Știți ce e frumos la modul în care a evoluat tehnologia în ultimii ani? Că nu doar cei cu mulți bani își pot permite dispozitive cu adevărat bune. Iar Motorola ne dovedește acest lucru de câțiva ani de zile deja. După ce am numit motorola edge 30 pro un ”flagship killer” în review-ul pe care îl găsești pe canalul nostru, ne-am jucat și cu frățiorul mai mic și mai accesibil, adică motorola edge 30. Concluzia noastră? O afli la final. Mai întâi hai să vezi ce avem de zis despre design.

Design moto edge 30

Din punct de vedere al designului, aș putea numi întreaga gamă ”edge” drept ”lux subtil”, iar edge 30 se încadrează și el perfect în această descriere. La noi a ajuns modelul ”Meteor Gray”, un gri închis, rece, distins. Spatele este din policarbonat, dar are un finisaj mat foarte plăcut și o textură cumva catifelată, iar metalul de sub el aruncă lumina spre privitor. Pe spate vedem logo-urile motorola și modulul de camere, ușor ieșit în afară și cu o textură diferită.

Liniile drepte ale marginilor metalice se duc spre colțuri rotunjite, iar telefonul este subțire și foarte plăcut de ținut în mână. Ce mi-a plăcut cel mai mult la el este faptul că e un smartphone foarte compact - pe lângă faptul că marginile ecranului sunt foarte mici, dispozitivul cu totul se simte ca și cum ar fi mai mic decât este de fapt și e ușor de manevrat cu o singură mână. Butoanele sunt pe muchia dreaptă, iar partea inferioară are slotul pentru SIM. Tot la acest capitol mai merită menționat faptul că motorola edge 30 are un design rezistent la stropire.

Din punct de vedere al designului, motorola edge 30 este ireproșabil. Haideți să vedem și cum stă la capitolul display.

Cu un ecran cu diagonală de 6,5 inch, motorola edge 30 oferă o suprafață mare pentru vizionarea de conținut, dar și pentru gestionarea sarcinilor de muncă. Display-ul este un AMOLED superb, cu o rezoluție fullHD+, adică 2400x1080, cu o rată de aspect de 20:9 care contribuie mult la senzația compactă oferită de smartphone. Display-ul se vede excelent în orice condiție de lumină, fie că vorbim despre neoanele de la birou sau de soarele arzător de afară. Culorile nu sunt doar vii, ci extrem de vii, iar contrastul este perfect.

Un atuu al motorola edge 30 pe segmentul său de piață este rata de refresh. Astfel, smartphone-ul ”se laudă” cu un refresh rate de 144Hz. Asta, în folosirea de zi cu zi, se traduce într-o experiență de gaming foarte fluidă, dar și într-o rapiditate generală în interfață. Pentru a economisi baterie, smartphone-ul se folosește de AI pentru a regla automat rata de refresh în funcție de activitățile pe care le desfășori, dar o poți seta manual fie la 60Hz, fie la 144Hz, în funcție de preferințe.

Display-ul ascunde și senzorul de amprente care s-a dovedit a fi foarte rapid și foarte precis, un lucru pe care îl apreciez mereu.

Tot aici mai merită menționate funcțiile de ”Peek Display” și ”Attentive Display” care îți arată informațiile importante doar cât ridici telefonul, fără să-l blochezi și, respectiv, care țin ecranul pornit cât timp ai telefonul în fața ta.

Voi menționa și aici și calitatea sunetului - motorola edge 30 este dotat cu difuzoare stereo care oferă un volum mare și o claritate foarte bună, perfect pentru pasionații de streaming video sau audio pe mobil.

Dar haideți să vedem ce se ascunde și sub ecran și să vorbim despre specificații, performanțe și autonomie.

Performanță moto edge 30

motorola edge 30 aduce performanțe excelente, chiar dacă nu sunt tocmai la nivelul fratelui său mai mare, adică edge 30 pro. Procesorul este un Snapdragon 786+ 5G, cu opt nuclee, iar memoria RAM este de 8GB. Această combinație este perfectă atât pentru utilizatorii casual, care vor un dispozitiv pe care să se poată baza pentru sarcinile de zi cu zi, dar și pentru cei care pun distracția pe primul loc. Configurația ”duce” și jocuri mai pretențioase, iar ecranul cu rată de refresh ridicată contribuie și el la o experiență de gaming bună. Despre restul sarcinilor nici nu are rost să vorbim - motorola edge 30 pro zburdă prin meniuri și aplicații, fără să dea vreodată semne de oboseală.

Tot la acest capitol mai merită menționată și funcția Ready For, proprietară Motorola, prin care poți conecta telefonul la un display mai mare (cum ar fi un TV cu Miracast sau un monitor, prin cablu USB-C/HDMI) pentru productivitate sau gaming. E o funcție foarte utilă în multe contexte - cum ar fi atunci când vrei camera bună a telefonului și diagonala mare a monitorului pentru un call și nu numai.

Spațiul de stocare este de 128GB, suficient pentru majoritatea utilizatorilor, dar nu există un slot pentru card microSD.

Bateria e de 4.200 mAh și rezistă ca la majoritatea telefoanelor premium - adică ține o zi cap-coadă, fără să-ți dea emoții spre seară. Încărcarea se face la 33W, iar telefonul ajunge la 100% destul de rapid, chiar dacă nu va câștiga niciun premiu la acest capitol.

Camere foto Motorola edge 30

Acum să discutăm și despre camere. Să vedem cum se descurcă motorola edge 30 la capitolul foto/video și să aflăm dacă e un telefon pentru pasionații de fotografie.

Răspunsul, pe scurt, este un ”da!” hotărât. motorola edge 30 are, probabil, cea mai bună cameră din segmentul său de preț. De ce? Pentru că are același setup principal ca fratele său mai mare, adică motorola edge 30 pro, un smartphone de două ori mai scump din segmentul ”flagship”.

Pe spate are un senzor principal de 50MP cu lentilă wide și stabilizare optică, un senzor de 50MP cu lentilă ultrawide și un senzor de profunzime de 2MP. Fotografiile realizate în orice condiție de lumină cu senzorul principal ies excelent. Chiar și fotografia nocturnă arată bine spre foarte bine mulțumită tehnologiei Quad Pixel care luminează orice scenă, amplifică detaliile și oferă un rezultat final numai bun de publicat pe rețelele sociale. Și camera ultrawide se descurcă foarte bine, dar nu e la fel de performantă seara. Avantajul ei este că poate realiza și fotografii macro, deci poți surprinde detalii de foarte aproape.

La nivel de culori, contrast și claritate, ambii senzori stau bine - nu am observat nimic deranjant și chiar reușești să scoți cadre spectaculoase în lumina potrivită. HDR-ul este și el bun, oferind detalii pe care nu le vezi nici cu ochiul liber.

Pe partea de filmare, la motorola edge 30 lipsește rezoluția 8K prezentă la fratele mai mare, dar smartphone-ul păstrează două funcții importante - stabilizarea foarte bună și filmarea HDR10. Clipurile video arată excelent și la acest capitol sunt sigur că acest telefon nu are niciun fel competitor pe segmentul său de preț. Știe și filmare în super slow-motion, la 960 de cadre pe secundă, dar are și un mod dual-capture, unde folosește atât camera frontală cât și cea principală pentru filmări, funcție utilă pentru vloggeri și nu numai.

Camera frontală e și ea foarte bună, cu un senzor cu rezoluție de 32MP iar fotografiile ies detaliate, decupajul în modul portret e precis, iar pentru filmări ai la dispoziție și o funcție de bliț, care îți ține ecranul luminat pentru ca tu să arăți excelent.

Bun. Acum că am trecut prin toate aceste aspecte, aș vrea să discutăm despre preț. Cât credeți că ar trebui să coste un astfel de smartphone? El poate fi cumpărat cu circa 2.000 de lei.

Pentru banii ăștia primești așa: un ecran ultra-rapid, performanțe apropiate de cele ale unui flagship, cea mai bună cameră din segmentul său de piață, conectivitate 5G, totul într-un design de top. Așa că întrebarea din titlu rămâne valabilă: ce altceva să mai vrei de la un smartphone?