Atât eu, cât și colegul meu Vlad Andriescu, folosim inelele Oura de cam jumătate de an. Menționăm asta deoarece la astfel de produse este importantă durata pentru a vedea cum funcționează pe termen lung și acolo poți vedea și beneficiile unui astfel de gadget, nu după p săptămână de purtare.

Un inel inteligent, ca și în cazul altor produse de tip wearable, nu există doar ca accesoriu, ci aduce un plus valoare prin faptul că este dotat cu senzori care pot detecta o sumedenie de lucruri și cu ajutorul unui algoritm toate aceste date sunt traduse în informații valoroase despre sănătatea ta.

Pentru început aș vrea să menționez că inelul fiind atât de mic și de confortabil de purtat ai toate șansele să-l porți tot timpul. Eu de când l-am cumpărat nu l-am dat jos niciodată, mai puțin când era la încărcat și vreo 2 zile când l-am uitat acasă.

Astfel, Oura Ring Gen 3 are mai multe date despre mine și despre cum dorm decât orice alt ceas sau brățară de fitness pe care am purtat-o în trecut. Sigur, poate tu porți ceasul mai mult decât mine, însă tot e mai inconfortabil de purtat decât un inel.

Oura Ring 3 - achiziție

Înainte să trecem la funcții, funcționalități și beneficii aș vrea să vorbesc puțin despre design și despre experiența de achiziție și livrare. La un inel lucrurile sunt puțin mai complicate decât la un smartwatch. Ceasul poți să-l potrivești pe încheietura mâinii, însă un inel trebuie să fie comod pe un deget, altfel nu ai ce face cu el.

De aceea, la Oura, după ce plasezi comanda, primești prin poștă sau curier o cutie cu mai multe inele de plastic de diferite mărimi pe care trebuie să le încerci și pe care să le porți 2-3-4 zile pentru a vedea ce mărime ți se potrivește deoarece degetele se pot umfla sau subția.

Oura recomanda utilizarea inelului pe arătător pentru cele mai bune rezultate, însă-l poți purta inclusiv pe degetul mic de la mână dacă dorești. Eu am purtat două inele în perioada de probă deoarece unul îmi venea mai strâmt, iar altul era mai larg. Am ales inelul mai strâmt deoarece se potrivește mai bine pe degetul din mijloc la ambele mâini și pe arătător este destul de confortabil.

Eu recomand alegerea inelului care vine cel mai confortabil, dar dacă ești între măsuri atunci eu ți-aș spune să iei inelul mai strâmt pentru a fi sigur că ai citirile cele mai bune și cele mai precise. Apropo, că nici nu am zis, inelul are în partea de jos senzorii și vedeți 3 umflături, ca să zic așa. Inelul de plastic pe care-l vei purta se va simți ceva mai aderent pe piele, tocmai din cauza materialului, însă inelul Oura este mult mai fin la atingere și va intra oarecum mai ușor pe deget decât cel de plastic.

După ce ai confirmat mărimea la Oura pe site-ul lor aștepți câteva zile până ajunge și inelul prin curier. Apoi ți se recomandă să-l porți cel puțin două săptămâni pentru ca Oura să stabilească o bază a corpului tău. Setarea acestuia se face foarte ușor prin aplicația de Android sau de iOS.

Eu nu am purtat inele până acum și mi-a luat puțin să mă obișnuiesc cu unul pe deget, însă nu prea m-a deranjat în zilele obișnuite decât atunci când căram o plasă grea. E deranjant și dacă lucrezi cu gantere. Altfel mai este important și mâna la care-l porți. Eu îl port pe dreapta, mâna dominantă, și astfel sunt mult mai predispus să-l lovesc și să-l ciocnesc de lucruri. A rezistat destul de bine și are doar vreo 2 zgârieturi în partea de jos. Inelul este disponibil pe auriu, argintiu, negru lucios și negru mat. Cel din imagine este negru mat, iar inelul lui Vlad este argintiu.

Este simplu, minimalist și mie îmi place cum arată și-l port pe degetul mijlociu sau pe arătător. Bineînțeles este rezistent la apă și poți să-l iei cu tine la duș, în piscină sau în ocean și nu vei avea probleme. Încărcarea se face cu un încărcător special cu care vine în cutie.

Date Oura Ring 3

În aplicația Oura vezi toate datele pe care le strânge inelul despre tine. Și are foarte multe, dar ce e mișto este faptul că le organizează foarte inteligent. Oura promite o acuratețe de 99,6% de detecție a ritmului cardiac și o acuratețe de 98% a heart rate variability.

Oura ia în considerare principalele date vitale, cum ar fi temperatura corpului, ritmul cardiac și HRV, pentru a determina calitatea somnului și astfel primești o notă. Ai fost cuminte și te-ai culcat devreme primești și coroniță. Ai stat la băută cu băieții până noaptea târziu? Să fii sigur că vei primi o notă mică. Chiar și un consum moderat de alcool înainte de culcare îți poate deranja somnul și corpul tău nu se odihnește la fel de bine, iar asta se poate vedea în bătăile inimii. În cazul meu, în mod ideal am în jur de 63-65 de bătăi pe minut noaptea, însă într-o noapte după mai multe beri am avut chiar și aproape 80 de bătăi pe minut.

De exemplu, datele despre somn arată cam așa: vezi împărțirea pe deep, light sleep, REM și cât timp ai fost treaz. Vezi în cât timp ai adormit și dacă somnul tău a fost unul liniștitor sau unul în care te-ai întors de pe o parte pe alta, dar și care este media bătăilor inimii de-a lungul nopții sau HRV sau heart rate variability care poate indica nivelul de stres din organism. HRV e diferit la toată lumea, însă dacă este scăzut înseamnă că organismul tău trece printr-un stres: oboseală, boală. Și dacă vezi că ai un trend descendent al HRV-ului atunci înseamnă că treci printr-o perioadă mai grea și poate fi oboseală, mahmureală sau poate răcești.

Un alt indicator interesat la această categorie este temperatura corporală, pe care inelul o detectează pe timpul nopții. Este normal ca temperatura corpului tău să varieze, însă nu foarte mult. Dacă temperatura corpului crește cu mai mult de 0,4 grade celsius ar putea fi un semn că ai răcit și următoarele zile s-ar putea să te trezești cu nasul înfundat sau cu febră. În cazul meu a fost foarte clar când am primit avertizare de creșterea temperaturii și a doua zi deja mă simțeam răcit.

Al doilea mare calup de date se strânge într-o categorie numită readiness, iar algoritmul Oura analizează datele somnului, ale activității tale din ziua precedentă și oferă un scor de readiness, dacă este peste 85 atunci ești foarte bine, dacă scazi prea mult vei primi atenționări. Am avut și zile în care inelul meu mi-a dat o note de 50/60 din 100 și m-a avertizat să o iau ușor și eu chiar mă simțeam ca și cum aș fi fost călcat de tren.

Pentru a calcula acest readiness scor se iau în calcul mai mulți factori precum media bătăilor inimii în timpul somnului, cât ai dormit, cum, ce activitate ai avut cu o zi înainte. Știu toate aceste lucruri pentru că Oura explică foarte bine și pe înțelesul tuturor ce face algoritmul său care captează toate aceste date de la senzori. Niciun alt producător de ceas sau brățară inteligentă nu face asta la fel de bine ca Oura.

Apoi mai există o categorie de activitate unde ți se setează un obiectiv în funcție de cum crede inelul că ești. Dacă ai o notă mică la readyness atunci Oura Ring nu cere de la tine să alergi un maraton, însă dacă ești odihnit s-ar putea să-ți sugereze să faci activitate mai intensă.

Întrebarea primordială pentru astfel de dispozitive: de unde știm că datele sunt corecte? O metodă prin care poți afla este să compari cu dispozitive medicale, însă nu am așa ceva la dispoziție, dar vestea bună este că există un tip pe YouTube care asta face. Îl cheamă The Quantified Scientist și testează ceasuri, brățări și alte produse de health și le compară cu rezultatele obținute de dispozitivele medicale. La detecția ritmului cardiac inelul face o treabă foarte bună, iar la detecția somnului se descurcă ok, însă nu cea mai bună conform testelor lui, însă în top 10. Îl găsești pe YouTube dacă vrei să afili mai multe.

Inelul măsoară și pașii făcuți și detectează automat anumite tipuri de antrenament precum mersul, alergatul, sau mersul cu bicicleta. La faza cu număratul pașilor mi se pare că exagerează și nu cred că este cel mai bun dispozitiv pentru asta. De fapt, Oura Ring nu mi se pare un gadget foarte bun pentru cei care vor să monitorizeze antrenamentele.

El detectează mai multe tipuri de sport și-ți poate vedea bătăile inimii, caloriile arse, însă dacă vrei să monitorizezi activ o activitate fizică ești limitat la mers, alergat sau cycling. Dacă faci altfel de sport și miști mâinile prea repede, inelul s-ar putea să aibă probleme în a înregistra bătăile inimii. De asemenea, din experiențele pe care le-a avut colegul meu Vlad Andriescu, de multe ori inelul înregistrează ca activitate sportivă și chiar ciclism mersul cu motocicleta, de exemplu. Sau dacă stai în trafic în mașină. Însă măcar e bine că te întreabă dacă la momentul X ai mers cu bicicleta sau dacă ai alergat sau mers, iar dacă nu e adevărat poți să îi spui asta.

Inelul s-a lansat la finalul anului trecut și trebuia să vină cu un algoritm nou pentru detectarea somnului, cu monitorizare 24 din 7 a bătăii inimii în timpul activităților sportive și cu măsurarea nivelului de oxigenare al sângelui. Apoi au zis că le adaugă mai târziu. Se face aproape un an de zile de la lansare și acel nou algoritm de somn încă nu a fost implementat. Măsurarea nivelului de oxigenare și monitorizarea ritmului cardiac au fost implementate între timp. Ambele mi se par foarte precise, însă am scos funcția de monitorizare a nivelului de oxigenare al sângelui deoarece consuma prea multă baterie. Dacă în mod normal autonomia ținea cam o săptămână, după introducerea acestei funcții autonomia ajunge la 4-5 zile. Poți să pui inelul la încărcat câte puțin când faci duș sau speli vasele sau poți aștepta notificarea din aplicație care-ți spune să-l pui la încărcat.

Ultimul tab din aplicație se numește explore și este cel mai puțin accesat de mine. Aici găsești exerciții pentru meditație, exerciții pentru respirat și exerciții pentru un somn mai bun. Legat de asta, aștept ca Oura să lanseze și noul algoritm pentru somn deoarece ar trebui să îmbunătățească destul de mult acuratețea dispozitivului, însă din aprilie nu au mai dat niciun semn. Vom vedea.

Preț Oura Ring 3 și pentru cine este un inel inteligent?

Oura Ring 3 este mai mult un dispozitiv pentru monitorizarea sănătății, nu neapărat unul pentru sport, dar bun pentru sportivi aș zice. Majoritatea funcțiilor și caracteristicilor acestuia funcționează noaptea când dormi și algoritmul le analizează și apoi dă un verdict sub forma unei note, iar tu poți analiza tendințele și poți vedea ce se întâmplă cu tine.

Oura Ring 3 este disponibil pe site-ul companiei și modelul pe argintiu și negru lucios costă 314 euro, iar modelul pe negru mat și cel auriu au un preț de 419 euro. Un preț mare, dar asta nu este tot, odată cu acest inel, compania a lansat și un abonament de 6 euro pe lună pe care dacă nu-l plătești nu ai acces la toate datele de care am povestit mai devreme. Primele 6 luni sunt gratuite și eu mai am cam o lună și ceva de abonament inclus.

Nu-mi place ideea asta de abonament mai ales că plătești deja un preț destul de mare pe dispozitiv. Și Fitbit are un abonament premium, însă în cel gratis intră suficient de multe date, încât nu simți nevoia neapărat de a plăti, dar aici lucrurile vor fi altfel, însă nu pot să intru în detalii deoarece nu a expirat oferta cu 6 luni gratis și nu pot să vă zic ce primesc și ce nu.

Și acum să vedem care sunt punctele pro și contra

Puncte Pro

  • Îl vei purta 24/7
  • Sleep tracker excellent
  • Discret
  • Bun pentru monitorizare și prevenție
  • Aplicația Oura

Puncte Contra

  • Abonamentul pentru date
  • Preț ridicat
  • Foarte lenți cu introducerea de noi funcții

În încheiere o să ofer un răspuns la întrebarea din titlu. De ce ai cumpăra un inel inteligent, Oura Ring 3 în cazul de față? Pentru că vrei să te cunoști mai bine și să ai o privire mai clară asupra sănătății tale, purtând un dispozitiv mic, discret.

Poate pentru că ți se pare cool. Până la urmă un inel este un accesoriu și prin accesorii, tatuaje, haine ne exprimăm personalitatea. Mie îmi place cum arată.

Un al treilea motiv pentru care ai vrea să-l cumperi este faptul că acesta se comportă ca un companion care vrea să te ajute să fii în cea mai bună formă fizică. Acționează preventiv cu avertizări, date complexe și explicații, poți vedea trenduri și știi când trebuie să o iei mai moale sau când poți să forțezi. Și nu, nu trebuie să fii un sportiv profesionist pentru a fi interesant de toate astea.