Po╚Ťi asculta interviurile start-up.ro în avanpremier─â ca podcast dac─â te abonezi la Startup Mashup pe platformele de streaming favorite.


Ringy a pornit în 2020 ╚Öi s-a dezvoltat în cadrul acceleratorului Startup Wise Guys. Fondatorii vor s─â fac─â un adev─ârat hub care s─â colecteze, s─â recondi╚Ťioneze ╚Öi s─â revând─â dispozitive. Compania a fost fondat─â de CEO-ul Kristo Kraft, de CPO-ul Taavi Tuisk, Ionu╚Ť Iord─âchescu, în calitate de CTO ╚Öi Oliver Lall drept COO.

„Sistemul e simplu. Avem o solu╚Ťie de buy back, cine dore╚Öte î╚Öi poate vinde telefonul, noi îl evalu─âm, dac─â clientul e mul╚Ťumit ne trimite telefonul. Apoi acesta e trimis la partenerii no╚Ötri care-l recondi╚Ťioneaz─â, iar noi punem pe pia╚Ť─â device-uri recondi╚Ťionate de ace╚Öti parteneri. Nu numai dispozitive pe care le colect─âm noi, ci ╚Öi device-uri pe care le colecteaz─â prin alte metode decât Ringy”, explic─â Ionu╚Ť Iord─âchescu. Sistemul seam─ân─â cu cel de la Flip.ro, de exemplu, cei care au dezvoltat aceast─â pia╚Ť─â în România.

Dispozitivele de la Ringy sunt verificate, trec prin 25 de teste la ei, iar partenerii care chiar le recondi╚Ťioneaz─â fac ╚Öi mai multe teste pentru ca dispozitivele s─â fie ca noi.

„Nu vindem telefoane care au condi╚Ťia bateriei mai mic─â de 85%. Verific─âm toate componentele telefonului sau laptopului sau tabletei”, spune Iord─âchescu.

Povestea lui Ionu╚Ť ╚Öi drumul spre Estonia

Cum ajunge un CTO român la un startup estonian? Ionu╚Ť e IT-ist, iar ultima sa func╚Ťie în ╚Ťar─â a fost de CTO în cadrul grupului MediaPro. Dar e ╚Öi implicat în ac╚Ťiuni ale ONG-urilor, fiind cofondator al Let's Do It Romania. În fiecare an ONG-ul se duce în Estonia ╚Öi a╚Öa a avut prima sa leg─âtur─â cu aceast─â ╚Ťar─â. O poveste de dragoste mai târziu ╚Öi o întâlnire cu ceilal╚Ťi oameni care au cofondat Ringy ╚Öi a ajuns s─â se implice într-un startup.

Odat─â ce s-a întâlnit cu ceilal╚Ťi fondatori, Ionu╚Ť s-a apucat s─â fac─â un prototip pentru produs, cel care a fost prezentat la Startup Wise Guys într-un track de sustenabilitate.

„Am pivotat de la ideea ini╚Ťial─â în accelerator. Am fost ajuta╚Ťi foarte mult de oamenii din SWG. Am fost lua╚Ťi la nivelul zero ╚Öi am fost ridica╚Ťi extraordinar de mult pe toate nivelurile de care ai nevoie într-un startup. Ne-am dat seama c─â ideea noastr─â de atunci nu avea pia╚Ť─â ╚Öi am pivotat de dou─â ori pân─â am ajuns la ideea curent─â”, explic─â acesta.

În septembrie 2021 au reu╚Öit s─â lanseze op╚Ťiunea de vânzare prin site-ul propriu ╚Öi prin site-uri partenere.

Pașii pentru lansarea Ringy

Înainte s─â se apuce s─â vând─â, fondatorii Ringy au lucrat la a în╚Ťelege mai bine pia╚Ťa.

„Primul pas e s─â g─âsim parteneri cu care s─â recondi╚Ťion─âm ╚Öi recicla. Dup─â care am încercat diverse campanii. Am avut o campanie foarte mare aici în Estonia. Am colectat dispozitive în toat─â Estonia. În felul acesta am ridicat informa╚Ťia c─â se poate face cu echipamentul electronic”, spune Ionu╚Ť.

╚śi-au dat seama c─â problema exist─â ╚Öi în ╚Ť─ârile cele mai dezvoltate. Estonia are o rat─â de reciclare de 95% pentru plastic, dar o rat─â mic─â de reciclare a dispozitivelor electronice, pentru c─â oamenii nu ╚Ötiu c─â pot s─â fac─â acest lucru. Din acest motiv, la nivelul Uniunii Europene peste 800 de milioane de dispozitive electronice stau abandonate prin dulapurile sau depozitele oamenilor.

Odat─â ce au studiat aceast─â pia╚Ť─â, au început s─â colecteze dispozitive. Au câteva reguli destul de simple. Dac─â un om are un iPhone 11 ╚Öi vrea s─â-l vând─â c─âtre ei, o poate face, iar ei îi ofer─â bani, a╚Öa cum o face ╚Öi Flip.ro. Dar dac─â pe lâng─â acel iPhone care are valoare de pia╚Ť─â mai ai ╚Öi 6 Nokia în dulap, atunci po╚Ťi s─â le trimi╚Ťi ╚Öi pe acelea pentru a putea fi reciclate de c─âtre partenerii Ringy.

Drumul Ringy din Estonia, România ╚Öi toat─â Europa

Ringy a pornit din Estonia ╚Öi ca orice ╚Ťar─â mic─â, aceasta nu poate fi o pia╚Ť─â pentru startup-uri. E doar punctul de plecare. Din acest motiv Ringy se uit─â la o dezvoltare în toat─â Europa.

„Startup-urile din Estonia când pleac─â la drum cu ideea c─â nu trebuie s─â dezvolte un produs pentru ╚Ťar─â sau pentru Baltice, ci pentru toat─â pia╚Ťa din Europa. Asta a fost mentalitatea noastr─â din mai 2021. Noi nu dezvolt─âm doar un produs pentru Estonia, aici doar înv─â╚Ť─âm ╚Öi scal─âm func╚Ťionalit─â╚Ťile în alte ╚Ť─âri”, spune Ionu╚Ť Iord─âchescu.

„Avem parteneri din Centrul ╚Öi Vestul Europei. În România exist─â companii care fac ceva similar, cum ar fi Flip. Dar din total vânz─âri de echipamente electronice din Uniunea European─â, refurbished înseamn─â doar 1%. Exist─â ╚Ť─âri unde acest procent atinge 10%. România, Estonia ╚Öi ╚Ü─ârile Baltice sunt sub 1%, cre╚Ötere exist─â deci. Competi╚Ťie ne bucur─â s─â existe. Dac─â nu ai competi╚Ťia care s─â educe cet─â╚Ťeanul c─â produsul refurbished e un produs viabil e greu s─â fii singur”, a mai explicat acesta în cadrul interviului.

╚Üinta actual─â e s─â mearg─â spre pie╚Ťele din Estul Europei.

Cum po╚Ťi s─â te diferen╚Ťiezi pe pia╚Ťa de dispozitive recondi╚Ťionate?

Pia╚Ťa de dispozitive recondi╚Ťionate este înc─â mic─â, iar oamenii prefer─â s─â cheltuie banii în magazinele obi╚Önuite. Dar trendul avanseaz─â. ╚śi odat─â cu el apar ╚Öi mai multe startup-uri care fac acest lucru. A╚Öa c─â l-am întrebat pe Ionu╚Ť cum poate s─â se diferen╚Ťieze pe pia╚Ť─â.

„Vrem s─â îmbun─ât─â╚Ťim zona de Buy Back ╚Öi vom veni în România cu formula noastr─â de Buy Back, un lucru care nu exist─â la competitori. Vrem s─â lans─âm aceast─â zon─â pân─â la finalul anului în România”, spune Iord─âchescu.

În plus, fa╚Ť─â de al╚Ťi competitori, Ringy vrea s─â vând─â ╚Öi pe canalul propriu, dar ╚Öi pe alte canale ╚Öi s─â fie un furnizor de business pentru companiile care recondi╚Ťioneaz─â dispozitive, nu doar telefoane, dar ╚Öi laptopuri sau tablete.

„Ne-am integreat tehnologic cu partenerii no╚Ötri, cele mai mari probleme sunt cele de logistic─â dintre noi ╚Öi clien╚Ťii persoanele fizice. Avem un termen de livrare de 48 de ore ╚Öi facem livr─âri în toat─â Europa. Trebuie s─â fim foarte punctuali cu împachetatul”, spune cofondatorul Ringy.

Astfel, Ionu╚Ť descrie Ringy drept un hub. „E un hub în care am conectat to╚Ťi partenerii, de la partenerii de vânzare, la partenerii de achizi╚Ťie. ╚śi parteneri de vânzare/widget de Buy Back e chiar acest marketplace al nostru. Core-ul este un hub”, explic─â acesta.

Cifrele și perspectivele Ringy

În momentul de fa╚Ť─â Ringy are o cre╚Ötere de 10-15% de la lun─â la lun─â ╚Öi au ridicat o rund─â de pre-seed de 500.000 de euro investi╚Ťie. Cofondatorii se preg─âtesc s─â lanseze o nou─â rund─â de investi╚Ťie pentru 3 milioane de euro ca s─â accelereze cre╚Öterea.

„Am salvat pân─â acum 280 de tone de dioxid de carbon prin serviciile pe care le avem”, explic─â Ionu╚Ť Iord─âchescu.

De asemenea, o direc╚Ťie spre care vor s─â se duc─â este cea de B2B c─âtre companii, prin care s─â ajute companiile s─â recicleze dispozitivele ╚Öi poate s─â achizi╚Ťioneze unele la un pre╚Ť corect. Dar aici exist─â provoc─âri.

„Problema cu companiile mari e c─â nu sunt sigure ce se întâmpl─â cu device-urile lor. Au procedurile lor de securitate interne. ╚śi chiar dac─â le spunem c─â respect─âm anumite standarde interna╚Ťionale de ╚Ötergere a datelor, e dificil procesul”, spune Ionu╚Ť Iord─âchescu.

Cu toate acestea, au avut deja un prim contract cu o banc─â din Estonia, ceea ce demonstreaz─â faptul c─â pot îndeplini criteriile de securitate ale unei asemenea companii. Iar drumul pe aceast─â direc╚Ťie va continua.

Ringy are în momentul de fa╚Ť─â 9 angaja╚Ťi, dar vor s─â se extind─â.

„Vedem oportunitatea în criza mondial─â de componente. De asemenea, în Europa a ap─ârut legea de obligativitate a rep─âr─ârii telefoanelor ╚Öi echipamentelor. Pentru noi, cei care recondi╚Ťion─âm, este o oportunitate. Putem avea acces ╚Öi mai u╚Öor la dispozitive”, explic─â Ionu╚Ť Iord─âchescu.