Ai putea privi un sistem mesh ca două sau mai multe routere interconectate care oferă internet și semnal mai bun în locuință. De exemplu, în această cutie sunt 3 astfel de unități. Pe una o conectezi la cablul ethernet care vine în casă, acea fiind unitatea principală și pe celelalte două le conectezi via Wi-Fi în alte camere. Nu trebuie să tragi cabluri prin casă și doar trebuie să le conectezi la curent. Astfel cele trei unități comunică mai bine între ele și dispozitivele la rândul lor cu fiecare unitate în parte.

Ce e un sistem mesh?

Un exemplu bun la ce te ajută un mesh e următorul: te uiți pe telefon la un video și pe măsură ce te plimbi prin locuință semnalul se pierde și scade și calitatea video. În cazul în care ai folosi un mesh, telefonul s-ar conecta automat la cea mai apropiată unitate astfel încât să ai o experiență bună oriunde te-ai afla. De exemplu, la mine în casă cel mai prost semnal Wi-Fi îl am pe balconul bucătăriei. Cu un router obișnuit înregistram viteze de cam 50-60 Mbps. În condițiile în care în alte părți ale casei am ușor 500-600 Mbps. Spoiler alert, cu un mesh Halo H80X instalat în bucătărie viteza a crescut de 4 ori, la 200 Mbps. Despre viteze vorbim mai mult mai târziu.

Asta a fost așa o introducere scurtă în lumea sistemelor mesh pentru cei care sunt mai puțin familiarizați cu un astfel de produs.

Mercusys Halo H80X

În cazul de față avem de-a face cu un sistem mesh Wi-Fi 6 AX3000 cu două benzi și cu o acoperire de aproape 650 de metri pătrați. Acel AX3000 vine de la viteza maximă la care să te aștepți de la dispozitiv. Cu Halo H80X avem o viteză maximă de până la 2402 Mbps pe banda de 5 GHz și până la 574 Mbps în banda de 2,4 Ghz.

Mai mult decât au nevoie majoritatea utilizatorilor din România. Eu am un abonament de 1 GB de la Digi, deci oricum nu pot să ating viteza maximă oferită de banda de 5 GHz. Când va fi infrastructură îmbunătățită în zona mea aș vrea să trec la un abonament de 2,5 Gbps sau chiar de 10 Gbps.

Revenind la Halo H80X, acesta poate fi achiziționat într-un pachet cu două unități sau cu trei unități. Acestea sunt micuțe, albe, nu mai late sau mai lungi decât un telefon, iar fiecare unitate dispune de 3 porturi Gigabit și poate suporta până la 150 de dispozitive conectate în același timp. Cred că-ți ajunge, nu? Chiar și pentru un business mic cu câțiva angajați cred că ar fi suficient.

Datorită designului inofensiv cred că pot fi integrate în mai multe locuri din casă, fie birou, măsuță sau chiar pe podea, dacă vrei.

Instalarea se face simplu cu aplicația Mercusys și apoi adaugi celelalte unități. Sistemul funcționează și cu o singură unitate instalată dacă dorești asta. Un alt lucru interesant din punct de vedere tehnic este că are canale de 160 Mhz, iar asta înseamnă o lățime dublă de bandă pentru conexiuni mai rapide atunci când ai nevoie pentru consolă, gaming sau streaming.

De asemenea, acest model se mândrește cu o acoperire mai mare decât anteriorul model, mai multe dispozitive simultan și o rețea mai eficientă.

Cel mai simplu ar fi să aflăm ce viteze oferă și cum stă cu semnalul. Hai să vedem. Am testat viteza cu aplicația SpeedTest pe iPhone 14 Pro și mai jos vedeți diferite valori înregistrate cu o unitate instalată și cu trei unități. Acum, valorile fluctuează și nu tot timpul am văzut viteze mai mari cu trei unități, însă tot timpul am văzut un semnal mai bun cu cele trei unități de Halo H80X instalate. Cele mai mari valori înregistrate pe Wi-Fi au fost peste 600 Mbps, iar cele mai mici au fost în jur de 200 Mbps în funcție de locul de testare.

Deci cu un sistem mesh avem semnal mai bun și viteze mai mari la internet în unele cazuri. Treaba cu vitezele este că fluctează, cum am zis, și mai ține cont și de aglomerația pe rețea, momentul zilei și așa mai departe.

Ce nu mi-a plăcut la H80X? De exemplu, mie mi se pare că software-ul este prea simplificat și nu oferă suficient de multă personalizare. Aș vrea să pot alege să am 2 rețele Wi-Fi separate. Mesh-ul decide dacă un dispozitiv se conectează la rețeaua de 2,4 Ghz (care e mai lentă) sau la cea de 5 Ghz. Poate sunt eu ușor paranoic, dar eu vreau să fiu sigur că dispozitive precum consola sau TV-ul să fie conectate la rețeaua de 5 Ghz ca să fiu sigur că am parte de download rapid și de streaming fără cusur.

Altceva ce mi-aș fi dorit ar fi fost posibilitatea de a selecta dacă doresc Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 Ghz. Pe această bandă conectez toate dispozitivele de smart home deoarece acestea nu au nevoie de viteze mari, ci de semnal bun. Unele dispozitive de acest gen nu merg cu Wi-Fi 6, iar dacă aș fi putut selecta ca mesh-ul să folosească protocolul Wi-Fi 5 pe frecvența de 2,4 Ghz ar fi fost minunat.

Sistemele mesh nu aduc tot timpul un plus de viteză. Pentru că routerele au evoluat foarte mult în ultimii ani - acestea oferă un semnal și viteze bune pentru majoritatea oamenilor obișnuiți, iar un mesh nu va aduce ceva în plus pentru cei care stau în spații mici. Însă aceste sisteme sunt bune la apartamente mari, la case cu mai multe camere sau pe mai multe niveluri.

Mesh vs range extender

Poate te întrebi de ce să nu folosesc un range extender? Acestea sunt bune să extindă semnalul, însă pot adăuga și mult zgomot pe rețea și să îngreuneze traficul. Un dispozitiv conectat la internet va cere date de la router care le trimite la range extender apoi de la acesta la dispozitiv și înapoi la range extender apoi la router. Un sistem mesh are o linie dedicată de comunicare între unități și astfel nu aglomerează inutil spațiul.

Un alt avantaj al meshului este că poți conecta prin fir alte dispozitive și astfel nu mai depinzi de Wi-Fi. Internet mai rapid și mai stabil.

Altfel în aplicație mai este utilă secțiunea de control parental de unde poți crea un profil și limita accesul la site-uri interzise minorilor și așa mai departe.

Ca să închid acest review, mesh-urile precum Mercusys Halo H80X sunt foarte bune pentru cei care stau la casă sau în apartamente mari. Acest model oferă viteze bune, semnal excelent și instalarea și setupul se face foarte simplu. Eu doar mi-aș fi dorit ceva mai mult control în aplicație pentru setări.

Eu sunt Florin Cașotă și acesta a fost review-ul start-up.ro pentru Mercusys Halo H80X pe care-l puteți achiziționa la un preț de 538 de lei versiunea cu 2 unități și 769 de lei versiunea cu trei unități.