A6700 are cel mai recent senzor de imagine Exmor retroiluminat, de tip APS-C, de 26 MP. Deci nu mai avem vechiul senzor de 24 MP, care nu este neapărat unul rău, dar hulit pentru rolling shutterul mare. Vestea bună este că nu mai avem rolling shutter aici. Apoi a doua veste bună este că aparatul foto este dotat cu procesorul Bionz XR și cu toate abilitățile de AI de la camera full-frame A7R V și ZV-E1.

Însă înainte să intrăm în mai multe detalii tehnice hai să ne uităm mai bine la această cameră, să vedem ce s-a schimbat.

Camera este compactă și mi se pare că are un design potrivit. Nu e nici prea mică, nici prea mare. Este similară la dimensiuni cu A7C, micuța cameră full-frame a Sony, însă are un grip mai bun și astfel ai putea să prinzi camera mai bine și să o folosești mai confortabil pentru o perioadă mai lungă de timp. Personal mi se pare că e ca un fel de baby A7 IV. Cu un obiectiv APS-C devine un pachet foarte ușor pentru călătorii. La nivel de design Sony continuă pe aceeași linie cu ultimele lor camere, iar comparativ cu A6600 sunt câteva schimbări importante.

În primul rând, avem un ecran rabatabil, mult mai util decât ecranul lui a6600 care se rabata puțin în sus și în jos. În al doilea rând, a6700 are buton dedicat pentru foto, video și S&Q, ceea ce mi se pare foarte util deoarece nu mai trebuie să învârți butonul constant când vrei să tregi de la video la foto, de exemplu. În al treilea rând, avem buton dedicat pentru video și rotiță pentru schimbarea deschiderii diafragmei sub declanșator și un layout diferit al butoanelor.

Avem butonul de meniu în centru, apoi în dreapta avem butoanele cunoscute. În dreapta apare un buton custom care stinge ecranul, al doilea buton custom este lângă butonul de record și schimbă zona de focus, iar cu C3 poți trece de la shutter mecanic la cel electronic. Iubitorii de fotografie se vor bucura de sunetul natural produs de shutter atunci când se face fotografia, dar și de vitezele mari de fotografiere.

Tot pentru iubitorii de fotografie a fost inclus un viewfinder sau obturator care este unu bun, clar și deși e mic e plăcut de utilizat. Imaginea se vede foarte bine și chiar mă bucur că există deoarece împreună cu shutterul mecanic oferă senzația de fotografie clasică.

Camera are o interfață multiplă compatibilă cu interfețe audio digitale precum acest nou microfon Sony, dar despre el vorbim mai târziu. Cântărește 493 de grame și are meniul nou al Sony și suport pentru aplicația Creators pentru transfer rapid de poze sau pentru control de la distanță/ Senzorul de 24 MP captează imagini 6K, însă prin supraeșantionare reiese o imagine superioară 4K. Mai mult, camera poate filma 4K până la 120 FPS, însă cu un crop. Personal nu mă deranjează asta și mi se pare fantastic că poate trage până la 120 FPS, indiferent. Alte camere mai scumpe precum A7 IV nu pot face asta.

Are Slog3 și S-Cinetone pentru un look cinematic și tonuri ale pielii naturale și o gamă dinamică de 14+ stopuri, potrivit Sony. Adică cam la același nivel cu alte camere de top ale companiei precum A7 V, ZV-E1, FX30 etc.

Este dotată cu un sistem optic de stabilizare a imaginii pe 5 axe in body, iar pe video are un mod de stabilizare standard și unul activ, ce face un crop în imagine.

Camera are o sensibilitate a imaginii de începe de la ISO 100 și ajunge până la 32000. Nu e cel mai mare interval pentru o cameră Sony, dar e absolut suficient pentru ce ai avea nevoie de la o astfel de cameră.

Am scos camera la o tură de fotografie cu obiectivul Sony APS-C 10-20 mm F4 și cu noul obiectiv FE 70-200 mm F4 și rezultatele sunt foarte bune din punctul meu de vedere. Imaginile sunt clare, culorile sunt naturale și bokeul foarte plăcut. Vă invit mai departe să vedeți câteva fotografii realizate cu acestă cameră.

Cum ziceam, a6700 împrumută unitate de procesare AI de la A7R V și astfel avem pe a6700 autofocus în timp real de mare precizie pe oameni, păsări, animale, insecte, mașini, trenuri și avioane. Practic rezolvă orice problemă de autofocalizare ai avea. Oricum a6700 e foarte rapidă în a face focus și nu am avut niciodată probleme cu asta în timpul de utilizare. Dacă vrei poți să folosești și ecranul pentru a seta un punct de focus sau pentru a face tracking pe un anumit subiect.

Are aproape de două ori mai multe puncte de focalizare decât A6600, însă aceeași viteză de fotografiere în rafală, 11 cadre pe secundă.

Este dotată cu tehnologia de autoframing care a debutat pe ZV-E1, pe care o testez, și al cărui review va veni curând, care urmărește subiectul în cadru, făcând crop în imagine. E o funcție foarte cool, cu rezultate impresionante care ar putea fi utilă în anumite situații. De exemplu, ai putea să o folosești în astfel de clipuri, pentru a crea mai mult dinamism.

De asemenea, cu ajutorul AI, camera expune mai bine pielea și are o reproducere mai naturală a tonurilor de piele, chiar și în situații mai dificile de fotografiere. Altfel vine cu funcții foarte mișto de la camere mai scumpe precum Focus Map, Breathing Compensation de la A7 IV, gyroscope pentru stabilizarea imaginii în post producție și funcție de creare timelapse direct în cameră.

Stabilizarea oferită de cameră este ok, nu cea mai bună, dar imaginile sunt destul de stabile pentru filmatul din mână sau pentru vlogging, însă pentru vlogging trebuie să știți că aveți nevoie de un obiectiv ultrawide precum 10-20 mm deoarece vorbim de un senzor APS-C și o imagine mai strânsă pentru vlogging. La 10mm te poți filma liniștit cu această cameră, însă la 20mm vei avea doar capul în cadru și mâna întinsă la maximum.

Despre a6600 spuneam că este o evoluție, nu o revoluție. A6700 pare să fie o revoluție, cel puțin pe segmentul APS-C. Avem filmare 4K, chiar la 60 și 120 FPS, fotografiere în rafală, imagini de calitate, autofocus foarte bun, funcții AI, autonomie bună, ecran rabatabil și un design funcțional. Poate ce mi-aș fi dorit ar fi fost o stabilizare nițel mai bună și un look mai special, mai vintage. Personal îmi plac foarte mult cum arată camerele Fujifilm.

În rest, a6700 mi se pare că este o alegere foarte bună pentru cei care vor o cameră hibrid pentru foto și video, dar nu au buget pentru segmentul full-frame.

Sony FE 70-200 MM F4

După cum ziceam, azi vorbim și despre un obiectiv nou lansat, obiectivul FE 70-200 MM F4 din seria G cu capabilități macro și stabilizare optică. Este o versiune mai ușoară și cu o performanță îmbunătățită a obiectivului 70-200 mm F4 din 2014.

Această lansare marchează cel de-al 50-lea obiectiv cu montură E full-frame de la Sony. Iar asta este frumusețea sistemului Sony, indiferent de ce cameră mirrorless alegi acum de la japonezi vei găsi un obiectiv pentru nevoia ta.

Obiectivul este full frame cu o plajă focală cuprinsă între 70 și 200 mm, dar poate fi folosit și pe o cameră APS-C deoarece are aceeași montură și astfel obiectivul devine unul de 105

mm - 300 mm distanțe focale în echivalent full-frame de 35 mm. Acest nou model ar trebui să fie mai sharp, are autofocus mai bun și mai practic și pentru video. În plus, acest obiectiv vine cu abilitatea de a face poze macro pe întreaga plajă focală.

Cu o lungime totală de 149 mm și o greutate de aproximativ 794 g (excluzând suportul pentru trepied), obiectivul cu zoom FE 70-200MM F4 Macro G OSS II poate fi utilizat pentru o gamă largă de activități: pentru sport, peisaje, fotografie wildlife, portrete, de ce nu?, și chiar pentru fotografie macro. Acesta are un inel pentru focalizare, unul pentru zoom și numai puțin de 3 butoane programabile. De asemenea, are comutator pentru focalizare, pentru stabilizare, pentru direct manual focus, pentru fotografiere macro, apoi mai are un suport pentru trepied și buton pentru blocarea distanței focale.

Dacă vrei și mai mult, Sony va vinde separat un teleconvertor care duce acest obiectiv la o lungime maximă de 400 mm sau 600 mm când e utilizat cu o cameră APS-C precum a6700.

Obiectivul are un motor liniar XD care crește viteza de autofocalizare și acest model are o performanța de urmărire a obiectelor în mișcare îmbunătățită, de aproximativ două ori mai bună comparativ cu modelul anterior. Am fotografiat niște păsări în mișcare atât cu ZV-E1 și a6700 și am rămas surprins de cât de repede focalizează și ce rapid poți să prinzi cadrul dorit.

Atunci când este utilizat cu o cameră precum A1, este posibilă realizarea de fotografii în rafală de mare viteză cu până la 30 de cadre pe secundă.

Microfon Sony ECM-M1

Acesta este primul microfon shotgun din lume cu opt moduri de înregistrare audio. Are 4 capsule de microfon și are tehnologie de beamforming și de procesare digitală avansată pentru un sunet de calitate. După cum vedem, are un microfon îndreptat spre exterior, unul spre interior și două pe lateral.

Cu rotița de pe spate poți alege modul de înregistrare al sunetului și există și un buton pentru blocare, astfel încât să nu-l schimbi din greșeală. După cum putem vedea din imagini microfonul poate capta sunetul din mai multe părți și în mai multe feluri. Poți să treci de la un mod la altul simplu. Vorbești doar tu la cameră, atunci alegi primul mod, vorbește omul din fața camerei și tu din spatele camerei, există un mod și pentru asta. Apoi găsești o rotiță pentru volumul microfonului, buton pentru nivelul audio, auto sau manual, buton pentru trecerea de la analog la digital și un buton pentru filtru și unul pentru attack.

ECM-M1 dispune de un filtru de reducere a zgomotului pentru reducerea zgomotului de fond și un filtru low-cut pentru minimizarea vibrațiilor și a zgomotului de frecvență joasă. De asemenea, suportă înregistrarea pe 4 canale, permițând înregistrarea în modul omnidirecțional pe canalele 3 și 4, în timp ce canalele 1 și 2 se concentrează pe directivitatea selectată.

Ce îmi place la acest microfon faptul că este mic și compact, încape foarte ușor într-o geantă și funcționează fără fir și nici nu-ți bați capul cu baterii. Tot ce trebuie să faci este să îl conectezi la camera Sony, iar bateria este reîncărcabilă prin USB-C.

Sony ECM-M1 este un microfon bun pentru interviuri și filmări de tip vlogging, unde subiectul se află întotdeauna în fața microfonului.

Noua camera α6700 va fi disponibilă în România la un preț recomandat de 8400 lei. De asemenea, va fi comercializată la o serie de dealeri autorizați Sony din Europa.

Noul microfon ECM-M1 va fi disponibil în România la un preț recomandat de 2000 lei. Și acest produs va putea fi cumpărat din magazinele dealerilor autorizați Sony din Europa.