Cum Xiaomi Mi 11 Lite 5G nu a trecut pe la noi să-i facem un review, am acceptat propunerea de a testa noul Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE. NE vine de la New Edition, iar dacă ai deja varianta anterioară, lansată pe la începutul acestui an, și te aștepți la schimbări majore, s-ar putea să fii dezamăgit.

Design

La capitolul design nu e nimic ”New” la New Edition. E același smartphone frumos și elegant care te păcălește în privința prețului de comercializare. Are un aspect premium și, trebuie să recunosc, îmi plac la nebunie acele camere ce par supradimensionate de pe spatele device-ului.

Marginile ecranului sunt subțiri, device-ul se simte foarte bine în mână și dă senzația de premium. Ce mai merită menționat este că e cel mai subțire și mai ușor smartphone din gama sa de preț, deci senzația oferită e aparte. E rezistent la praf și stropire, fiind certificat cu standardul IP53, are senzor de amprente fizic, dar nu dispune de o mufă jack.

Per total, este un telefon care arată foarte bine, iar singurul lucru care îl diferențiază de versiunea anterioară e paleta de culori în care e disponibil. Mai exact, vine și pe albastru, roz sau alb diamant.

Display

Nici la capitolul display nu există nicio diferență față de smartphone-ul lansat în primăvară. Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE vine cu un ecran AMOLED de 6,55 inch cu rată de refresh de 90Hz și cu certificare HDR 10+ și Dolby Vision.

Display-ul arată excelent pentru un smartphone din această gamă de preț și am apreciat contrastul puternic și culorile foarte vii.

Frecvența de 90Hz îl face potrivit și pentru gaming și oferă un plus de fluiditate în navigarea printre meniuri sau în aplicații.

Pentru un plus de rezistență, ecranul este acoperit cu o sticlă Gorilla Glass 6, deci nu se va zdrobi la cel mai mic impact.

Specificații

La capitolul specificații observăm singura schimbare notabilă față de modelul anterior. Smartphone-ul vine cu 6 sau 8GB memorie RAM și cu stocare de 128 sau 256GB, deci dispare versiunea cu stocare de 64GB.

Mai mult, la nivel de procesor, vedem o modificare - mai exact, Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE vine cu Snapdragon 778G, în loc de 780G. Pare un ușor downgrade la nivel de procesor, având în vedere că modelul 780G e construit pe o arhitectură de 5nm, iar modelul 778G e pe arhitectura ușor mai veche de 6nm.

Totuși, rezultatele sunt excelente, inclusiv în jocuri. Procesorul este unul folosit de regulă pe smartphone-uri ce depășesc bugetul de 2.000 de lei.

La nivel de performanțe nu poți reproșa nimic acestui smartphone. Totul se mișcă impecabil și, la nivel de putere ”pe hârtie”, diferențele față de versiunea cu procesor 780G sunt foarte mici, iar în folosirea reală diferențele sunt practic inexistente.

La capitolul baterie avem de-a face cu un smartphone care se descurcă bine spre foarte bine, cu toate că acumulatorul nu este unul foarte mare, la 4250mAh. Telefonul ține o zi întreagă chiar și dacă ești genul care e lipit tot timpul de ecran, dar nu te poți aștepta la mai mult de o zi de utilizare.

Se încarcă rapid, la 33W, însemnând că nu vei sta cu el în încărcător prea mult, cu toate că nu se apropie de performanțele proaspăt-lansatului Xiaomi Mi 11T Pro, care ajunge de la 0 la 100 în numai 17 minute.

Încărcarea wireless ar fi fost binevenită, dar trebuie să recunoaștem că nu există smartphone-uri pe acest segment care să o ofere, deci nu considerăm absența ei un minus.

Camere foto

La capitolul foto-video Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE (dar și versiunea originală) se diferențiază de competitorii săi direcți. Pe spate are o cameră principală de 64MP cu F/1,8 și lentile wide, o cameră de 8MP cu F/2,2 și lentile ultrawide și o cameră de 5MP cu F/2,4 cu lentile ”telemacro”.

Senzorul principal scoate scoate fotografii foarte bune în majoritatea condițiilor în care lumina e optimă, dar și fotografiile realizate în modul nocturn ies bine. Pe camera ultrawide vedem, din nou, rezultate bune, dar numai pe timp de zi, iar același lucru se poate spune și despre camera telemacro.

Cei de la Xiaomi au optimizat mult la nivel de software camerele, iar prezența AI-ul se simte în schimbare dintre scene și reprezintă un atuu al Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE față de alte telefoane din gamă.

Un alt atuu îl mai reprezintă și cele peste 50 de ”Director Modes”, efecte distractive cu care poți experimenta pentru rezultate creative, numai bune de publicat pe rețelele sociale ale momentului.

Și la filmare se descurcă decent - trage până la 4K la 30 de cadre pe secundă și e poate fi un smartphone bun pentru vloggerii aflați la început de drum.

Camera frontală este de 20MP și se descurcă și ea foarte bine, iar selfie-urile ies bine și atunci când condițiile de lumină nu sunt optime.

Per total, Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE poate fi considerat un cameraphone de buget excelent.

Concluzie

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE e unul dintre cele mai ofertante mid-range-uri de pe piață la momentul actual. Însă, varianta anterioară a ajuns la 1.400 de lei între timp și aceea este, în opinia mea, adevăratul best-buy la momentul actual.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE în varianta 6GB+128GB are un preț recomandat de vânzare de 1,799.00 lei, iar în varianta 8GB+128GB va fi disponibil cu prețul recomandat de vânzare de 1,999.00 lei. Prețurile sunt mai mari, dar sunt sigur că vor scădea la un moment dat și, cel mai probabil, vor ajunge la nivelul prețurilor pentru modelul disponibil deja pe piață.

Altfel, dacă ești deja posesorul unui Mi 11 Lite 5G, singurul motiv pentru a schimba cu modelul nou ar fi culoarea - cel albastru testat de noi chiar e frumos și chiar și cel roz ne-a luat un pic ochii.