Dacă vorbim de laptopuri puternice, rezistente și de business, Lenovo este în topul clasamentelor. Cu un design sobru și robust, X1 Extreme e un vârf de gamă pentru zona de business, dar și de editare video sau, de ce nu, gaming. E un laptop scump ca o adevărată mașină de lux.
Design sobru specific Lenovo
X1 Extreme continuă tradiția laptopurilor de business din seria ThinkPad de la Lenovo. Are o carcasă dintr-un aliaj de fibră de carbon și grafit negru mat, culoarea tradițională pentru laptopurile din această categorie. Mie personal îmi place această abordare foarte sobră și deși nu poți să zici despre niciun model că e neapărat frumos, ele sunt pur și simplu extraordinar de simple, iar minimalismul acesta creează atractivitate.
Pe partea din față, când deschidem ecranul, avem tastatura mare, cu butoane destul de mari, touchpad-ul de dimensiuni mari și un spațiu generos pentru încheieturile mâinii. În partea laterală a tastaturii e un spașiu destul de mare, care nu e folosit de ceva, în afară de un senzor de amprentă și de butonul de pornire. Am apreciat montarea sa diferit de tastatură sau de lateralul laptopului, tocmai pentru că e imposibil să pornești laptopul din greșeală.
Laptopul are o greutate de 1,8 kilograme pentru varianta testată de noi, cea cu ecran tactil 4K și o grosime de 18 centimetri. Nu este nici cel mai portabil laptop, dar nici cel mai greu. Îmbină necesitățile unui device foarte puternic cu o portabilitate medie, pe care nu o întâlnești, de exemplu, la laptopuri de gaming.
Ecranul, ale cărui specificații vor fi menționate mai târziu, ocupă mult din suprafața laptopului. Display-ul are o dimensiune de 15,6 inci și se duce aproape de marginile laterale, care au doar un centimetru grosime. În partea superioară avem senzorul pentru autentificare facială, dar și camera web. M-am bucurat să le văd la locul potrivit și nu jos, așa cum o mai fac unele laptopuri, care sacrifică funcționalitatea pentru design.
Porturi, tastatură și touchpad
Atunci când judeci un laptop care se vrea de business și de productivitate, trebuie să te uiți la ceea ce oferă, dar și cum se tastează. Pentru mine tastaturile sunt esențiale.
Pe partea dreaptă avem două porturi USB 3.1, un slot de card și un slot pentru Smart Card. Utilizatorii mai puțin experimentați probabil nu vor ști ce e acel port care aproape că seamănă cu unul pentru dischete, dar e mai subțire. Pentru că acest laptop e unul business și pentru administratori de rețea, are un port unde poți introduce smart card-uri, care sunt folosite pentru acces în rețele securizate.
Pe partea stângă ai mufa de alimentare, două porturi USB C Thunderbolt 3, un HDMI 2.0, un slot pentru extensie de rețea și unul audio.
E un laptop foarte bine dotat la porturi și e cumva normal, pentru că productivitatea, sistemele IT sau business-ul au nevoie de așa ceva.
Tastatura e una tradițională de la Lenovo, probabil una dintre cele mai bune de pe laptopurile din întreaga lume. Tastele sunt robute, mari, există destul spațiu între ele și mimează aproape senzația unei tastaturi mecanice. Un lucru excelent pentru acest model, la fel ca și altele din gama de business, e că dacă verși apă sau lichide de orice fel, tastatura nu se strică și poate fi reparată cu ușurință, deoarece este rezistentă la apă. Așadar, nu merge să bagi laptopul în cadă, ci dacă scapi o cană de cafea poți să cureți cafeaua, iar apoi nu necesită înlocuire, ci doar curățare pentru a elimina senzația lipicioasă. Carcasa, în general, poate rezista ușor unor căzături și nu e la fel de sensibilă ca pe laptopuri mai elegante din aluminiu.
În mijlocul butoanelor există butonul tactil roșu celebru pe dispozitivele IBM, preluat de Lenovo ca o moștenire. Nu știu oameni care-l pot folosi, dar e o adiție care ține mai mult de memorie și identitate.
La zona de touchpad, majoritatea laptopurilor au devenit foarte bune în ultimii ani. Acum 4 ani spuneam că doar MacBook are un touchpad folosibil, dar acum situația nu mai stă chiar așa. Poți folosi laptopul cu ușurință doar din touchpad, ai butoane fizice puternice pentru click dreapta și stânga, iar butonul din mijloc pot fi setat pentru diferite funcții.
Ecran unic, cu Dynamic HDR
Laptopurile X1 Extreme vin în două variante. Cele mai ieftine au un display Full HD mat, dar varianta primită de noi în teste era cea de top, cu un display 4K (3840x2160 de pixeli) HDR, cu o luminozitate de 400 de niți.
Pe lângă aceste lucruri, display-uri este și touchscreen și are un sistem de antireflexie, avantajos atunci când lucrezi într-un birou cu lumină naturală sau dacă dai ecranul până jos, pentru că poate ajunge la un unghi de 0 grade, așezat direct pe birou.
Funcția Dinamic HDR e una relativ nouă la PC-uri sau laptopuri și rezultatele sunt impresionante atunci când ai lucruri compatibile cu această tehnologie, cum ar fi jocurile de tip Battlefield sau filmele făcute special. Astfel, vei avea o combinație de culori unică pe un display de laptop. Chiar și în zonele care nu sunt compatibile cu HDR-ul, display-ul este impresionant.
Partea de antireflexie funcționează bine, în standardele celorlalte laptopuri. Adică nu e perfect, dar e numai bun pentru unghiuri de vizualizare extreme și cu diferite setup-uri de lumină în jur.
Per total, display-ul este un avantaj mare pentru acest dispozitiv și e probabil unul dintre cele mai bune de pe piață.
Specificații tehnice Lenovo Thinkpad X1 Extreme
Unitatea pe care am avut-o noi în teste are un procesor Intel Core i7 de a 8-a generație, din familia Coffee Lake. Capacitatea de stocare este de 1 TB pe SSD integral, iar memoria RAM este de 32 de GB. Placa grafică dedicată este un Nvidia gTX 1050TI de 4 GB.
Am folosit laptopul pentru browsing intens, cu 10-15 ferestre deschise de Google Chrome, folosirea în paralel a 7 programe de productivitate, precum mail, Slack, Messenger sau WhatsApp pentru desktop. De asemenea, l-am folosit și pentru editare video în Adobe Premiere Pro și pentru gaming mediu.
În editare video, laptopul nu a avut absolut nicio problemă în a funcționa cu numeroase secvențe și fișiere înregistrate Full HD sau 4K. Laptopul e unul excelent pentru aceste funcții, mai ales datorită display-ului de calitate și a vitezei de execuție. Un video Full HD de aproximativ 10 minute a fost exportat pe X1 Extreme în aproximativ 20 de minute.
În gaming nu am avut probleme, dar nu l-am folosit cu intensitate, deoarece nu mă pasionează cu adevărat toate zonele gaming-ului și nici nu cred că dispozitivul va fi o atracție pentru gamerii profesioniști sau pasionați. Sunt multe dispozitive cu prețuri mai bune sau sisteme PC care vor fi mai accesibile.
Ceea ce se vede în benchmark-uri se simte și în folosire. Lenovo X1 Extreme, un rival pentru Dell XPS 15, considerat unul dintre cele mai bune laptopuri din lume, stă mai bine la cifrele tehnice. În jocuri, laptopul va funcționa bine la 60 de cadre pe secundă fără a fi setat pe maximul de detalii.
La nivel audio, laptopul nu stă senzațional. Deși are volum foarte bun, modulele Dolby Audio nu excelează la calitatea sunetului. Nu e un sunet curat și ai vrea mereu căști sau poate niște boxe bluetooth pentru a transmite sunetul. Pentru acest preț, cumva calitatea e foarte slabă.
Sunetul ventilatorului de pe laptop e unul destul de intens atunci când îl folosești la capacitate maximă. De asemenea, dacă îl scoți din priză sau îl ții pe brațe, se încălzește destul de puternic și devine inconfortabil. E un laptop de birou, mai mult decât unul portabil.
Software și autonomia bateriei
Lenovo are două sisteme compatibile cu Windows Hello, pentru autentificare. Vorbim de amprenta de pe partea dreaptă a tastaturii, care funcționează foarte rapid și eficient, dar și de camera din partea superioară a ecranului.
Sistemul de operare e altfel curat și fără multe aplicații preinstalate de Lenovo, ceea ce am apreciat. Oricum, dacă acest laptop va ajunge la un specialist în brațe, va avea instalate programe terțe.
Un punct bun e existența softului Lenovo Vantage, care analizează hardware-ul laptopului, inclusiv bateria și numără ciclurile ca pe Mac și-ți spune exact sănătatea bateriei. Poți seta laptopul să nu încarce bateria până la capăt, pentru a-i crește durata de viață de-a lungul timpului.
De asemenea, poți seta volumul audio în funcție de aplicația folosită sau să tai volumul în alte aplicații dacă ai o conversație video sau audio pe Skype sau Lync.
Legat de autonomie, laptopul acesta e promovat ca având autonomie de peste 10 ore. Dar acest lucru se întâmplă probabil într-un mediu foarte controlat și folosind un număr limitat de programe și pe modul de economisire al bateriei. Eu sunt printre cei care nu apreciază modul Balanced sau cel de Economisire pe Windows. Când e băgat în priză laptopul, vreau să funcționeze pe cea mai mare turație.
Din acest motiv, am folosit laptopul fără bateriei pe modul Balanced, nu Economy. S-a simțit diferența de viteză din aplicații și trecerea de la o fereastră la alta, dar autonomie a fost de aproximativ 4 ore. Plus că am redus luminozitatea ecranului.
Am vrut să folosesc laptopul acesta scos din priză, cu luminozitatea la maximum și modul de perfromanțe de top. A avut o autonomie impresionantă de doar ... 90 de minute. Nu e de cursă lungă, dar nici nu mă așteptam la asta. Dacă vrei să-l iei cu tine la prezentări sau să te deplasezi prin companie la o ședință, e bun.
Puncte Pro
- Ecran excepțional 4K cu Dinamic HDR
- Tastatură rezistentă și foarte ușor de folosit
- Rezistență mare a carcasei
- Design sobru și tradițional Lenovo
- Performanțe de top cu o configurație extraterestră
- Securitate foarte bună a sistemului de operare
- Multe opțiuni de personalizare
- Porturi numeroase
Puncte Contra
- Autonomie extrem de mică
- Sunet neclar la volum mare
- Preț foarte mare pentru majoritatea utilizatorilor
Concluzii Lenovo Thinkpad X1 Extreme
Am ajuns la punctul concluziilor. Lenovo X1 Extreme e într-o clasă specială, alături de Dell XPS 15 sau HP Spectre x360 sau, de ce nu, MacBook Pro în cele mai puternice configurații. Sunt laptopuri care nu mai sunt la tradiționalul 1.000 - 2.000 de euro. Face de toate, face ce-i mai bun, dar are și lipsuri, prin sunetul prost sau autonomia extrem de mică. Pentru mine, pentru tine, dacă îmi semeni, laptopul acesta nu ni se potrivește. E prea mult.
Dar poate fi pentru cei din industria IT, pentru cei care au nevoie de rezistență, pentru directori sau pentru oamenii care pur și simplu vor pe birou cel mai bun dispozitiv de la o anumită companie. X1 Extreme e ce poate da tehnologia astăzi în lumea laptopurilor. Însă, pentru design, aș alege mereu Dell XPS 15.