Bucharest AI e prima comunitate din România dedicată creșterii ecosistemului de inteligență artificială. Chiar dacă pare un domeniu SF, el este unul al prezentului și care va influența economiile țărilor în următorii ani, pe măsură ce multiple domenii se vor automatiza.


După ce au organizat pre-acceleratorul #BeAI, în care au premiat și promovat startup-urile care folosesc inteligența artificială, cei de la Bucharest AI au lansat la finalul anului trecut Elements of AI. Acesta e un curs introductiv de inteligență artificială creat în Finlanda și care vrea să ofere oricui noțiuni de bază despre acest domeniu. ˝Gândește-te că e ca un curs despre curentul electric în momentul când au apărut primele becuri în lume. Așa cum astăzi cu toții știm să montăm un bec, așa va fi și inteligența artificială pe viitor.

Elements of AI” reprezintă o serie de cursuri online gratuite create de Reaktor și de Universitatea din Helsinki. Cursurile combină teoria cu exerciții practice și pot fi finalizate în ritmul propriu. Cursul a fost adus în România de Bucharest AI și Universitatea Româno-Americană. Noi am discutat cu Alexandra Petruș, cofondatoare Bucharest AI, despre nevoia pentru acest curs și pentru popularizarea inteligenței artificiale pentru populația generală.

Poți accesa cursurile online Elements of AI această adresă.

Din Finlanda în România

Cursul a fost creat inițial în Finlanda, o țară care investește mult în inteligența artificială. Am vorbit cu Alexandra Petruș despre modul în care au ajuns finlandezii o societate care e privită uneori cu invidie din alte țări.

„Finlanda a reușit să se transforme după al doilea război mondial dintr-o societate agricolă rurală săracă într-una dintre cele mai prospere națiuni și cele mai avansate din punct de vedere tehnologic. Finlandezii au realizat toate acestea fără petrol sau alte minerale naturale, investind în educație, cercetare și dezvoltare”, spune Alexandra Petruș.

După aceste evoluții, finlandezii au decis să se uite mai departe și să investească în educație privind inteligența artificială.

„Scopul cursului nu a fost sa ajunga un program teoretic, ci mai degrabă să doteze toți cetățenii cu cunoștințele necesare pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la IA și să o valorifice în beneficiul națiunii”, spune Petruș.

De ce să faci un curs de inteligență artificială chiar dacă nu lucrezi în IT?

Cursul Element of AI nu se adresează specialiștilor din IT, ci e pentru cei care vor să afle pur și simplu lucruri generale despre această tehnologie, ca să se pună la curent cu ce e important în lume.

„Orice persoană poate sa urmeze cursul, si ne adresam tuturor - indiferent de vârstă, sex sau locație, atât din companii, din administrație publică, din comunități, cetățeni ce-și doresc să aibă un drum spre reconversie profesională, coordonatori de programe/proiecte, nefiind nevoie de matematică sau programare complicată”, spune Alexandra Petruș.

La finalul cursului, orice „student” va ințelege câteva dintre implicațiile majore ale AI, va ști să gândească critic privind știrile și revendicările AI din aceste știri, să înțeleagă definiții și să discute despre aceste concepte.

Alexandra consideră că inteligența artificială va impacta fiecare industrie, deci fiecare persoană. Ea crede că toată lumea trebuie să aibă acces egal la oportunitatea de a înțelege ce este cu adevărat tehnologia și cum o putem fructifica.

„Trăim o întreagă revoluție, ce se întâmplă în fapt în timp ce vorbim. Să fim expuși noțiunilor de bază folosite în această revoluție pare esențial”, spune Alexandra Petruș.

Cursul include module despre învățarea automată, rețelele neurale, filosofia inteligenței artificiale și utilizarea inteligenței artificiale pentru rezolvarea problemelor. Se compune din două părți: Introducere în AI și continuarea sa, Building AI, care a fost lansată la sfârșitul anului 2020. Cursul explica implicatții ale AI în situații reale din viața de zi cu zi cu exerciții interactive.

La nivel global, 575.000 de persoane au trecut prin cursul Elements of AI, iar 25% dintre aceștia au avut peste 45 de ani.

Ce rol are școala în promovarea inteligenței artificiale

Chiar dacă școala din România are destule probleme, mai ales acum în timpul pandemiei, iar programa este destul de învechită pentru elevii de astăzi, un scop ar trebui să fie să promoveze direcțiile de viitor pentru aceștia.

Din punctul de vedere al cofondatoarei Bucharest AI, elevii ar trebui să învețe ce este inteligența artificială încă de la primele noțiuni legate de calculatoare și programe.

„Mulți copii cresc cu tabletele și telefoanele în brațe, dar nu sunt conștienți că sunt ghidați de inteligențe artificiale care-i privesc de partea cealaltă a ecranului. Prin ințelegerea modului de funcționare, elevii pot să preia controlul și să beneficieze de avantajele imense oferite de AI”, spune Alexandra Petruș pentru start-up.ro.

În momentul de față, Elements of AI e realizat în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană, iar Alexandra menționează că nu doresc să înlocuiască programele din școală și universități, ci să aducă informații accesibile oricui.

Din punctul de vedere al cofondatoarei Bucharest AI, România și românii trebuie să se pregătească pentru AI prin încercare. „Teama de tehnologie oprește progresul. România a beneficiat de pe urma dezvoltării pieței de IT și a unui background matematic în educație. Avem nevoie de digitalizare și nu trebuie să ne oprim în a dori și noțiuni de AI”, spune Alexandra Petruș.

Ea menționează că România a fost beneficiara unui fenomen numit „leap-frogging”, adică săritul de etape în cuvinte mai simple. Am fost mulți ani în topurile vitezei de internet pentru că nu dezvoltasem nimic înainte, așa că am intrat direct în lumea internetului de mare viteză. Alexandra consideră că și în AI putem face acest lucru.

„Putem gândi împreună o abordare de leap-frogging și în context de inteligență artificială, cu focus pe educație și gândire aplicată”, spune aceasta.

Domeniile influențate de inteligența artificială

E greu să pui degetul doar pe câteva domenii influențate de inteligența artificială. Toate domeniile au fost deja atinse de această revoluție. Cu toate acestea, spune Alexandra, dacă ar fi să ne concentrăm doar pe două domenii am putea să ne uităm la agricultură și muzică.

„Par a fi domenii radical diferite, dar în ambele există o impresie generală că lucrurile încă se fac în mod tradițional, dar inteligența artificială a schimbat aceste industrii în doar câțiva ani”, spune Petruș.

Unul dintre scopurile Elements of AI, dar și Bucharest AI, e să demistifice inteligența artificială și să-i ia aura aceasta de science fiction.

„Nu am trebui să lăsăm AI la mâna câtorva dezvoltatori de elită, ci să contribuim cu toții. Nu degeaba ne referim la inteligența artificială ca la noua electricitate. AI-ul ne va impacta viețile în feluri în care acum doar ne putem imagina. Ipoteza de a expune cât mai mulți oameni, cu background-uri diferite, către noțiuni de AI este esențială. Ca cetățean, votant, trebuie să iei decizii bazate pe cunoștințe”, spune Alexandra Petruș.