La finalul săptămânii trecute, a avut loc evenimentul RICAP Gala pentru a marca finalul celei de-a doua ediții RICAP – Programul de Asistență în Comercializarea Inovării.

Cinci antreprenori în tehnologie, participanți în cadrul programului, și-au prezentat produsele inovatoare, vorbind în același timp despre pasiunea pentru tehnologie, nevoia de a avea un produs inovator, dar care să răspundă la cerințele specifice ale pieței, cât și despre ceea ce lipsește ecosistemului antreprenorial din România pentru a permite exitul global al companiilor românești.

ricap1

La eveniment a participat și Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, care a subliniat importanța inovării, atât în tehnologie, cât și pe plan social, cât și susținători importanți ai ecosistemului antreprenorial din România, reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite și a unor companii din domeniul inovării.

Prezentările antreprenorilor au inclus realitatea augumentată, tehnologii pentru case inteligente sau sisteme de senzori pentru recuperarea fizică:

ReFlex este o tehnologie care folosește senzori de detecție a mișcării, ce îi ajută pe pacienții care au nevoie de kinetoterapie să se recupereze mai ușor. Device-ul este format din doi senzori ce detectează și înregistrează în timp real exercițiile efectuate, care sunt conectați la o aplicație mobilă ce permite vizualizarea 3D a mișcării membrului accidentat. Senzorii fac posibilă recuperarea la domiciliu, în ultimul stadiu care este de multe ori neglijat de către pacienți, cu repercusiuni grave. Cei care abandonează kinetoterapia suferă accidentări recurente, care necesită intervenții chirurgicale. ReFlex mărește profitul și veniturile clinicilor de kinetoterapie și îi ajută pe kinetoterapeuți în activitatea de zi cu zi.

Augmented Space Agency explorează frontierelor digitale, augmentând simțurile umane cu ajutorul celor mai noi tehnologii mobile, dapășind astfel barierele dintre spațiul fizic și cel digital. Compania dezvoltă noi tipuri de experiențe și produse cu o gamă largă de aplicabilitate, concentrându-ne asupra unui mediu al realității mixte.

SiNE s-a născut în 2014 pe baza conceptelor a trei fondatori, având competențe complementare și care în mod individual au acumulat peste 15 ani de experiență în dezvoltare de hardware, sisteme de control, vânzări și peste 10 ani în dezvoltare software și design.

SiNE este o soluție premium de casă inteligentă cu cea mai personalizabilă configurare de pe piață, o modularitate ridicată și cu posibilitatea să funcționeze cu orice echipament electric (întrerupătoare, dispozitive, becuri, uși de garaj, etc).

Symme3D este o firmă cu capital integral românesc, cu activitate principală de cercetare în domeniul depunerii aditive și manufactura primei imprimante 3D pe sistem delta, 100% romanească cu furnizori de servicii, subansambluri, materie primă și componente procurate cu preponderență de pe piața locală. Compania a fost fondată în 2015 de cinci prieteni fiecare specializat într-un domeniu cheie (hardware, software, design industrial, automatizare, marketing), având la activ peste 450 de comenzi în curs de onorare și contracte mari cu Renault Franța și România. Symme3D are trei birouri de manufactură deschise în Timișoara și până la sfarșitul anului intenționează să mai deschidă încă două birouri la București și Brasov.

Compania are pe piață trei produse, unul destinat utilizatorilor casnici, unul destinat uzului industrial și unul de foarte mari dimensiuni destinat exclusiv pentru industria auto.

uRADMonitor este o rețea globală de monitorizare a mediului, compusă din mai multe tipuri de dispozitive hardware capabile să măsoare poluanți fizici și chimici ai aerului. Dispozitivele sunt dotate cu conectivitate internet, pentru a sincroniza măsurătorile cu serverul central. Partea de frontend (portal web și aplicatiile mobile) prezintă o hartă globală a datelor într-o formă accesibilă tuturor. În acest fel, sunt înțeleși mai bine factorii de poluare și eventuale soluții de limitare a lor, pentru un mediu mai curat și o calitate mai bună a vieții. Infrastructura desfășurată este o soluție Big Data verificată, care permite conectarea de noi senzori pentru a urmări un număr și mai mare de parametrii, cum ar fi calitatea apei și a solului, pentru a complementa efortul deja implementat.

ricap2

 A treia ediție RICAP: Peste 400 de ore de mentorat, investiții atrase de companiile în program de peste 150.000 Euro și acorduri pentru noi runde de finanțare, o rețea de 18 mentori locali și din Statele Unite

Fiecare din cele 18 companii care au trecut prin programul de accelerare RICAP a beneficiat de un program intens de coaching și consultanță one- on-one, cu o echipă de mentori (un mentor roman și un adviser din Statele Unite) pe zona de dezvoltare strategică și strategia de go to market, atragere de investiții, acces la webinarii și sesiuni de feedback cu specialiști in Statele Unite, servicii suport pentru atragerea de investiții.

Astfel, în timpul programului au fost insumate mai mult de 400 de ore de consultanță și mentorat personalizat, care a accelerat dezvoltarea companiilor și le-a permis unora dintre acestea să aibă acces la investiții.

Din mentorii care au participat la această ediție se numără Sergiu Neguț, Dan Mihăescu, Voicu Oprean, Bogdan Iordache.