Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 4 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Dacă ești iubitor de tehnologie și gadgeturi atunci probabil ai mai multe perechi de căști. Poate una pentru PC, alta pentru telefon, este posibil să mai ai încă una pentru console. Unele sunt mici, altele au noise cancelling, altele sunt pentru gaming și așa mai departe. Cum ar fi dacă ai avea o singură pereche pentru toate? Aici intră în scenă Razer Barracuda X, o pereche de căști multi-platformă de la Razer, ce pot fi folosite cu laptop-ul, desktop-ul, telefonul sau chiar cu PS5/PS4 în mod wireless.
Frumusețea unei astfel perechi de căști stă în versatilitatea acesteia. AI putea să folosești Barracuda X la birou, acasă când te joci sau pe stradă. Însă înainte să intrăm în detalii despre funcții, să vorbim despre design.
Razer Barracuda X au un aspect puțin atipic pentru căști Razer deoarece nu avem un look țipător și nici luminițe RGB, ci vorbim despre o pereche de căști neagră și cu un aspect mat. Aceasta este realizată din plastic, însă este unul de calitate și nu se simte ca o pereche de căști câștigată la pufuleți. Banda este lată și are și puțin burete pentru a sta confortabil pe cap. Cupele exterioare sunt similare cu cele de pe Razer Opus, căștile cu noise cancelling ale companiei pe care le-am testat și am scris un review aici, și tot aici avem și logo-ul companiei, însă nu este imprimat evident, iar asta este foarte bine.
Pe interior avem cupe din material textil ce este surprinzător de ferm și poate părea puțin abraziv, însă acesta este plăcut la atingere și lasă pielea să respire. Am purtat căștile 4-5 zile, zilnic, minim 5-6 ore și au fost foarte confortabile. Nu am simțit nicio presiune pe urechi sau pe cap, ca și cum ar fi plutit acolo. Iar în perioada asta de caniculă, pot să spun că nici nu am transpirat prea mult cu ele pe cap. Cu alte perechi cu imitație de piele experiența ar fi fost mai dureroasă.
Banda este ajustabilă, sunt flexibile și ușoare (cântăresc 250 de grame). Pe partea stângă ai absolut toată conectica și toate butoanele. Ai butonul de pornire, rotiță de volum, mufă de căști și mufă de microfon, port de încărcare UBS-C și buton pentru a trece pe mute microfonul. Apropo de butonul de pornire, acesta poate fi folosit și pentru a controla muzica (o apăsare pune muzica pe pauză, dublă apăsare sare piesa și o triplă apăsare revine la melodia anterioară). Difuzoarele sunt acoperite de o pânză subțire. Ar fi putea fi o problemă, dar pentru mine a fost ok și nu am simțit difuzorul cu urechea.
Sunt aproape perfecte la acest capitol, singurul inconvenient, după părerea mea este felul în care stau pe gât atunci când le dai jos de pe cap. Cupele nu se întorc spre tine, ci spre exterior și pot fi incomode astfel.
Razer Barracuda X are difuzoare Razer Triforce de 40 mm, similare cu cele regăsite pe BlackShark V2, review aici, ce au o frecvență de răspuns cuprinsă între 20 Hz și 20 kHz și o impedanță 32 Ω @ 1 kHz. Pentru că acestea au și o mufă de microfon, înseamnă că poți atașa și un microfon ce este inclus în pachet. Este unul cu o frecvență de răspuns de 100 Hz-10 kHz și o sensivitate -42 ± 3 dB @ 1kHz. Cum spuneam acestea pot funcționa și pe fir dacă preferi acest sistem în dauna celui wireless. Te poți conecta wireless la PC, PlayStation, Nintendo Switch și dispozitive Android, însă pe Xbox ar merge doar cu firul conectat la controller.
În ceea ce privește calitatea sunetului eu am fost foarte mulțumit atât în jocuri, editare video, cât și pentru muzică. Sigur că nu redau sunetele poate la cel mai înalt nivel, dar suficient de bine, încât să nu sesisezi că este o problemă și căștile au un volum impresionant.
Acestea se conectează la dispozitive cu ajutorul unui adaptor UBC, care are o formă ciudată și pe laptop ți-ar putea bloca alte porturi. Dacă asta este o problemă sau dacă nu ai USB-C, cum e cazul meu pe desktop, atunci poți conecta USB-C-ul la un adaptor USB obișnuit. Dacă nu vrei nici așa, atunci poți folosi firul. Din păcate, nu există conectivitate prin bluetooth, însă le poți folosi la telefon tot cu acel adaptor USB-C.
Un lucru care este diferit aici față e alte căști Razer este că Barracuda X nu necesită instalarea software-ului Razer, e plug and play. Dar asta înseamnă că nici nu poți regla profilul de sunet al difuzoarelor sau al microfonului. Apropo de acesta, microfonul este poate fi atașat când ai nevoie de el și sună decent. Nimic extraordinar, dar o să fii înțeles de ceilalți indiferent că este într-un joc video sau într-un call pe Zoom. Mai jos ai un sample de sunet ca să-ți faci o idee despre cum sună acest microfon.
Căștile au o autonomie de 20 de ore, ceea ce înseamnă că le poți folosi 2-3 zile fără să le încarci, iar atunci când trebuie să o faci nu va trebui să le ții mult la încărcat deoarece folosesc un port USB-C.
Ca să nu mai lungesc acest review, Razer Barracuda X sunt căști bune pentru office, gaming la PC sau pe consolă, oferă un sunet bun și sunt foarte confortabile, iar prețul le face foarte atrăgătoare. Vorbim de 100 de dolari pe site-ul Razer, iar la noi le găsești la eMAG sau Altex la 499 de lei. Dacă nu aș avea deja trei perechi de căști atunci aș fi fost tentat să cumpăra Razer Barracuda X. Dacă nu vrei Razer, dar vrei ceva similar atunci alternative ai sub forma lui HyperX Cloud II, pe care le găsești la un preț bun pe eMAG, sau Logitech G733, însă sunt ceva mai scumpe și au o estetică prea de gamer pentru gustul meu.