Chinezii de la OnePlus au reușit să dea piața smartphone-urilor peste cap când și-au lansat primul telefon, adică One. Era o bestie în materie de perfhormanțe și avea un preț absurd de mic. Era un vis prea bun ca să fie realitate. Singura lui problemă? Cu toate că era pentru bugetul oricui, nu era un telefon pentru oricine, fiind vândut doar celor câtorva mii de norocoși care aveau o invitație. Fiasco-ul de atunci s-a transformat în cea mai bună campanie de marketing și compania a ajuns, de curând, la cel de-al cincilea model, adică OnePlus 5, despre care vorbim în acest review.
Respectăm tradiția și începem review-ul nostru cu o serie de gânduri legate de design. Dacă până la OnePlus 3T, chinezii au vrut să fie originali în ceea ce privește designul, odată cu cel de-al cincilea model și-au băgat picioarele și au încercat să copieze în totalite iPhone 7 Plus. Este un telefon frumos, doar că senzația de deja-vu este prea apăsătoare. Senzația oferită este de premium, iar finisajele sunt realizate cu mare atenție la detalii, lucru de apreciat. Este, din păcate, și un telefon mare. Display-ul de 5,5 inch este înconjurat de niște margini destul de groase, iar asta nu-i ajută pe cei cu mâinile mai mici.
Suficient despre aspect, să vorbim despre ce contează cu adevărat: specificațiile. Display-ul de 5,5 are rezoluție fullHD și este luminos, dar nu foarte. M-aș fi așteptat ca OnePlus să facă trecerea la o rezoluție mai mare, dar calitatea ecranului e mare, deci nu se va simți foarte mult diferența de pixeli.
Sub display se află un procesor Snapdragon 835 și 6GB memorie RAM, iar performanțele sunt excepționale - adică exact cum ne așteptam să fie. Noi am testat modelul cu 8GB memorie RAM și 128GB spațiu de stocare care este doar cu 50 de euro mai scump.
Interfața este curată, inspirată de Androidul pur, ajutând și ea la fluiditatea sistemului. Bateria de 3.300 mAh te lasă să folosești OnePlus 5 pe parcursul unei zile întregi, dar noi nu am risca să nu-l încărcăm peste noapte, că a doua zi nu o mai prinde sigur. Încărcarea rapidă este un plus din acest punct de vedere și mereu apreciată pe orice smartphone.
Spre deosebire de modelele anterioare, la OnePlus 5 camera foto chiar contează și nu e pusă doar ca să fie acolo. Pe spate este o cameră foto dublă, cu doi senzori de câte 16 megapixeli, capabilă de un mic zoom optic, dar lipsită de stabilizare optică. Camera dublă are un mod pentru portrete care blurează ce se află în spatele subiectului fotografiat și se descurcă destul de bine, dar lumina trebuie să fie optimă. Pe timp de noapte, funcția portret nu poate fi folosită, dar fotografiile normale ies excelent și în condiții de lumină scăzută. La capitolul video, lucrurile nu stau excelent, din cauza lipsei de stabilizare. Camera foto frontală are 16MP și nu sunt multe lucruri de zis despre ea.
La minusuri am putea trece lipsa rezistenței la apă, lipsa încărcării wireless (imposibilă la telefoanele din metal) și lipsa unui slot pentru card microSD.
Concluzia ar fi următoarea - cu un preț de 550 de euro, OnePlus 5 poate fi considerat un best-buy pe segmentul de telefoane premium, singurul competitor real la acest preț fiind Huawei P10. Totuși, performanțele P10 sunt considerabil mai mici, deci dacă vrei un telefon extraordinar de puternic cu o cameră dublă bună, îți recomand un OnePlus 5.