Avem în față un mid range care împrumută câte ceva din clasa premium: camera dublă, carcasa de aluminiu, o baterie serioasă și un senzor de amprentă reușit. Să trecem totuși la caracteristicile telefonului, acestea ne interesează.
Design învechit
La nivelul designului, Motorola Moto G5s Plus rămâne tributar stilului lansat acum 2-3 ani chiar de către companie. Raportul dintre ecran și șasiu este dezamăgitor, cu margini groase, pe care le-am văzut la toate modelele de anul acesta ale brandului Lenovo.
În partea frontală sticla este rotunjită și creează un efect bun, iar butonul central are incorporată și o amprentă care funcționează excelent.
Personal apreciez toate terminalele care au amprenta în față, nu pe carcasa din spate. G5s Plus e făcut din aluminiu, modelul testat având o culoare rose gold.
Pe partea din spate putem identifica și camera dublă, care mă amuză de fiecare dată când mă uit la ea pentru că pare surprinsă. Surprins sunt și eu de protuberanța destul de mare. Logoul Motorola este încastrat, ceea ce creează o senzație plăcută atunci când ții telefonul cu un singur deget.
În partea inferioară, o nouă dezamăgire, dar e deja obișnuită la mid range-uri: o mufă micro USB. Voi vorbi mai târziu la autonomie despre ea.
Poți citi review-ul Motorola Moto E4 Plus în acest articol sau poți urmări doar video.
Motorola Moto G5s Plus - un procesor foarte sincer
Display-ul are 5,5 inci și o rezoluție Full HD. Responsivitate e bună, luminozitatea corectă și ecranul se vede bine și în condiții precare, așa cum e cazul unei zile foarte însorite.
Să trecem la lucrurile interesante de sub carcasă, unde întâlnim un procesor Snapdragon 625. E un procesor intermediar între seria 400 și seria 800, același de pe generația anterioară.
Pe lângă acesta, memoria RAM este de 4 GB, un avantaj, iar capacitatea de stocare e de 32 de GB. Poți pune și un microSD de până la 256 de GB dacă te interesează, dar nu mai poți profita de calitățile dual SIM ale terminalului.
Autonomia este rezonabilă. Bateria are 3.000 de miliamperi/oră a rezistat o zi întreagă, de dimineață până seara, într-o folosire mixtă de WiFi și 4G, inclusiv jocuri. Nu sunt îmbunătățiri majore față de generația anterioară. Chiar dacă are o mufă microUSB, nu USB Type C, din fericire încărcătorul standard al Motorola Moto G5s Plus are încărcare rapidă într-o singură oră.
Cum a funcționat? Foarte bine. E un telefon foarte onest și cu un raport calitate/preț excelent. Am reușit să fac aceleași lucruri pe care le fac pe Huawei P10 Plus, telefonul meu personal, fără să simt că există vreun dezavantaj. În momentul acesta, Snapdragon 625 e cea mai bună alternativă la preț bun pentru cei care vor un telefon inclusiv pentru gaming.
Review-ul start-up.ro pentru Motorola Moto Z2 Play îl găsești aici.
Android curat
Sistemul de operare este Android 7.1 Nougat, dar are plănuit un update la Android Oreo. Interfața e curată și nemodificată, ai chiar Google Now la un swipe din partea dreaptă. Singurele îmbunătățiri, dar pe care nu le vei folosi, sunt gesturile specifice Moto. Dacă miști brusc telefonul dintr-o parte în alta se deschide camera, iar notificările sunt afișate în preview pe ecranul închis. Această opțiune mi-a plăcut de la primele Moto și a fost păstrată de Lenovo.
Poți utiliza senzorul de amprentă pentru a naviga, la fel ca pe Huawei. Nu am folosit opțiunea, pentru că mi se pare complicată, dar colegul meu Octavian o apreciază, de exemplu.
Camera foto e prezentată ca un plus. E o cameră duală de 13 megapixeli, cu un f de 2.0, iar cea frontală are 8 megapixeli. Camera principală poate avea un mod de adâncime activată, adică acel efect de blur creat la fotografiile de tip portret sau cu zoom. Acesta imită adâncimea naturală creată de obiectivele camerelor foto mai bune.
Un preț bun, dar cu rivali mai ieftini
L-am testat și, deși în primă fază, m-a dezamăgit, rezultatele sunt bune. Problema e la preview-ul de pe ecran, care arată foarte nenatural. La nivelul stabilizării telefonul nu excelează, camera merge pentru fotografii uzuale, dar nu veți fi artist. De asemenea, performanțele în lumină scăzută sunt dezamăgitoare.
Prețul este unul care la prima vedere este bun, dar care e puțin mai mare decât la concurență. Motorola Moto G5s Plus costă 1.500 de lei la eMAG.ro. În aceeași clasă, cu o cameră mai slabă, dar aspect mai reușit, Huawei P10 Lite costă 1.200 de lei. Aveți, de asemenea, alternative de la Xiaomi.
Concluzia mea? Moto G5s Plus e un upgrade la generația anterioară, aduce caracteristici bune, dar atractivitatea sa scade la nivelul designului învechit și la prețul puțin mai mare decât al concurenței. E un smartphone, totuși, elegant și cu aspect premium.