Lectură de 6 min

REVIEW Samsung Galaxy S21 FE e telefonul pe care să-l cumperi peste 6 luni

Abonează-te pe  
Samsung ne-a obișnuit ca pe final de an să aducă acel telefon Fan Edition care îmbină pur și simplu o banalitate refreshing cu niște caracteristici tehnice foarte bune la un preț corect. E o variantă de a crea un pod între generațiile de telefoane. Samsung Galaxy S21 Fan Edition de anul acesta a venit cu specificații tehnice de top și cu un design din gama Galaxy A, care mie mi-a plăcut foarte mult.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Design Samsung Galaxy S21 Fan Edition

Designul lui Samsung Galaxy S21 FE e inspirat de Galaxy A. Pentru că nu mai există nicio diferență cromatică între modulul camerei și restul șasiului. Mie personal mi-a plăcut foarte mult această decizie a Samsung pentru gama A și mă bucur să o văd și pe telefoane mai performante. Spatele e din policarbonat, dar se simte de calitate.

Mi-a plăcut la S21 FE faptul că e foarte ușor, 177 de grame, dar și faptul că este foarte subțire, la doar 7,9 milimetri. E un telefon fără mult bullshit și venind de pe telefoane mai groase și mai mari, a fost o gură de aer proaspăt.

Spatele e simplu și poate veni în patru culori, unele mai interesant decât acest negru pe care l-am avut eu la test. În față avem ecranul de 6,4 inci cu margini foarte subțiri și o cameră selfie de tip punchhole în mijloc. Butoanele fizice sunt pe partea din dreapta, iar jos avem mufa USB C pentru încărcare. Sub ecran ai și senzorul de amprentă pentru autentificare.

Per total, designul aduce lucrurile bune de la Galaxy A și poate fi și de business și de geeks și de oameni care sunt interesați de lifestyle. E unul dintre puținele telefoane care nu prea are un public pe un target de vârstă sau gen, ci poate fi pentru toată lumea. Are puncte bonus de la mine pentru design.

După ce am detaliat designul, hai să vorbim și ce ascunde în interior acest Fan Edition, până la urmă un aspect important al acestei linii.

Specificații tehnice

La nivelul specificațiilor tehnice, Samsung Galaxy S21 FE e între S21 și S21+, adică are un ecran de 6,4 inci Dynamic AMOLED cu rezoluție 2.340 pe 1080 de pixeli. Rata de refresh a ecranului este una de 120 de Hz.

Din punctul acesta de vedere, ecranul nu dezamăgește. Are o luminozitate foarte bună și o coloristică echilibrată, nu prea saturată, așa cum făcea Samsung în trecut. Rata de refresh de 120 de Hz mi se pare un avantaj astăzi pentru un telefon de top. Cu toate acestea, nu de la ecran am avut o problemă, ci cumva de la animațiile sistemului de operare care mi s-au părut pe alocuri lente sau neplăcute.

În clipuri, în jocuri totul se comportă foarte bine și e un terminal pe care să-l folosești și pentru business și pentru gaming.

Sub ecran ai senzorul de amprentă, deblocarea se face rapid, dar sunt alte telefoane și mai rapide decât acesta. Interesant e că deblocarea prin camera de selfie e mai rapidă decât am văzut pe alte terminale, chiar și în condiții de luminozitate scăzută.

Capacitatea de stocare poate fi de 128 sau de 256 de GB, iar memoria RAM în funcție de modelul ales între 6 și 8 GB. Procesorul este unul Qualcomm Snapdragon 888 5G. Bateria este de 4.500 de miliamperi.

Când vine vorba de performanțe, nu am întâmpinat nicio problemă. Nu mă așteptam de altfel. La jocuri s-a comportat foarte bine, în browsing și documente a avut rezultate foarte bune, dar ce m-a deranjat, de fapt, la acest terminal este modul în care se încălzea. Dacă te jucai mai mult de 15 minute sau dacă făceai browsing în mod îndelungat se încălzea destul de puternic. Nu atât de mult cât să fie periculos, dar cât să fie deranjant și să-l simți. Aici ar fi unul dintre punctele minus de care ar trebui să știți. Nu afectează performanța însă.

Bateria de 4.500 de miliamperi e destul de standard. Autonomia este de o zi întreagă, poate și câteva ore de dimineață. Încărcarea e rapidă la 25 de wați, ajunge la 50% în 30 de minute, mai lentă ca pe alte terminael, dar are și fast wireless charging și reverse wireless charging.

Așadar, când vine vorba de specificații tehnice nu ai de ce să te plângi, dar rămân cu faptul că se încălzește destul de mult. Hai să discutăm și despre camerele foto/video.

Camere foto/video

Telefonul vine cu o cameră triplă pe spate integrată foarte bine î design. Camera principală are 12 megapixeli wide, mai avem o cameră de 8 megapixeli telephoto și una de 12 megapixei ultrawide. Filmează 4K la 30 și 60 de cadre pe secundă, iar camera de selfie e de 32 de megapixeli și filmează 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă.

Comparat cu un iPhone 13 Pro, Samsung Galaxy S21 FE face imagini puțin mai întunecate și la care pare că lucrează destul de mult. Rezultatele sunt foarte bune, dar în funcție de preferințele fiecăruia. În lumină scăzută rezultatele nu sunt atât de bune ca pe iPhone, de exemplu.

Când vine vorba de pozele portret, rezultatele sunt foarte bune și poți folosi atât camera principală, cât și un zoom de 3X. Ce mă deranjează aici este procesarea imaginilor și crearea acelui blur din jurul feței. Deși e foarte clar și prinde excelent firele rebele de păr, procesarea durează destul de mult, poate până la 10 secunde chiar ca să poți vedea rezultatul final.

Camera de selfie de 32 de megapixeli are și un mod wide și rezultatele sunt foarte bune. Și aici procesarea imaginilor durează un pic, dar ai blur foarte bun și foarte multe detalii ale feței, chiar și atunci când elimini filtrele. Procesarea pare că mai curăță, dar nu face lucrurile atât de artificiale ca la alte telefoane.

Așadar, aici rezultatele sunt în ton cu nivelul și prețul terminalului, iar calitatea e una cu care Samsung ne-a obișnuit. Ce nu face încă perfect Samsung e să realizeze imagini în lumină scăzută care să fie procesate software rapid și rezultatul să fie real. Din acest motiv, la iPhone sau la Google Pixel 6, de exemplu, rezultatele vor fi mai bune.

Ești un fan? Atunci pregătește banii, pentru că urmează să vorbim de prețul acestui terminal și de disponibilitate. Iar dacă ai ajuns aici, zi-mi în comentarii cu ce telefon l-ai compara pe S21 Fan Edition?

Preț și disponibilitate

Samsung Galaxy S21 Fan Edition e un telefon pentru cei care vor un telefon cu toate specificațiile tehnice de top, o alternativă la un flagship pur-sânge. E ca o lichidare de stoc bună. Prețul pentru S21 FE e de 3.700 de lei pentru versiunea de 128 de GB și 4.000 de lei pentru cea de 256 GB, iar pe site-ul Samsung primiți și o pereche de căști Samsung Galaxy Buds 2.

Costul nu este unul atât de avantajos în fața competiției sau cum era S20 FE anul trecut. Dacă ar fi să recomand cuiva, ar fi doar pentru cei care vin după 2-3 ani în care nu au mai făcut un upgrade considerabil sau care nu au Samsung Galaxy S21 simplu deja.

Ce îmi place la acest dispozitiv e faptul că a împrumutat specificații de sus și design de jos, de la gama Galaxy A, care mie personal mi-a plăcut mult. Îmi place că vine în culori cochete și că e un telefon extraordinar de ușor și simplu. Într-o lume a telefoanelor complicate, Samsung Galaxy S21 FE e o alternativă interesantă. Dar nu mai este un best buy așa cum era S20 anul trecut.

Înainte de concluzia finală, să trecem în revistă punctele pro sau contra.

Puncte Pro

  • Specificații tehnice foarte bune
  • Design împrumutat de la Galaxy A
  • Se ține foarte ușor în mână
  • Ecranul e performant și are rată de refresh de 120 de Hz
  • Camerele sunt corecte

Puncte Contra

  • Prețul poate fi prea mare pentru momentul în care a fost lansat
  • Se încălzește destul de puternic în folosirea de zi cu zi
  • Pozele realizate în lumină scăzută nu ies atât de precis ca pe alte terminale
  • Cutia telefonului e destul de banală pentru un Fan Edition

Așadar, Samsung Galaxy S21 Fan Edition e un telefon care mi-a plăcut. Are un design foarte tineresc, se ține ușor în mână, e un telefon simplu. Și uneori îmi plac niște telefoane care tac și fac. Care nu au pretenții să schimbe lumea. Acesta este, de fapt, Fan Edition.

Are un preț un pic mai ridicat decât mi-ar plăcea, dar eu anticipez că în primăvară se va ieftini, după lansarea lui Samsung Galaxy S22 și poate deveni acel best buy de care vorbeam în trecut.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: