Moto G8 a fost lansat de curând și a ajuns la noi pentru review. Am descoperit un smartphone cu performanțe decente, cu autonomie mare și cu un preț atrăgător. Dar înainte să trecem la detaliile tehnice, să vorbim despre design și despre display.

Design și display Moto G8 Power

G8 Power are un design simplu, dar atrăgător pentru tineri. Are un corp din policarbonat lucios, cu margini rotunjite și o grosime destul de mică. Varianta testată de noi este cea Capri Blue, un turcoaz închis plăcut, destul de elegant dar îndrăzneț în același timp. Pe spate găsim modulul de cameră, dar și logo-ul Motorola care marchează, printr-un cerc, senzorul de amprentă. Jos avem portul USB-C pentru reîncărcare și un difuzor, sus este mufa Jack și un al doilea difuzor. Butoanele sunt pe marginea dreaptă, iar cel de Power este striat, pentru a-l identifica mai ușor.

Display-ul are o perforație mică în colțul din stânga-sus, pentru cameră, și este înconjurat de margini relativ subțiri pentru un dispozitiv din această gamă de preț. Ecranul în sine este luminos, cu un contrast bun, dar culorile nu sunt foarte vii. E un LCD clasic care oferă o experiență bună de vizualizare și în bătaia soarelui, chiar dacă are tendința de a reflecta mai tare lumina ambientală. Diagonala este de 6,4 inch, iar rezoluția este full HD+, deci vorbim despre un smartphone bun și pentru vizionarea de clipuri video, dar și pentru productivitate.

Haideți să vedem și ce se află sub display. Să vorbim despre specificații, despre performanțe și despre autonomie.

Performanțe și autonomie Moto G8 Power

Moto G8 Power este un smartphone mid-range, iar specificațiile sunt pe măsura acestei clasificări. Se bazează pe un procesor octa-core Snapdragon 665 și pe 4GB de memorie RAM și face față cu birou aplicațiilor și jocurilor mai puțin pretențioase. Nu are performanțe de top, dar oferă o funcționare foarte bună pentru prețul său. Majoritatea timpului se mișcă foarte fluid, jocurile rulează bine pe el, iar redarea clipurilor video se face fără cusur. Din acest punct de vedere, Moto G8 Power este un smartphone bun pentru cei cu bugete limitate, dar care vor să aibă un device pe care să se poată baza în sarcinile de productivitate sau de entertainment de zi cu zi. La aceste specificații se adaugă și spațiul de stocare intern de 64GB, ce poate fi extins printr-un card microSD, la nevoie.

Bateria este impresionantă. Este de 5.000 mAh, dar acest lucru nu se vede în dimensiunile relativ compacte ale smartphone-ului. Cei de la Motorola susțin că autonomia este de trei zile, potrivit testelor sintetice, iar în folosirea de zi cu zi am reușit să ating valori un pic mai mici, dar tot impresionante. În caz de utilizare intensă, cu toate funcțiile de conectivitate pornite, cu două conturi de email sincronizate constant și cu mult butonat de rețele sociale și Youtube, telefonul a ținut aproape două zile cap-coadă. Un utilizator moderat va ajunge la cele trei zile de utilizare fără prea mari bătăi de cap, ceea ce este un mare plus. În plus, smartphone-ul suportă și încărcare rapidă, prin intermediul încărcătorului inclus în cutie, ceea ce este un plus, pentru că nu vei sta mult timp lipit de perete în caz de nevoie. La capitolul autonomie G8 Power chiar strălucește și bateria este marele lui selling point.

Suficiente despre performanțe, să vorbim și despre camerele foto. Cu toate că e un model mid-range, cei de la Motorola au avut grijă ca Moto G8 Power să vină cu un întreg arsenal de senzori pentru amatorii de fotografie.

Camere foto Moto G8 Power

După cum ziceam, Moto G8 Power vine bine echipat la capitolul camere foto. Pe spate, camera principală e formată din patru senzori, fiecare rolul lui. Avem, astfel, un senzor principal de 16MP cu diafragmă f/1,7 și pixeli de 1,12 microni, un senzor cu lentilă telefoto de 8MP cu f/2,2, un senzor de 8MP cu lentilă ultrawide cu f/2,2 și un senzor macro, de 2MP, cu f/2,2. Practic, ai în buzunar un ”swiss army knife” de fotografie, iar rezultatele nu sunt de flagship, dar sunt mai mult decât decente. Moto G8 Power se descurcă bine și în condiții de lumină mai scăzută, oferă fotografii destul de clare și de precise din punct de vedere al culorilor, portrete reușite și peisaje vaste.

Și la partea de filmare se descurcă bine. Moto G8 Power oferă posibilitatea de a filma 4K la 30 de cadre pe secundă, pentru cei care vor să păstreze amintiri video din vacanțe pe care să le redea pe ecranele mari. Imaginile sunt stabilizate electronic, dar filmarea în lumină scăzută nu e neapărat recomandată, lucru de așteptat la un smartphone atât de accesibil.

Camera de selfie e și ea bună - are un senzor de 16MP cu f/2,0 și se descurcă excelent în lumină puternică și mai mult decât decent spre înserat. Per total, Moto G8 Power nu e neapărat un camera-phone de buget, dar poate îndeplini și această funcție, un plus.

Cam atât despre camerele foto. Înainte să ajungem la concluzii, să vorbim un pic și despre funcțiile speciale și despre sistemul de operare.

Sistem de operare

Moto G8 Power vine cu Android 10 out of the box și cu promisiunea că va primi rapid toate actualizările importante timp de doi ani. Sistemul de operare oferă cea mai curată experiență din ecosistemul Android, cei de la Motorola păstrând aspectul standard gândit de Google, cu foarte mici modificări. Utilizatorii au la dispoziție o serie de gesturi utile pe care le pot folosi pentru funcții rapide - poți porni camera cu o răsucire, poți porni lanterna zguduind telefonul. Am apreciat sistemul curat, dar și unele Moto Gestures, care pot fi activate și dezactivate după bunul plac.

Concluzie Moto G8 Power

Cu performanțe echilibrate și autonomie peste medie, cu un display mare și cu difuzoare stereo foarte puternice și clare, cu senzori foto versatili și cu un preț de numai 1.300 de lei, Moto G8 Power intră în topul smartphone-urilor din gama mid-range. Are suficiente plusuri cât să te facă să uiți de saturația relativ scăzută a ecranului sau de lipsa conectivității NFC, oferă destule atât pentru cei tineri, care vor clipuri video și distracție, suficiente pentru cei care sunt în căutarea unui smartphone cu preț competitiv și baterie care ține mai mult de o zi. Moto G8 Power e recomandarea noastră pentru cei ce vor un telefon suficient de bun la orice sarcină la un preț accesibil.