Mulți ne dorim telefoane de top cu ecrane rapide, performanță bună, baterie mare și camere foto de calitate, dar și la un preț mic. E greu de obținut, dar nu imposibil dacă ești dispus să faci rabat de la anumite lucruri.

Xiaomi Mi 10T Pro 5G, doamne ce nume, este un astfel de telefon ce se bate la unele capitole cu flagship-urile din industrie, dar vine și cu niște minusuri. Mai întâi să vorbim despre design.

Telefonul are un spate lucios din acela de tip oglindă în care te poți vedea și care prinde amprente instant și din toate direcțiile. Dacă aș avea un asemenea telefon aș sta cu el doar în carcasă sau cu cârpă de șters după mine. Un alt lucru care te izbește la acest telefon este modulul de camera care este destul de mare și destul de mult ieșit în carcasă, însă ce vei observa mai mult cât de mare pare senzorul principal datorită felului în care a fost desenat. Apoi, sub acesta vei vedea alte patru cercuri mai mici: unul este senzorul ultrawide, altul cel macro, mai avem un bliț și al patrulea cerc cred că a fost desenat doar pentru a fi modulul camerei simetric pentru că nu cred că are o funcție anume.

Pe lateral avem senzorul de amprentă, butoane pentru volum, iar în partea de jos slot pentru cartelă SIM (fără card microSD), port de încărcare USB-C și un difuzor. Deci fără mufă de căști.

Pe spate și pe față regăsim sticlă Gorilla Glass 5, iar structura este de aluminiu. Este un telefon măricel cu o grosime de 9,3 mm și cu o greutate de 218 grame. Mie nu-mi place în mod special modulul de cameră și nici spatele lucios al telefonului.

Ecranul este IPS LCD de 6,67 inci ce are o rezoluție FHD+ și o rată de refresh de 144 Hz. Marginile negre ale acestuia sunt mai mari decât în cazul unui model flagship, dar nici foarte urâte. Display-ul are o perforație în partea de sus pentru camera foto. Spatele prinde reflexii frumoase în lumină, dar nu este un telefon pe gustul meu. În schimb, ce este pe gustul meu este interfața Xiaomi aplicată peste Android 10.

Mi se pare extraordinar când o companie dedică timp pentru a face o interfață utilă și plăcută ochiului și nu se bazează doar pe ce fac alții. Îmi plac lucrurile mici: cum arată animația care indică spațiul de stocare și cum se mișcă atunci când inclini telefonul sau cum îți arată beneficiile ratei de refresh printr-o animație simplă, panoul de control îmi place și cât de intuitiv este să-ți alegi un wallpaper. Și nu în ultimul rând, îmi place foarte mult faptul că ai acces la multe informații, modalități de personalizare a telefonului.

Ce nu mi-a plăcut este faptul că nu pot alege navigarea prin gesturi și nu înțeleg de ce (rulează Android 10) și faptul că pentru a vedea panoul de control trebuie să dau swipe de sus în jos în partea din treaba și pentru notificări în partea din stânga (ar fi trebuit să fie un swipe pentru ambele ca la Google, Samsung etc).

Performanța este unul dintre capitolele la care Mi 10T Pro 5G se luptă cu alte telefoane de top. Ce are sub carcasă și cum se descurcă în teste.

Xiaomi Mi 10T Pro 5G s-a lansat oficial în octombrie 2020 deci avem procesul de generația trecut, adică Snapdragon 865, 8 GB memoria RAM și un spațiu de stocare de 128 sau 256 GB. De asemenea, avem conectivitate 5G, bluetooth 5.1 și WI-Fi 6, iar bateria este de 5000 mAh și se încarcă rapidă la 33 de wați pe fir, dar fără încărcare wireless.

Senzorul de amprentă merge impecabil și este comod de utilizat, iar ecranul de 144 Hz este o plăcere să-l folosești. Animațiile sunt foarte fluide și plăcute ochiului. Luminozitatea este destul de bună la 500-650 de niți, culorile sunt frumoase și plăcut redate și ai multe posibilități de personalizare. Jocurile și filmele se văd bine, iar textul este clar. Poate totuși ar fi fost mai indicat folosirea unui panou OLED de 90 sau 120 Hz decât un IPS de 144 Hz.

Cum era de așteptat cu aceste specificații ai parte de o performanță foarte bună și totul va rula bine și fluid, indiferent de aplicație sau de joc. Iar acest telefon este dovada că nu trebuie să cheltuiești 1000 de euro pentru o performanță fără cusur. Aplicația de benchmark 3D Mark a indicat un scor de 3800, ceea ce-l plasează în rândul telefoanelor ca S20 FE, OnePlus 8T sau Oppo Find X2 Pro. Pe Geekbench am avut rezultate între 900 și 1000 pe single core, adică lângă modele ca S20 Ultra sau OnePlus 8 Pro. De fapt, raportul performanță/preț este unul foarte bun pentru Mi 10 T Pro 5G.

Am rulat Genshin Impact sau Call of Duty pe setări maxime și ambele au funcționat foarte bine, fără lag, însă după 15-20 de minute telefonul se incinge cam tare mai ales pe partea de sus, de lângă cameră, și nu este chiar confortabil de ținut în mână.

Bateria de 5000 mAh este suficient de mare pentru o funcționare de două zile cu un screen on time de 3 ore pe zi. Deci poți să pleci cu el de acasă fără griji că o să se descarce. În același timp, încărcarea este rapidă și de la 0 la 25% ajunge în 10 minute, iar într-o jumătate de oră se duce la 65%. O încărcare completă se face în 52 de minute.

Xiaomi 5G

Unde am întâmpinat probleme a fost la conexiunea 5G. Telefonul pierde semnalul constant și sper să fie o întâmplare nefericită cu acest sample.

Am abonament 5G de la Orange și totul a funcționat bine pe telefoane Samsung sau Oppo, însă acest sample de Mi 10 T Pro 5G se deconectează de la internet atunci când navighez sau când urmăresc clipuri pe YouTube. Interesant este că nu se deconectează când descarc sau când fac teste de viteză și nici când mă joc. Am toate update-urile la zi, am dat restart și nu s-a rezolvat. În schimb pe 4G și pe Wi-Fi nu am întâmpinat nicio problemă. Sper să fie un caz singular și nu toate telefoanele să întâmpine o astfel de problemă.

Pentru mine, performanța foto/video a acestui telefon vine cu plusuri și cu minusuri, însă apreciez foarte mult creativitatea Xiaomi în a oferi moduri ca Short video, vlog, clone, long exposure sau dual video.

Înainte de toate vreau să apreciez faptul că Xiaomi a implementat moduri creative și fun de fotografiere și de filmare. Avem modul clone pentru poze și pentru video. Poți să faci asta și pe un alt telefon, dar ai nevoie de postprocesare și e o bătaie de cap în plus. Modul Vlog face scurte clipuri din poze cu tranziții între ele, modul short video filmează pentru fix 15 secunde ca să fii gata să postezi pe Insta și poți seta cât de repede să filmezi sau să aplici filtre. Dual video dacă vrei să te filmezi și pe tine și modul de fotografiere cu timp de expunere lung cu presetări pentru diferite efecte - pesoane în mișcare, light painting sau neon trails.

Telefonul are un senzor principal de 108 MP f/1.7, iar alături de el mai avem un senzor ultrawide de 13 MP f/2.4 și unul macro de 5 MP. Drept urmare, telefonul îți permite să filmezi 8K la 24 sau 30 fps timp de 6 minute sau 4K la 30 sau 60 fps cu senzorul principal, iar pe cel ultrawide doar la 30 fps. Ai și slow motion FHD la 120 de cadre pe secundă. Un sistem foto destul de capabil, dar se simte lipsa unui senzor telefoto dedicat, astfel vei face doar poze cu zoom digital ce-și cam pierde calitatea dincolo de 2x.

Pozele cu senzorul de 108 MP ies bine de cele mai multe ori și poți obține niște fotografii de calitate, însă uneori au fost mai întunecate decât mi-aș fi dorit. Senzorul ultrawide este și el unul capabil, dar nu are nimic special, iar senzorul macro este ok dacă îți place să faci astfel de fotografii.

Pe video, am fost plăcut impresionat de filmarea 8K și de 4K la 60 fps - imaginea este detaliată, bine expusă și bună pentru un smartphone. Are și un mod cu stabilizare însă trebuie folosit doar cu lumină bună altfel nu e utilizabilă.

Modul portret este și el bun și îmi place cum lucrează Xiaomi la acest capitol, iar subiectul este destul de bine conturat și detașat de fundal. Per total, aș spune că este un telefon cu camere competente, ce scoate poze bune pentru social media și care te ajută să fii mai creativ pe internet.

În această categorie de preț, 2000-3000 de lei sunt destul de bune dispozitive de calitate și Mi 10T Pro 5G concurează cu modele ca P40, OnePlus Nord sau Oppo Reno 3 Pro 5G. Înainte de final să vedem care sunt punctele pro și contra.

Puncte Pro

  • Moduri foto/video creative
  • Ecran de 144 Hz
  • Autonomie bună
  • MIUI 12

Puncte Contra

  • Nu are zoom optic
  • Probleme conectivitate 5G
  • Se încinge cam tare

Sunt multe lucruri care pot să-ți placă la Xiaomi Mi 10T Pro 5G și are un raport calitate/preț bun, însă performanța camerelor foto nu este chiar cum aș dori eu, se încinge cam tare când mă joc și pe acest sample am avut și probleme cu 5G-ul.