Aproximativ 133 de milioane de noi locuri de muncă vor fi create în următorii 10 ani datorită progresului tehnologic, ceea ce înseamnă aproape de două ori mai mult decât joburile care vor fi înlocuite, adică 75 de milioane. La această concluzie a ajuns Forumul Economic Mondial (WEF), după ce a chestionat executivi din companii care numără circa 15 milioane de angajați în total, din 20 de țări.
Jurnaliștii de la The Guardian scriu că aceste date ar putea atenua frica oamenilor legată de impactul negativ pe care ar urma să-l aibă dezvoltarea economiei roboților. Pierderea locurilor de muncă poate avea consecințe și asupra salariilor, standardelor de viață și inegalității între țările dezvoltate.
Raportul WEF sugerează că noile tehnologii au capacitatea atât de a disrupe, cât și de a crea noi modalități de lucru, o situație similară cu ceea ce s-a întâmplat în timpul altei Revoluții Industriale, când puterea aburului, apoi și energia electrică au contribuit la stimularea creării de noi locuri de muncă și a dezvoltării clasei de mijloc.
În același timp, studiul avertizează asupra riscurilor automatizării în ceea ce privește training-urile și educația de care vor avea nevoie angajații pentru a se adapta, dar și investițiile în această privință. „Acesta este un apel la acțiune către guverne, companii, cadre didactice și persoane fizice pentru a profita de o fereastră care se închide rapid, pentru a crea un nou viitor al muncii pentru toți”, a declarat Klaus Schwab, președinte al WEF.
De asemenea, cei de la conducerea companiilor au afirmat că peste jumătate dintre sarcinile existente în companiile lor vor fi preluate de roboți până în 2025. Dintre joburile care ar putea dispărea se numără cele din contabilitate, introducere de date și salarizare.