Mai sunt doar câteva zile până la finalul anului 2018, așa că este un moment potrivit pentru a arunca o privire la cele mai importante tendințe care au caracterizat piața globală de venture capital și să se facă predicții pentru anul următor, șase dintre aceste previziuni fiind făcute de către analiștii de la compania de consultanță Pitchbook.

IPO-uri record a exit-urilor susținute de VC-uri

În august, Statele Unite număra 138 de startup-uri care au atins statutul de unicorn anul acesta. Se așteaptă ca în 2019 să se listeze la bursă companii precum Uber, Lyft, Airbnb, Palantir, Pinterest, Slack, Postmates, CrowdStrike și Zoom, asta după ce în 2018 peste 80 de IPO-uri (piața primară de capital)au fost susține de firme VC, cea mai mare cifră din 2014.

Apar noi jucători VC

Pe piața globală de venture capital apar investitori mai puțin netradiționali, care se diferențiază prin faptul că găsesc „modalități creative de a sprijini afacerile atractive”, cum ar fi evitarea taxelor de administrare pe care le utilizează VC-urile tradiționale, remarcă analiștii de la Pitchbook. Printre acest tip de investitori se numără fondurile mari de pensii, fundațiile și fondurile de investiții suverane.

Dublarea evaluării startup-urilor în early-stage

Evaluările medii în early-stage au crescut în ultimii zece ani, cu o majorare sporită mai ales ultimii doi ani. „O creștere a vârstei startup-urilor la prima rundă de investiții și o concurență sporită a investitorilor pun o presiune mai mare asupra evaluărilor, în special celor în early-stage, când startup-urile încep să accelereze creșterea”, se arată în raportul PitchBook.

Investițiile vor continua să crească

Nivelul investițiilor de tip median angel și seed au crescut de la 500.000 de dolari în 2012 la 1,2 milioane de dolari în 2018, în timp ce vârsta medie a companiilor finanțate aproape s-a dublat. Analiștii se așteaptă ca vârsta medie a startup-urilor sprijinite de VC-uri să continue să crească, pe măsură ce se extinde accesul în programe de incubare, acceleratoare și resurse pentru antreprenori și crește interesul investitorilor în startup-urile mature.

Încetinește ritmul de creștere a fondurilor

Dimensiunea medie a fondurilor aproape s-a dublat în 2018 față de ultimii cinci ani, ajungând la 80 de milioane de dolari. Experții de la PitchBook se așteaptă ca această creștere să fie una semnificativă și în 2019. Sursele mai mari de capital s-au dovedit a fi un avantaj competitiv pentru unele fonduri, pe măsură ce investitori mai puțin tradiționali, cum ar fi SoftBank, intră în joc. „Cu toate acestea, având în vedere dinamica inflaționistă recentă pe piețele de venture capital, fondurile mai mari ar putea, în cele din urmă, să îngreuneze profitul de tip venture pentru investitori”, se arată în raport.

Mai multe bănci vor investi în blockchain

Piața de cryptocurrency rămâne una atractivă pentru investitori, dacă luăm în considerare faptul că, în 2018, 43 de bănci au participat în VC-uri de blockchain sau cripto și investiții în faza de “growth” - o creștere semnificativă de la cele șapte bănci câte au fost în 2017. „Având în vedere eficiența operațională care poate fi obținută prin soluții instituționale de blockchain, ne așteptăm la mai multe investiții strategice, după numărul de runde de participare, de la potențialii beneficiari, cum ar fi băncile și instituțiile financiare”, se arată în raport.