Logitech a lansat o nouă versiune a celebrului mouse MX Master, intitulat MX Master 3S și Logitech MX Mechanical, prima tastatură cu switch-uri mecanice din seria MX a companiei, iar această combinație de mouse și tastatură ar putea fi una dintre cele mai mișto pentru office și productivitate și, de ce nu, pentru casual gaming.

Logitech MX Mechanical

Eu zic să începem acest review vorbind prima oară despre tastatură deoarece este un tip nou de produs al companiei. Logitech are seria pentru office MX Keys cu tastaturi cu switch-uri de tip scissors, ce nu au un key travel prea mare și sunt asemănătoare tastaturilor de laptop. Recent am testat Logitech MX Keys Mini, pe care o consider o tastatură perfectă pentru modul de lucru hibrid. Mai multe detalii în acest articol.

Revenind la MX Mechanical, Logitech a observat o nevoie în piață pentru o tastatură de birou, de productivtatea cu switch-uri mecanice. Mulți programatori preferă tastaturile cu switch-uri mecanice, însă nu doresc unele de gaming cu iluminare RGB. Pentru ei, Logitech a combinat o tastatură de gaming cu una de birou, iar copilul lor este acest MX Mechanical, o tastatură cu switch-uri mecanice cu un key travel satisfăcător, cu un look office și cu funcționalitățile tipice MX Keys.

Tastatura pe care o vedeți în imagini este una de tip full-size cu tot cu numpad, însă Logitech știe că nu toți utilizatorii le preferă pe acestea, ci vor să fie mai mici. De aceea, compania lansează și MX Mechanical Mini, o tastatură mai mică și fără numpad.

Ambele tastaturi au switch-uri mecanice cu profil redus, ce sunt disponibile în trei versiuni: Tactile Quiet, ce oferă o experiență silențioasă de tastare, dar și Clicky pentru o experiență de tastare mai zgomotoasă și Linear, ce asigură o cursă neîntreruptă a tastelor și o forță minimă de activare pentru o senzație de tastare ultra-ușoară.

Modelul de la review-ul este dotat cu switch-urile tactile quiet și mă bucur deoarece apreciez foarte mult experiența de scris fără prea mult zgomot. Sigur, nu este la fel de silențioasă ca o tastatură clasică MX Keys, însă nici experiența de scris nu este la fel de satisfăcătoare ca pe aceasta.

Tastatura are un design plăcut ochiului ce se poate integra în orice mediu de business, cu un aspect mat și în două nuanțe de gri. Aceasta este wireless și funcționează cu dongle USB sau cu conexiune bluetooth și are o baterie internă ce poate fi reîncărcată cu un cablu USB-C. Autonomia este de 15 zile cu iluminarea activată și până la 10 luni fără iluminare. Aceasta se încarcă complet în patru ore în timp ce se află în uz.

Apropo de asta, tastatura are senzori de proximitate și detectează când îți apropii mâna și te pregătești să scrii și iluminarea pornește. E un sistem foarte tare pe care l-am apreciat și la MX Keys Mini. Cum era de așteptat, există mai multe tipuri de iluminare: statică, breathing, contrast, wave, random și reaction.

În stilul clasic Logitech, tastatura se potrivește atât la Windows, cât și la Mac, dar poate fi folosită și cu tablete sau telefoane. Aceasta poate fi conectată la trei dispozitive, iar trecerea de la unul la altul se poate face foarte simplu cu o apăsare de buton. De asemenea, cu software-ul Logitech Flow, poți folosi mouse-ul și tastatura de la un PC la altul sau de la un PC la Mac foarte simplu.

În partea de sus avem rândul de taste special F, care au funcții predefinite precum creșterea volumului sau a luminozității, dar există și un buton special pentru emoji sau pentru dictare. În partea din dreapta avem alte butoane cu funcții special: ce deschide aplicația calculator, altul care ascunde toate programele deschise, un buton de search și un buton care aduce Windows-ul pe ecranul de început. Toate aceste funcții, inclusiv pentru cele de home, end sau page Up pot fi schimbate cu ajutorul programului Logi Options+.

De exemplu, eu am schimbat funcția de dictare, deoarece nu o folosesc și am pus în schimb să-mi deschidă folderul cu clipuri video pe care le edităm la start-up.ro. De asemnea, pentru că lucrez la Desktop și nu am nevoie să-mi schimb luminozitatea, am pus această funcție să-mi schimbe limba de input a tastaturii deoarece scriu des în română, dar și în engleză.

Ai multe opțiuni de unde să alegi și poți face chiar și personalizări în funcție de program.

Experiența de utilizare și de tastare este fără cusur în opinia mea, iar tastatul este foarte plăcut pe MX Mechanical și îmi place cursa tastei, dar și sunetul creat. Tastele sunt mate și plăcute la atingere și iluminarea este puternică, iar faptul că poți schimba foarte ușor între dispozitive și ai la dispoziție atât de multe opțiuni de pesonalizare o face excelentă pentru birou.

La final, ce pot să zic este că dacă dorești să-ți schimbi tastatura de gaming de la birou cu una mai office, atunci MX Mechanical este o soluție ideală. Aceasta va fi disponibilă de la finalul lunii mai, iar prețul este de 179 de euro pentru versiunea full și 159 de euro pentru versiunea Mini.

Logitech MX Master 3S

Partenerul perfect pentru această tastatură nu putea fi decât un mouse MX. MX Master 3 a fost lansat în urmă cu doi ani și jumătate și a fost apreciat pentru versatilitate, confort și funcționalitate.

Acum Logitech vine cu o nouă versiune mai rapidă și mai ales mult mai silențioasă. Compania nu a umblat la aspectul mouse-ului și a păstrat același design excelent, iar mâna se așează într-o poziție foarte confortabilă. În cazul meu, mâna se mulează perfect pe forma acestuia. Modelul aflat la test este cel gri închis și dacă l-ai pune alături de MX Master 3, probabil că nu le-ai diferenția. Cele două modele au aceleași dimensiuni, însă MX Master 3S este cu două grame mai greu, iar 27% din materialele folosite sunt plastic reciclat. În rest, avem aceleași două rotițe de scroll, aceleași butoane pe lateral.

Vestea bună este că Logitech aduce și o nouă opțiune de culoare numită pale gray, adică un gri mai deschis. De aspectul a rămas, în esență, același ceea ce nu este rău deoarece MX Master 3 era foarte confortabil, iar 3S continuă tradiția.

Marea schimbare la acest mouse vine cumva în urma pandemiei când mulți dintre noi ne-am mutat birourile acasă și a trebuit să lucrăm alături de ceilalți membri ai familiei și a apărut nevoia unor dispozitive silențioase, iar MX Master 3S are un zgomot redus, iar clickul acestui mouse este cu 90% mai silențios decât cel al lui MX Master 3. Nu este complet silențios, însă este unul profund, satisfăcător.

În plus, senzorul optic 4K a fost schimbat cu unul 8K, ceea ce înseamnă că mouse-ul poate fi folosit la o viteză de până la 8000 DPI, ceea ce mi se pare overkill, însă poate tu ai nevoie de o viteză mai mare. Eu am folosit mouse-ul la 1200 DPI pe un monitorul ultrawide de 34 de inci și nu am simțit nevoie de o viteză mai mare, dar dacă ai un setup cu două monitoare o viteză mai mare poate este necesară.

Altfel, Logitech MX Master 3S are aceeași rotiță de scroll ultra rapidă ce poate trece peste 1000 de linii pe secundă sau poate fi foarte precisă pentru editare video trecând de la un frame la altul. Rotița de pe lateral este folositoare în programe precum Adobe Premiere Pro, dar și în browser trecând de la un tab la altul. La fel ca și în cazul tastaturii, și cu MX Master 3S poți personaliza funcțiile butoanelor și ai o listă mare de unde să alegi sau poți face tu funcții custom.

Mi-a plăcut, în special, butonul ascuns sub locul unde se odihnește degetul mare, iar standard are funcția de a trage de la un desktop la altul ținând apăsat stânga dreapta, iar atunci când apeși pe el ți se deschid toate programele pentru o privire de ansamblu, iar când tragi în jos se ascund toate și în sus apare bara de căutări de programe.

Se poate conecta până la trei dispozitive, fie Windows, Mac sau Android cu dongle USB sau prin bluetooth, iar trecerea de la unul la altul se face cu butonul de lângă senzor. Se încarcă prin USB-C și are o autonomie de utilizare de până la 70 de zile. Astfel MX Master 3S este probabil cel mai bun mouse pentru office și productivitate. Este foarte confortabil, plăcut de folosit ore în șir, fără să simți că ai obosit, are o textură plăcută și este o bestie când vine vorba de productivitate și funcționalitate.

Logitech MX Master 3S se va vinde cu un preț de 129 de euro, adică undeva la 640 de lei, cam cu aproximativ 200 de lei mai scump decât actualul MX Master 3. E fantastic de silențios, dar nu știu dacă asta justifică diferența de 200 de lei. Dacă ai MX Master 3 și ești mulțumit atunci poți să mai aștepți până să faci un upgrade. Dacă nu ai, dar vrei un mouse de birou excelent și silențios atunci MX Master 3S este probabil cea mai bună soluție.