StepFWD, program de accelerare destinat echipelor mixte, a dat startul înscrierilor pentru o nouă cohortă de 20 de startup-uri din regiune care vor să-și accelereze creșterea. Înscrierea în program este gratuită iar echipele pot aplica pentru un loc până pe data de 8 octombrie 2023.


Subiectul diversității și al egalității de gen este unul prea puțin abordat, mai ales când vine vorba de startup-uri și echipele care lucrează la construirea unei afaceri de tech.

Paradigma începe să se schimbe și la noi și tot mai mulți fondatori, precum și investitori, își dau seama de importanța pe care o au echipele care au în echipa de fondatori atât bărbați cât și femei.

Ieșirea din zona de confort

O echipă diversă poate aduce un plus la nivelul creativității, este de ajutor atunci când vrei să urmărești perspective diferite cu privire la piață, produse și soluții. Totodată, poate duce la un grad mai mare de performanță.

Diversitatea e esențială pentru că e întipărită în algoritmul care face lumea să funcționeze. Dar uneori e neplăcută pentru că ne scoate din zona de confort și, din păcate, uneori ne și sperie. Dar tocmai acest disconfort pe care îl poate aduce e cel care ne ajută să creștem rapid. Având o echipă diversă ești obligat nu doar să observi perspective diverse, ci să interacționezi cu ele, să le dimensionezi și corelezi pe ale tale cu altele care pot fi uneori la celălalt capăt al unui spectru. Rezultatul e mai bogat, pentru că ingredientele sunt mai diverse”, este de părere Liviu Cadariu, program manager în cadrul StepFWD, primul program de accelerare de la noi dedicat antreprenorilor care fac parte din echipe mixte.

StepFWD se desfășoară pe parcursul a 7 luni, în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024 și oferă oportunități excelente de creștere rapidă acelor startupuri de tehnologie care vor să-și accelereze dezvoltarea.

StepFWD ajunge la cea de-a cincea ediție în acest an, iar cu Liviu Cadariu am discutat și despre Diversity Report, un raport ce cuprinde date privind diversitatea în rândul startup-urilor din România, pe care echipa programului l-a lansat în toamna anului trecut.

Un accelerator creat pentru echipe diverse

De exemplu, în cazul echipelor care au trecut prin StepFWD, 27 dintre ele au avut cel puțin un cofondator femeie, și numai 3 echipe au fost formate din femei fondator sau au avut majoritar femei fondator. Așadar, 24 de echipe participante în program au avut în echipa de fondatori atât femei cât și bărbați.

Aproape toate echipele care au luat o finanțare sau au trecut mai departe prin programe de accelerare, atât în România cât și în afara țării, au avut în componență cel puțin un element de diversitate.

”Rezultatele ne spun că echipele diverse performează mai bine”, spune Liviu și vine cu exemplele unor startup-uri cu o dinamică femei/bărbați în echipa de fondatori ce au trecut prin cele 4 ediții anterioare ale acceleratorului și care care au performanțe foarte bune.

Printre ele, Epic Visits, o platformă online de rezervări (inclusiv cu vouchere/carduri de vacanță) pentru cele mai bune cazări, cofondată de Raluca Jianu, care a creat și a creat apartamentul-muzeu Ferestroika, un spațiu capsulă unde, alături de istorici, a înghețat o scenă tipică familiilor din România care și-au petrecut anii în comunism, platforma de investiții Vestinda, din a cărei echipe de cofondatori face parte Diana Drajneanu, și care a fost acceptată în acest an la Techstars Boston.

Pe listă se află și Helperz, o platformă care pune familiile în legătură cu bone și menajere verificate, astfel încât părinții să aibă timp de altfel de activități și să-și lase copiii în siguranță într-o casă curată, din a cărei echipă de fondatori face parte Laura Bulai, precum și Morph, o platformă online de brainstorming individual și asincron, ce ajută echipele care lucrează remote, să genereze idei, printr-un proces ghidat, un startup cu două cofondatoare: Cătălina Bănuleasa și Ana Rădulescu.

”Trebuie să încercăm să schimbăm narativul despre diversitate și egalitate de gen”, completează Liviu.

Diversitatea în startup-urile românești

Acest lucru reiese și din raportul privind diversitatea în rândul startup-urilor românești, proiect lansat în urmă cu un an de echipa StepFWD. O cercetare care nu a fost una exhaustivă, dar care ne ajută să ne formăm o imagine destul de bună asupra modului în care sunt reprezentați în ecosistemul local femeile și bărbații fondatori de startup-uri.

Raportul a fost creat pe baza datelor colectate în urma unui chestionar pe care l-au completat 118 fondatori din 113 startup-uri românești, iar 64 dintre acele startup-uri respondente aveau o echipă diversă.

Raportul a urmărit să identifice prezența a mai mulți markeri ai diversității în cadrul echipelor respondente, să identifice probleme pe care le au în crearea unui mediu incluziv, cât și soluțiile pe care le propun pentru afacerilor lor sau pentru întregul ecosistem.

Cum 90 dintre cei 113 startup-uri incluse în raport au fost fondate în ultimii 5 ani, de aceea prezintă mai mulți markeri de diversitate.

Potrivit aceluiași raport, 6.3 este nota pe o scară de la 1 la 10 pe care respondenții au acordat-o importanței diversității într-un start-up (unde 1 nu este deloc important și 10 este extrem de important).

Echipele mixte și finanțările primite

Iar această diversitate este importantă și din punct de vedere al finanțărilor obținute de startup-urile care au echipe diverse: acestea performează mai bine și strâng mai mulți bani, mai ales cele din seriile A și B+.

Din raport reiese faptul că echipele diverse au primit mai multe finanțări de tip A și B (7 din 8 din startup-urile respondente care au primit investiții de tip Series A și B au echipe diverse – 88% - , comparativ cu 57 din 96 de startup-uri care s-au autofinanțat sau au primit investiții pre-seed sau seed sunt diverse – 59%).

Conform răspunsurilor din chestionarul lansat de StepFWD pentru realizarea acestui raport pare că diversitatea aduce mai mulți bani. Ceea ce este de aplaudat, dar uitându-ne la tendințele și la rapoartele europene pare prea bine ca să fie adevărat.

De exemplu, raportul din 2021 Funding in the CEE region arată faptul că business-urile din regiune fondate de femei au primit numai 1% din capitalul disponibil pe piață, în timp ce echipele mixte au primit 5% din finanțări, partea leului fiind luată de echipele formate din bărbați (94%).

Acest lucru se corelează și cu faptul că partenerii ce reprezintă în regiune fonduri de investiții sunt predominant bărbați (93%), în timp ce procentul femeilor investitor este de numai 7%.

Totuși, conform aceluiași raport din 2021, companiile cu fondatori femei depășesc, din punct de vedere al rezultatelor pe care le obțin la nivelul venituri versus finanțare, cu 96% companiile fondate doar de bărbați.

Un studiu realizat de Impact Hub și Bravva Angels pentru ING Bank România și dat publicității în primăvara acestui an a arătat realitatea antreprenoriatului românesc din perspectiva acționariatului feminin. Studiul a analizat doar firmele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, declarată pe anul 2021.

Din rezultatele studiului, reiese că peste 260.000 de firme locale au în structura lor o femeie acționar, iar 145.000 sunt controlate în întregime de femei. În top 300 companii din România se regăsesc 60 de firme cu acționariat majoritar feminin, reprezentând o pondere de 20%, ce generează tot 20% din profitul total, respectiv 1,82 de miliarde de euro.

În mediul antreprenorial din România, femeile sunt acționare în 47% dintre firmele active cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei, aproape la paritate cu bărbații. Mai mult, una din patru companii este deținută 100% de către femei.

Femeile sunt, însă, mai capabile să genereze randament și eficiență, abilitate care se vede în rezultatele că firmele cu acționariat 100% feminin au o rată medie a profitului net aproape dublă față de cele cu acționariat 100% masculin.

Situația privind diversitatea în startup-uri se păstrează și la nivelul lui 2022 și 2023. Un raport al Boston Consulting Group citat de TechCrunch arată faptul că doar 22% dintre startup-urile nou create în 2022 au inclus femei în echipa de fondatori, iar când vorbim doar despre startup-uri fondate de femei, procentul scade la 10%.

Adică, dacă una din două femei se alătură bărbaților pentru a crea un startup, doar unul din zece bărbați iau la rândul lor decizia de a lansa un startup alături de un cofondator femeie.

Decalaje de gen și în zona investițională

Nici în lumea investițiilor lucrurile nu stau prea bine. Raportul European Women in VC (EWVC) 2023 arată că, în ciuda faptului că fondurile cu o reprezentare mai mare a femeilor manageri prezintă randamente mai mari, decalajele de gen sunt încă o problemă în firmele europene de capital de risc. În 2023 doar 16% dintre partenerii generali (GP) sunt femei, comparativ cu 15% în 2022.

Totodată, doar 30% dintre comitetele de investiții au femei printre membri și doar 12% au membri din alte grupuri minoritare.

Raportul European Women in VC (EWVC) 2023 oferă o privire de ansamblu asupra impactului financiar pe care-l au echipele mixte ale fondurilor de investiții. Raportul evidențiază și corelația între gen și performanță ca un catalizator în peisajul capitalului de risc: echipele de conducere formate în mare parte din femei depășesc la nivel de performanță echipele de bărbați cu 9,3 puncte procentuale.

În plus, în ciuda dovezilor din rapoarte care arată că startup-urile fondate sau co-fondate de femei pot genera mai multe venituri decât startup-urile fondate de bărbați, atunci când iau decizii de investiții financiare, femeile fondatoare/cofondatoare sunt considerate elemente secundare.

Revenind la raportul Boston Consulting Group, în 2022 startup-urile cu echipe mixte au reușit să atragă 12,1 milioane de euro în investiții în medie, la o diferență de numai 5 milioane de euro față de startup-urile doar cu fondatori bărbați.

Discriminarea în lumea startup-urilor

Cu toate acestea, startup-urile doar cu femei fondator au strâns abia 4,2 milioane de euro în medie anul trecut, cu mult sub celelalte două grupe.

La nivel global, sub 3% din volumul anual de finanțări merge către femei acționare în companii din tehnologie și până la 15% în echipe mixte.

Un motiv ar putea fi discriminarea. De altfel, în Diversity Report al echipei StepFWD, 42% dintre femeile care au răspuns chestionarului au menționat că au fost discriminate, comparativ cu 26% dintre bărbați.

Rezultatele sunt similare cu cele din State of European Tech 2021, raport din care reieșea faptul că 38% dintre femeile din startup-uri s-au confruntat cu discriminarea, comparativ cu numai 13% dintre bărbați.

Femeile și bărbații experimentează discriminarea în mod foarte diferit, iar analiza StepFWD o confirmă. În cazul bărbaților, principalul factor de discriminare este naționalitatea, în timp ce pentru femei, este sexul. Indicele egalității de gen 2021 plasează România pe locul 25 din 27 cu un punctaj de 54,5/100, iar acest lucru consolidează constatările din raportul StepFWD.

”Diversitatea și, mai punctual egalitatea de gen, nu vor putea fi considerate ca strategii care aduc succesul unui startup, atâta timp cât sunt privite ca măsuri reparatorii sau, în cel mai bun caz, niște idei pe care ar fi bine să le aibă fondatorii pe lista mare de strategii”, mai spune Liviu Cadariu.

Diversitatea, o valoare

Femeile sunt mai capabile să genereze randament și eficiență, abilitate care se reflectă în rata de profit a companiei, mai reiese din studiul realizat de Impact Hub și Bravva Angels. Astfel, cele mai profitabile sunt firmele cu acționariat 100% feminin, cu o rată medie a profitului net de 15%, aproape de două ori mai mare decât cele cu acționariat exclusiv masculin, care generează un profit mediu de 8,3%.

Să ai o echipă mixtă în cadrul startup-ului tău îți poate asigura o viziune de 360 grade, te poate ajuta să înțelegi mai bine nevoile clienților tăi, poate duce la identificarea mai rapidă a provocărilor și la adoptarea unor soluții variate pentru că toată lumea aduce la masă experiențe și perspective variate.

Cum putem crea mai multă diversitate în startup-urile din România? Din păcate nu există o rețetă cheie, dar cu siguranță ecosistemul de la noi ar beneficia dacă ar exista mai multă colaborare, mai multă răbdare.

”Probabil că este un moment complicat în care să vrei să dai piept cu diversitatea, pentru că ești vulnerabil, ideea ta e vulnerabilă și startup-ul tău e vulnerabil. Așa că e total de înțeles de ce ai vrea să te înconjori de oameni care îți seamănă. Așa că singura soluție să nu faci asta e să fii curajos și să accepți că cele mai bune idei se nasc doar din războiul ideilor. Diversitatea, când vine vorba de fondatori, e o decizie, rar se întâmpla natural, așa că pentru a avea mai multe echipe diverse de fondatori trebuie să îmbogățim narativul despre diversitate în ecosistemul de startup-uri, pentru ca diversitatea să poată fi percepută cu adevărat ca ceea ce este, adică o valoare”, concluzionează Liviu Cadariu.

StepFWD Together caută 20 de startup-uri de tehnologie early stage, formate din echipe diverse care au deja un produs și primii utilizatori/clienți, în căutarea de oportunități de creștere rapidă, de învățare și/sau de investiție și care vor să-și dedice următoarea jumătate de an pentru a-și accelera procesele și a-și dezvolta produsele.