MSI ce are un sistem de răcire convențional, procesor Intel Core i7 din a 13-a generație și o placă video RTX 4070.

Pe MSI am avut o stabilitate de 99,6% a frame-urilor, însă temperaturile au fost mai ridicate. Pentru CPU am văzut și 99 de grade celsius, cu o medie de 80-85 de grade de-a lungul testului, iar pe GPU maximum înregistrat a fost de 81 de grade celsius și cu o medie de cam 79 de grade.

După această perioadă de test îmi este clar că Lenovo a reușit să creeze un sistem de răcire foarte competent pe acest laptop și poate rula la putere maximă pentru sesiuni de gaming lungi.

Una dintre problemele laptop-urilor din prezent este că puterea este limitată de sistemul de răcire, iar Lenovo a adus nou ceva pe această zonă, ceea ce îi permite să forțeze componentele să funcționeze la maximum pentru mai mult timp. Bine, toate aceste lucruri nu sunt ieftine, iar dacă vrei să fii early adopter atunci o să te coste.

Legion 9i este și el disponibil în România în două configurații una cu placa video Nvidia RTX4080 și cealaltă cu placa video RTX4090. Prețurile sunt de la 20.000 de lei în sus, adică 4000 de euro pentru un laptop. Mult pentru un laptop, însă dacă dorești cea mai bună performanță de pe piață cam atât trebuie să plătești.