Probabil mulți dintre voi ați auzit de Sonos prin prisma colaborării cu IKEA. Dacă v-a plăcut ceea ce ați auzit în magazinele IKEA atunci să știți că Era 100 sună și mai bine.
Sonos Era 100
Alături Era 100, Sonos a lansat și o a doua boxă mai interesantă, din punctul meu de vedere, Era 300 care conține numai puțin de 6 difuzoare și este capabilă să redea sunet surround Dolby Atmos și Spatial Sound. Despre ea vorbim în curând, iar aici ne concentrăm pe Sonos Era 100 și pe diferențele dintre acesta și Sonos One.
Diferențele există la nivel de design, dar și la acustică. Era 100 este un produs ceva mai înalt și are o formă cilindrică, pe când One este mai îndesat și dreptunghiular. Pe Era 100 butoanele sensibile la atingere au fost mutate mai în margine, iar în mijloc a apărut un fel de șanț pentru un control mai facil al volumului. Înainte dacă voiai să scazi volumul trebuia să apeși în mod repetat pe buton sau să ții apăsat. Aici poți să faci un fel de slide de la plus la minus. Butoanele sensibile la atingere funcționează la fel pe ambele produse. Ambele au microfoane pentru că sunt compatibile cu asistenți vocali, fie Alexa, Google în cazul One sau chiar Sonos. Doar că pe noul model, boxa are un buton fizic pentru a închide și deschide microfonul.
Tot în spate este și un port USB-C pe care-l poți folosi cu un adaptor pe care Sonos îl vinde separat pentru a conecta boxa la pick-up sau la internet fix pentru o conexiune și mai stabilă.
Era 100 vs Sonos One
Spre deosebire de One, Era 100 vine și cu bluetooth și are un buton pentru împerechere. Ani de zile Sonos a spus că nu pune bluetooth pe produsele sale deoarece calitatea audio este exponențial mai bună pe wi-fi pentru produsele de casă. Ceea ce este adevărat, dar oamenii vor flexibilitate. Ei bine, se pare că Sonos a cedat presiunilor din partea clienților și au adus bluetooth pe o boxă care va fi folosită predominant la interior.
Dacă vine cineva pe la tine și vrea să pună muzică nu mai trebuie să-ți folosească telefonul ci se poate conecta direct la boxă cu telefonul său. O altă schimbare care nu cred că va supăra prea multă lume este faptul că portul ethernet dispare și astfel te poți conecta la boxă doar wireless sau prin USB-C cu un adaptor.
Acesta are o înălțime de 18 centimetri și cântărește 2,2 kilograme. Sonos One e mai scund la 16 centimentri și mai ușor la 1,85 kilograme. Asta deoarece noul produse vine cu îmbunătățiri semnificative la interior. Era 100 are două tweetere, față de unul singur de pe Sonos One și un midwoofer cu 25% mai mare decât cel de pe One. De asemenea, noul produs are trei amplificatoare digitale, față de două, un procesor mai rapid și un grilaj care ar trebui să simuleze o scenă de sunet mai mare. Însă cel mai important este că Era 100 este o boxă stereo, nu mono cum era One. Pentru o experiență stereo era necesar să cumperi două Sonos One și să le grupezi.
Cum se aude Sonos Era 100
Am ascultat muzică din mai multe genuri pe ambele boxe și diferența a fost clară de la început. În primul rând vei sesiza automat un sunet plin și cu mai mult bass pe Era 100, iar asta datorită acelui woofer mai mare. În al doilea rând, vei observa un sunet mai complex, mai cald și cu o scenă puțin mai mare venind dinspre Era 100.
În melodiile cu bas predominant, Era 100 te bucură cu sunete joase profunde, în timp ce One pare să fie cu o treaptă mai jos, deși ambele sunt la același volum. Însă evoluția nu se observă doar sunete joase, ci și pe cele de mijloc, acolo unde se joacă vocea umană. Astfel melodii precum cele ale lui Adele sau Alexandrina sunt foarte calde și plăcute urechii pe ambele dispozitive, dar pe Era 100 vocea este mai profundă, mai aproape de tine. În toate scenariile de test, Era 100 a sunat mai bine decât Sonos One. O să redau o melodie la același volum, ca să vă faceți o idee, în privința performanței fiecăreia, dar nu știu cât de bine preia nuanțele sunetului microfonul intern al camerei cu care am filmat.
Acestea sunt gândite pentru a fi folosite ca un produs de sine stătător. Deci ai putea pune Era 100 în sufragerie, bucătărie sau dormitor. Poți asculta aceeași muzică pe toate trei în același timp sau o alta diferită în fiecare cameră. De asemenea poți grupa o pereche de Era 100 pentru un setup de home cinema alături de un soundbar precum Beam, Arc sau Ray. De asemenea, ai putea să conectezi două Era 100 pentru o scenă de sunet mai largă sau chiar cu un subwoofer Sub-Mini, de exemplu, pentru un bas cu care să sperii vecinii de la bloc. Din păcate, nu poți conecta un Era 100 cu un Sonos One
De asemenea, ai putea controla Era 100 și prin comenzi vocale cu Amazon Alexa, dar și cu Sonos Voice, propriul asistent al companiei a cărei voce este chiar al lui Giancarlo Esposito, celebrul Gustavo Fring din Breaking Bad. În trecut, produsele Sonos erau compatibile și cu Google Assistant, însă Era 100 și Era 300 nu. CEO-ul Sonos a spus într-un interviu cu The Verge că asta se întâmplă din cauza faptului că Google a făcut o modificare a modului în care asistentul funcționează, fără a intra în detalii. Totuși, dacă ai un One sau un soundbar compatibil cu asistentul Google ai putea să-i spui să pună muzică pe Era 100.
La final pot să zic că Era 100 este o evoluție evidentă a lui Sonos One și merită upgrade-ul. Pe de altă parte, nici Sonos One nu sună rău și dacă găsești unul la reducere atunci ai putea să cumperi două One pentru o experiență stereo pe care Era 100 o oferă. Sonos One va dispărea la un moment dat din magazine, însă nu prea curând așa că mai ai timp să-ți completezi sistemul audio Sonos.
Rămâneți alături de noi deoarece în curând povestim de experiența audio dolby atmos și spatial audio de pe Sonos Era 300.