Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Motorola edge+ a fost anunțat în urmă cu câteva luni și a surprins pe toată lumea. De ce? Pentru că e un smartphone care se ia la trântă serios cu liderii actuali de piață și pe mulți îi pune la pământ. Dar să nu intrăm din prima în detalii atât de serioase. Să vorbim mai întâi despre prima impresie și să vedem cum arată noul Motorola edge+.

Design

Cu un design din sticlă și metal, Motorola edge+ îți taie răsuflarea când îl scoți din cutie. E elegant, mulțumită gradientului de pe spate, e premium, mulțumită construcției simetrice din sticlă și metal, e impresionant din punct de vedere ergonomic. A fost dragoste la prima atingere, la prima vedere și e greu să nu te lași cucerit de designul lui Motorola edge+. Datorită ecranului cu margini foarte curbate și alungit, Motorola edge+ nu se simte ca un smartphone cu ecran de 6,7 inch, cu toate că vine cu toate avantajele unui ecran de această dimensiune. Încape perfect în palmă, iar muchia carcasei îți oferă siguranță în manevrare. Pentru un plus de protecție, cei de la Motorola includ în cutie o carcasă din silicon, un punct în plus.

Am apreciat mult degrade-ul albastru al spatelui, dar și camera puțin ieșită în afară. Marginile din jurul ecranului sunt inexistente pe laterale și foarte mici sus și jos, cât să încapă o fantă pentru difuzor. Notch-ul camerei de selfie este și el foarte mic, poziționat în colțul din stânga-sus. Mi-au plăcut mult și extremitățile teșite ale smartphone-ului - Motorola edge+ stă singur ”în picioare” și îl poți folosi fără trepied pentru selfie-uri sau live-uri pe rețelele sociale. Per total, din punct de vedere al designului, nu găsești ce să-i reproșezi lui edge+ - iese suficient de mult în evidență încât să nu-l confunzi cu alte terminale de la alți producători și, în același timp, e gândit să fie și funcțional, nu doar arătos.

Și pentru că am menționat deja cu câteva ocazii display-ul lui Motorola edge +, haideți să vorbim despre el mai în detaliu și să descoperim ce îl face deosebit.

Display

Ecranul OLED de pe Motorola edge+ are o diagonală de 6,7 inch cu un raport de aspect de 19,5:9 - e mai mult decât cinematic, iar asta contribuie la senzația perfectă descrisă mai devreme. Rezoluția este Full HD+, iar ecranul știe și HDR și are o rată de refresh ridicată, de 90Hz, fapt care conferă o experiență de utilizare mult mai fluidă. Motorola numește acest ecran Endless Edge și pe bună dreptate - curbura marginilor e de aproape 90 de grade, iar asta îi conferă smartphone-ului un impact vizual mare. E o plăcere să te uiți la display-ul de pe Motorola edge+ - nu doar datorită curburilor, ci și mulțumită culorilor vibrante, contrastului foarte ridicat, a luminozității mari, dar și a compatibilității HDR10+. E un display perfect pentru vizionarea de clipuri și seriale, pentru gaming fluid, pentru productivitate, pentru rețele sociale.

Și, pentru că am început să vorbim despre experiența multimedia, în cazul Motorola edge+ trebuie să dăm neapărat și câteva detalii despre difuzoare. Nu este un capitol pe care îl tratăm la toate smartphone-urile, pentru că majoritatea nu au cu ce se lăuda. Motorola edge+, în schimb, vine cu cele mai puternice difuzoare pe care le-am auzit pe un smartphone. Pentru această performanță, Motorola a colaborat cu Waves, companie câștigătoare a unui premiu Grammy. Sunetul este puternic, clar și cu bass pe care chiar îl simți. Pentru vizionarea unui clip, pentru gaming sau pentru ascultarea unei melodii în timp ce trebăluiești prin casă, difuzoarele încorporate înlătură nevoia unui speaker bluetooth.

Acum haideți să vedem care sunt specificațiile care fac din Motorola edge+ un flagship redutabil și unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piață.

Performanțe Motorola edge+

Sub display-ul excelent, edge+ vine cu alte componente de top. Este construit în jurul unui procesor Snapdragon 865, pregătit pentru noul val de rețele 5G, și vine cu 12GB memorie RAM. La aceste specificații nu este de mirare că Motorola edge+ este unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piață la momentul actual. E o bestie pentru gaming, productivitate și creativitate, fiind asistat de inteligență artificială în orice sarcină. edge+ se va regăsi în topurile de benchmark, iar experiența de zi cu zi este una fără delay-uri, fără lag, fără cusur indiferent de sarcina pe care i-o dai smartphone-ului. Aceste specificații în combinație cu display-ul de 90Hz fac din edge+ un smartphone pentru gaming și nu numai.

Și pentru că e un telefon menit să fie folosit din plin, cei de la Motorola s-au gândit și la baterie - aceasta este de 5.000 mAh și oferă, la o folosire moderată, circa două zile de autonomie. Asta înseamnă că și cel mai hardcore utilizator poate sta fără griji din punct de vedere al autonomiei. Bateria se încarcă rapid la 18W cu încărcătorul TurboPower inclus în cutie, la 15W cu un încărcător wireless rapid și dispune de reverse wireless charging care permite încărcarea unui smartwatch, de exemplu, direct de la telefon. Motorola edge+ este, așadar, cel mai rezistent smartphone 5G din punct de vedere al autonomiei.

Un alt capitol la care Motorola edge+ impresionează ține de camerele sale foto.

Camere foto

Motorola edge+ vine cu o cameră triplă pe spate. Tehnic, camera este una cvadruplă, dar Motorola a decis să nu pună și senzorul 3D ToF la socoteală. Ansamblul este compus dintr-un senzor principal foarte mare, de 108MP, cu diafragmă f/1,8, capabil să scoată fotografii la rezoluție de 27MP cu tehnologia Quad Pixel, dar și să filmeze la rezoluție 6K. edge+ vine și cu un senzor telefoto de 8MP cu f/2,2 stabilizat și el, capabil să realizeze fotografii cu zoom optic 3X și 10X zoom digital. Cea de-a treia cameră este cea ultrawide - are un senzor de 16MP cu f/2.2. Vom trata pe larg camerele într-un video separat, dar trebuie să vorbim despre ele și acum.

edge+ este cel mai bun camera-phone lansat vreodată de Motorola și unul dintre cele mai bune de pe piață în general. Senzorul de 108MP oferă rezoluții care nu erau posibile decât pe aparatele DSLR până acum, iar fotografiile sunt excelente atât ziua cât și noaptea. Imaginile realizate cu senzorul principal sunt detaliate, luminoase și oferă culori naturale și contrast bun. Inteligența Artificială aplică mereu cele mai bune setări și uneori îți recomandă să folosești alte moduri pentru rezultate optime. Modul Nocturn garantează poze reușite și noaptea, în condiții de lumină foarte scăzute, iar portretele sunt acompaniate de bokeh natural care scoate subiectul în evidență. Senzorul telephoto este foarte util ziua, când vrei să vezi la depărtare fără să pierzi rezoluție, iar cel ultra-wide te lasă să surprinzi peisaje care taie răsuflarea, dar și detalii surprinzătoare din apropiere - cei de la Motorola au profitat de camera ultra-wide la maximum și aceasta poate fi folosită și pentru a realiza fotografii macro excelente. Camera de selfie e și ea de rezoluție mare, adică 25MP și scoate selfie-uri reușite atât ziua cât și noaptea, mulțumită modului nocturn disponibil și aici.

Motorola edge+ excelează și la capitolul video. Clipurile sunt foarte bine stabilizate și Motorola edge+ poate fi un smartphone foarte bun pentru creatorii de conținut video. Capacitatea de a filma 6K este mai mult decât apreciată, iar nivelul de zgomot per-total este redus și detaliile sunt clare. edge+ filmează și 4K la 30 de cadre pe secundă și full HD la 60 de cadre pe secundă. Există și opțiunea de slow-motion, de până la 240 de cadre pe secundă. Motorola edge+ nu aduce toate funcțiile competitorilor, dar aduce toate funcțiile de care ar avea nevoie un utilizator obișnuit pasionat de fotografie.

Înainte de a ajunge la o concluzie, să vorbim și despre sistemul de operare și despre câteva funcții speciale Motorola.

Funcții speciale

edge+ a venit din cutie cu Android 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Motorola folosește un UI minimalist care nu strică experiența gândită de Google, lucru pe care foarte multă lume îl va aprecia. Motorola s-a folosit de ecranul Endless Edge pentru a facilita accesul la anumite funcții. De exemplu, pentru că smartphone-ul este destul de lung, poți acționa centrul de control și de notificări printr-un buton virtual de pe marginea butonului. Același buton îți permite să deschizi sertarul cu aplicații, aplicațiile recente, dar și o serie de aplicații pe care alegi să le ai mereu la îndemână.

Mai mult, Motorola edge+ vine și cu o serie de unelte special concepute pentru gameri. De exemplu, poți poziționa două butoane virtuale pe marginea Endless Edge pentru o experiență de gaming optimă. Marginea poate fi folosită și pentru a te notifica cu privire la mesaje sau apeluri, aprinzându-se individual. Avem și pe edge+ cunoscutele Motorola Actions, scurtături și gesturi utile în diverse situații.

Motorola edge+ e un smartphone de top din toate punctele de vedere. Este telefonul 5G care oferă cea mai mare autonomie, e unul dintre cele mai rapide dispozitive de pe piață și oferă o cameră foto foarte atrăgătoare. Designul excelent, premiat de Red Dot, îl face și mai atrăgător, iar ecranul Endless Edge este deosebit și vine cu funcții unice. În perioada următoare, vom trata o serie de funcționalități unice ale lui edge+ în materiale video dedicate, pe lung.