Samsung Galaxy Watch este noua iterație în domeniul smartwatch-urilor de la producătorul sud-coreean și este un update discret al seriei Gear din anii precedenți. Cu noi opțiuni de fitness, dar cu un sistem de operare limitat, Samsung mizează pe câte puțin din fiecare.

Samsung Galaxy Watch - Design clasic

Un lucru pe care eu personal îl apreciez la smartwatch-uri este forma circulară ce poate să facă un ceas inteligent să fie confundat ușor cu unul obișnuit. Am testat Samsung Galaxy Watch de 42 de milimetri, dar mai avem o variantă mai mare, de 46 de milimetri.

Ceasul arată ca unul obișnuit. Se remarcă marginea rotativă, ce te ajută să navighezi prin meniu cu destul de multă ușurință. Avem doar două butoane, unul pentru pornire și unul pentru meniuri. Ceasul a sosit cu o brățară de silicon negru. Nu e cea mai elegantă, dar e un mix bun între sport și casual, pentru că poate fi purtată cu ușurință atât pe stradă, cât și în sala de fitness. Dar poți monta practic orice brățară obișnuită de ceas, pentru că nu ai un mecanism proprietar.

Ceasul e realizat dintr-un aliaj metalic și nu este foarte greu. În același timp nu pare de jucărie. Chiar și în varianta de 42 de milimetri, pare mai mult un ceas de bărbați, decât unul unisex.

Specificații tehnice

Designul e important la un ceas, dar specificațiile tehnice sunt o parte esențială a oricărui smartwatch.

Procesorul de pe ceas este unul de 1,15 Ghz dual core și memoria RAM este de 768 de MB. Capacitatea de stocare este de 4 GB, iar bateria are 270 de miliamperi/oră.

La nivelul senzorilor, avem un barometru, un heart rate monitor, un giroscop, accelerometru , dar și uns enzor de lumină. Ceasul are rezistență la apă până la 50 de metri adâncime și 5 atmosfere presiune.

Încărcarea se face wireless, cu ajutorul unui încărcător propriu Samsung, care e conectat la un cablu microUSB tradițional. Aș fi apreciat o metodă universală, pentru că problema la ceasuri e că fiecare producător are câte un încărcător diferit. Încărcarea completă se face în aproximativ două ore. La câte cabluri USB C folosesc astăzi, aș fi apreciat și o trecere la acest protocol, nu rămânerea la unul deja învechit.

Per total, în folosirea curentă, ceasul nu a avut nicio problemă de perfromanță, dar lucrul acesta e o obișnuință. Majoritatea smartwatch-urilor de pe piață care trec de 1.000 de lei au performanțe foarte bune și lag minor spre inexistent. Fără să fie umplut de specs foarte performante, ceasul își face treaba. Iar mixul la un smartwatch e cel dintre specificații și software.

Sistem de operare și aplicații

Am pomenit de software, iar acesta este, din punctul meu de vedere, cel mai important la un smartwatch. Samsung Galaxy Watch are un sistem de operare Tizen OS.

Aș putea spune că softul de pe Galaxy Watch este unul foarte curat și bine integrat cu rotița integrată în fața dispozitivului. Meniul poate fi accesat cu ajutorul swipe-urilor de pe ecranul tactil sau prin rotiță. Tizen OS e un sistem de operare proprietar al Samsung și deși câștigă la autonomie, suferă la nivel de aplicații.

Ai funcții de bază ale ceasului, dar și de integrare cu telefonul mobil. Am folosit ceasul și cu un Samsung Galaxy Note 9, dar și cu un iPhone X. Pe Samsung integrarea e completă cu ajutorul aplicației Wearables. Pe iPhone X integrarea a fost decentă, dar nu completă, în sensul în care putem vedea notificări și mesaje, dar se deconecta destul de des și trebuia să reintru în meniul Bluetooth al telefonului.

Poți vedea notificările, starea vremii, numărul de pași, etaje, pulsul și o estimare a kilocaloriilor consumate. E integrat și cu muzica și poate fi folosit pe post de telecomandă pentru smartphone sau poți folosi Spotify integrat.

Dincolo de aceste funcții care pot fi de lifestyle, Samsung se laudă că a adăugat 30 de tipuri de exerciții monitorizate. Nu sunt un mare sportiv, dar am încercat să îl pun la bătaie. Pentru că are GPS, identifică destul de ușor și precis distanțele. De asemenea, nu are probleme în a identifica dacă mergi, alergi sau ești pe bicicletă. Cele 30 de tipuri de exerciții variază de la flotări la abdomene, dar nu sunt neapărat precise și trebuie să le setezi tu. Poți să te numerotezi astfel și să-ți faci o rutină. Cu toate acestea, rămâne în urma Fitbit la funcții și o integrare mai amplă cu o rutină de antrenament. În plus, nu există o integrare ușoară cu Strava, o aplicație esențială pentru cei care sunt adepți ai fitness-ului.

La nivelul aplicațiilor, Tizen OS nu e cel mai fericit. Nu are Google Maps, ceea ce e dezamăgitor. Poți instala Here Maps, dar cine folosește cu adevărat asta? Aș fi vrut o integrare mai serioasă cu aplicațiile de hărți, dacă tot are GPS. De asemenea, nu are aplicații de bază, cum ar fi Facebook Messenger, ci doar notificările de la acestea, venite de pe telefon. Puncte minus la sistemul de operare.

Autonomie și preț

Am spus mai devreme că sistemul de operare avantajează o autonomie mai mare. Așadar, să trecem prin cât ține acest ceas, dar și cum se compară la preț cu celelalte de pe acest segment.

Samsung Galaxy Watch are o autonomie declarată de 3 zile pentru varianta de 42 de milimetri și de 4 zile pentru cea de 46 de milimetri. Realist, am reușit să duc ceasul în două zile complete, fără să-l folosesc noaptea deloc. Am ajuns la două zile și câteva ore când l-am pus pe modul de economisire al bateriei, care-l face alb negru și reduce din funcționalități. E o autonomie decentă, dat fiind că are un ecran AMOLED foarte bun.

Prețul lui Galaxy Watch este de 1.400 de lei și se integrează în categoria lui Fitbit Ionic și Garmin Vivoactive 3. Acestea din urmă ajung la 1.800 de lei sau 1.600 de lei, dar la reducere sunt doar cu 100 de lei mai scumpe decât Watch. Fitbit Ionic e un alt animal, pentru că are și o altă formă, dar Garmin Vivoactive 3 are integrări mult mai bune decât Samsung.

Puncte Pro - Samsung Galaxy Watch

  • Autonomie rezonabilă
  • Design elegant de ceas obișnuit
  • Preț competitiv
  • Ecran foarte bun

Puncte Contra - Samsung Galaxy Watch

  • Lipsa integrării cu aplicații esențiale
  • Sistem de operare limitat
  • Încărcător proprietar și cu micro USB.

Concluzii

Ce facem cu Samsung Galaxy Watch? E un ceas pentru cei care vor o integrare foarte bună cu un telefon al producătorului sud-coreean. E elegant, poate fi confundat ușor cu un ceas obișnuit, dar are funcții limitate pentru împătimiții de fitness. De asemenea, e un update foarte mic față de anul trecut.

Per total, e un ceas de luat în seamă dacă ești fan Galaxy, dar dacă vrei să ajungi la maratoane, uită-te spre alți producători.