Noi pregătim la start-up.ro o serie despre smart home, despre produse inteligente pe care să le folosești în casă, cum să ai o locuință mai eficientă și cum să-ți optimizezi viața cu un studiu de caz personal, propria locuință. Urmează să mă mut și am ocazia să o iau de la zero cu planificarea casei. Mai durează puțin până atunci, însă deja testez produse smart pentru acasă, iar acum vorbim despre două produse indispensabile pentru orice stăpân de pisică sau câine: un feeder și un water dispenser.

Cei de la Tellur au văzut toate pozele din social media cu Freya și și-au dat seama că o asemenea mustăcioasă influencer trebuie să le testeze produsele. Așa că am primit pentru review Tellur Water Dispenser și Tellur Pet Feeder.

WiFi Smart Pet Water Dispenser

Într-o noapte m-am trezit pe la 2-3 am și chiaun de somn am lovit un bol plin cu apă care se afla în mijlocul camerei. Am luat mopul, hărtie igienică și am șters. În loc să fie o trezire de doar 1-2 minute, s-a transformat într-una de 10. De ce vă povestesc asta?

Pentru că înainte de Tellur Water Dispenser aveam mai multe boluri cu apă prin casă ca să stimulez pisica să bea mai multă apă. Apa nu este pliculeț, deci nu foarte atrăgătoare. Tellur Water Dispenser este ca o apă curgătoare, un părău de apă filtrată, un fel de izvor nesecat de unde poate să bea oricând. Un asemenea dispozitiv o face pe Freya să bea mai multă apă. Imediat cum l-am instalat a venit să verifice este ce este și a început să bea. În plus, este mai sănătos pentru pisică deoarece apa este filtrată încontinuu și astfel pisica poate bea apă curată oricând.

Cu bolurile prin casă schimbam apa zilnic deoarece apăreau pe suprafață fire de păr și alte asemenea lucruri. În plus, vara se încălzea apa mai repede. Instalarea este foarte simplă și tot ce trebuie să faci este să speli recipientul, să lași filtrul în apă, inclus în pachet, timp de două minute, apoi îl bagi în priză și gata.

Acest dispozitiv este recomandat pentru animale de companie mici și medii de până la 20 de kg. Acesta funcționează de la sine imediat cum îl bag în priză, dar îl poți conecta și la Wi-Fi și astfel poți să vezi când trebuie să cureți recipientul, să-l speli sau când ar trebui înlocuit filtrul.

Astfel din aplicația Tellur poți crea diferite scenarii de automatizare sau o poți controla de la distanță. Știi că animalul de companie nu este în casă o poți opri pentru a economisi energie electrică. Apropo de asta, dispozitivul are două moduri de funcționare: normal (încontinuu) sau smart și astfel dispozitivul se oprește din când în când. Nu mi-am dat seama care sunt principiile de funcționare ale modului smart, când pornește și când se oprește. Ar fi fost interesant dacă ar fi avut încorporat un senzor de mișcare astfel încât atunci când animalul de companie se apropie de dispozitiv acesta să pornească.

Un alt element util este faptul că dacă rămâi fără internet tot poți să controlezi fântăna de apă și o poți porni printr-o apăsare de buton.

Ca să închei, Freyei pare că îi place și nu a ezitat să-l folosească. Mie mi se pare util și are un preț decent: 60 de euro pe site-ul companiei, dar eu l-am găsit și mai ieftin pe internet la diferiți retaileri, la 170 de lei. Ce sper este ca pe viitor să găsesc și filtre pentru acest dispozitiv să-l înlocuiesc pe cel existent.

Smart Wi-Fi Pet Feeder

Freya a avut tot timpul mâncare la discreție. Bolul era plin cu bobițe indiferent de zi. Nu era o problemă când era mai mică și mai activă, însă în ultima vreme a luat mai mult în greutate. Și am început să-i dăm cu porția, însă ne era greu să estimăm câtă mâncare să-i dăm. Cu acest acest Pet Feeder nu mai este o problemă deoarece îi dau cu porția, 10 grame fiecare implicit, dar poți schimba gramajul.

Poți să-l programezi și astfel uiți de această grijă și tot timpul animalul de companie va avea necesarul de mâncare zilnică. Freya ar avea nevoie de cam 50 de grame de bobițe pe zi și am programat din aplicație să-i livreze 20 de grame dimineața când ne trezim, 20 de grame după amiaza și 10 grame înainte de culcare.

Dacă făcea doar atât și tot eram foarte mulțumit. Însă vine și cu lucruri extra precum o cameră HD și un microfon. Astfel poți să-ți vezi animalul de companie de la distanță și poți să vorbești și cu el. Ești plecat în vacanță și poți să-ți vezi animalul de companie oricând dorești, atunci când îl chemi la masă, bineînțeles. Poți folosi sistemul de comunicare one-way, ca un walkie talkie, sau two-way și poți avea conversații cu cei din casă.

Camera are night vision și în zone prost iluminate tot poți vedea o imagine clară, ce-i drept alb-negru. Poți să faci poze din aplicație sau înregistrări video ce se salvează direct pe telefon sau dacă dorești le poți salva pe un card microSD direct pe dispozitiv. Altfel poți salva clipurile în cloud și are funcție de detecție pentru când animalul de companie trece prin fața dispozitivului.

O altă funcționalitate interesantă și utilă este integrarea cu un asistent vocal precum Google Assistant sau Amazon Alexa și poți hrăni animalul de companie printr-o simplă comandă vocală.

Și acesta funcționează alimentat la energie electrică, însă poate funcționa și pe baterii, deci în cazul unei pene de curent nu devine nefuncțional. De asemenea, poți să-l integrezi în tot felul de scenarii de automatizare, însă eu nu am făcut asta deoarece unde locuiesc acum este temporar, însă după mutare îl voi integra în sistemul de smart home.

Acest distribuitor de hrană de la Tellur este disponibil acum pe piață la un preț de 530-570 de lei. Poate fi o sumă mare, însă te și scapă de multe griji și capeți și o cameră de securitate ca să vezi ce se mai întâmplă prin casă atunci când ești plecat.

start-up.ro și Freya recomandă aceste două produse smart de la Tellur. Revenim curând și cu alte review-uri scrise sau video despre produse smart pentru casă.