Monitorul ViewSonic VG3448 este unul mare, de tip ultrawide, ce atinge o diagonală de 34 de inci și are un raport de aspect de 21:9. Marginile de plastic ale produsului sunt destul de mici, cam cât un deget, cu cea de jos puțin mai groasă.

Apropo de asta, în partea din stânga jos a monitorului avem cinci butoane pentru meniul de setări și un buton de pornire și oprire. Monitorul are o bază dreptunghiulară și un picior pe care poți regla înălțimea display-ului. De asemenea, acesta poate fi rotit în stânga și în dreapta la 90 de grade, dar și înclinati în sus și în jos. Per total, este un monitor flexibil care poate fi folosit în diferite situații.

Instalarea este facilă și monitorul poate fi și cărat ușor deoarece are un mâner în partea de sus a piciorului. La capitolul conectivitate stăm destul de bine cu patru porturi USB 3.1 (două în spate și două pe lateral), un port USB 3.1 Type B, două porturi HDMI, un port Display Port și unul Mini Display Port. Ar fi fost ideal și un port USB-C cu Thunderbolt.

Să nu uit, monitorul are și difuzoare integrate și se aud destul de prost, însă sunt utile dacă nu ai boxe sau nu dorești să stai cu căștile pe cap tot timpul.

Per total, avem parte de o construcție de calitate, un monitor simplu și sobru ce se potrivește într-un spațiu de birou sau acasă.

Experiență de utilizare - ViewSonic VG3448

Panoul de 34 de inci este unul de tip VA cu o rezoluție WQHD (3440 x 1440 pixeli) ce oferă un contrast static de 3000 la 1 și unul dinamic de 50 milioane la 1. Luminozitatea nu este extraordinară la doar 300 de niți, însă suficientă pentru munca de birou chiar și într-un loc bine luminat (eu am plasat monitorul în fața unei ferestre și nu am întâmpinat probleme de lizibilitate).

Cum este un monitor office are o rată de refresh de 60 de Hz (poate atinge și 75 Hz în rezoluție HD, dar nu vei vrea asta) și un timp de răspuns tipic de 25 ms și unul de la gri la gri de 5 ms (nimic extraordinar pentru gaming).

Interesant este că monitorul este capabil să afișeze 10 biți de culoare, dar nu nativ. Panoul este pe 8 biți și folosește FRC (Frame Rate Control), tehnologie prin care panourile pot reproduce mai multe culori decât ar putea în mod normal. Ceea ce înseamnă că, teoretic, poate afișa mult mai multe nuanțe de culori decât un panou simplu pe 8 biți.

Ciudat este că nu poți alege spații de culoare în care să lucrezi precum AdobeRGB, sRGB, DCI-P3 etc, ci ai de ales între RGB sau YUV. În ceea ce privește diferitele presetări pe care le are monitorul acestea sunt numeroase, însă niciuna nu mi-a plăcut.

Avem modul de vizionare de film, web (luminozitate prea mare), text (mult prea galben), pentru MAC (nu știu de ce ai avea nevoie de un asemenea mod), monocrom (de ce ai vrea să vezi alb-negru?) și patru moduri pentru gaming (2 FPS, RTS, MOBA), însă nici aici nu arată bine (multe au culori șterse, fără contrast).

A trebuit să mă joc puțin cu contrastul, luminozitatea și sharpness-ul pentru a obține o imagine bună. Deoarece acest ecran are un panou VA avem un contrast foarte bun, însă unghiurile de vizualizare nu sunt foarte bune. Și nu mă refer la vizionarea din unghiuri ciudate, ci la faptul că dacă-ți miști capul din centru o să observi o schimbare în nuanțele culorilor. Deci pentru cea mai bună experiență trebuie să stai fix în fața display-ului.

Per total, culorile afișate de monitor sunt ok, dar mă așteptam la mai mult. Culorile sunt cam șterse și a trebuit să umblu consistent prin setări să obți ceea ce voiam. Nu știu exact cât de mare este acuratețea culorilor deoarece nu avem un colorimetru pentru teste, dar nici ViewSonic nu te informează în legătură cu capabilitățile acestuia (în mod normal producătorii informează consumatorii cât la sută este acoperit un anumit gamut de culoare, însă nu am găsit informația pe site sau în manualul monitorului).

Experiența de consum media este una decentă, însă fiind un monitor ultrawide va trebui să te obișnuiești cu margini negre de o palmă în stânga și-n dreapta din cauza faptului că majoritatea conținutului este 16:9. Deci pentru filme trebuie să cauți unele realizate special în 21:9 precum Inception (pe Netflix poți să vezi întreaga ofertă de 21:9 căutând după „21:9” în bara de căutare).

Pe partea de software poți instala programul vDisplayManager ce te ajută să ajustezi imaginea fără să fii nevoit să mai apeși pe butoanele fizice. Mai interesant este ViewSplit, un software ce te ajută să împarți ecranul în mai multe părți pentru productivitate crescută (de la două până la șase părți).

E foarte util dacă ai nevoie de mai multe ferestre deschise în același timp. Sigur, poți să faci ceva similar cu Windows, însă cu ViewSplit poți împărți ecranul în mai multe părți și poți crea propriul template personalizat pentru fluxul tău de muncă.

Puncte Pro

  • Ultrawide 3440x1440 pixeli
  • Ergonomic
  • 10 bit (8 bit + FRC)

Puncte Contra

  • Preț ridicat
  • Culori șterse
  • Unghiuri de vizualizare slabe
  • Rată de refresh 60 Hz

ViewSonic VG3448 ar putea fi potrivit pentru cei care vor să treacă de la unul clasic FHD 16:9, la unul mai mare, de tip ultrawide. Însă prețul la care-l găsești în România este prea mare (3000 de lei la eMAG, redus de la 3500 de lei), iar pentru asta ai alte opțiuni mai ieftine (găsești monitoare cu rată de refresh mai mare, luminozitate mai ridicată etc).

Totuși, site-ul oficial îl listează la un preț de 511 de dolari (aproximativ 2100 de lei), iar la acest preț este mai ușor de recomandat.

Aș spune despre el că este potrivit pentru activitate generală, muncă de birou deoarece spațiul ultrawide îți oferă un plus de productivitate, însă nu e potrivit pentru gaming și nu e extraordinar nici pentru editare video.