Desfășurat în perioada 19-22 aprilie 2023, Campionatul Mondial de Robotică din SUA a reunit peste 190 de echipe pasionate de robotică din întreaga lume. Peste 18.000 de studenți din 59 de țări au concurat cu roboți dezvoltați și programați după cele mai inovatoare standarde.

RoboWave, Finalist Alliance Award și Control Award la Campionatului Mondial din SUA

Robotul românesc s-a calificat în două categorii importante ale competiției, echipa Autovortex adăugând în portofoliu încă două titluri internaționale.

"RoboWave a devenit un punct de referință atât pentru activitatea clubului nostru, cât mai ales pentru peisajul tehnologic local. Această performanță nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar oferit de Wave Studio și fără susținerea Asociației pastel, care au crezut în noi încă de la început. Resursele obținute în urma colaborării cu aceste două organizații au fost cruciale în proiectarea unui robot 100% românesc, care cucerește competiție după competiție", susține Valentin Ionuț Panea, coordonator AutoVortex, echipa Națională de Robotică a României.

Premiul "Finalist Alliance Award" a fost obținut în urma alianței pe care echipa Autovortex a făcut-o cu două echipe din Israel și SUA, concurând împreună în divizia Edison, în timp ce distincția "Control Award" a fost acordată pentru cea mai bună programare a robotului în competiție.

Printre criteriile la care câștigătoarea României a scorat cel mai bine se numără inovația adusă în software cu scopul de a crește funcționalitatea robotului în teren, funcții autonome ale robotului sau îmbunătățiri aduse sistemelor mecanice cu control inteligent.

RoboWave se pregătește să cucerească alte două competiții internaționale, în iunie și iulie 2023. Echipa de liceeni, împreună cu robotul dezvoltat, va participa la Maryland Tech Invitational in Washingston USA, în perioada 20-25 iunie, și la Campionatul Mondial de Robotică din Australia, desfășurat în perioada 15-17 iulie.