CV-ul academic al lui Mukul Pal este unul impresionant - o licență în Științe și un MBA în finanțe în obținute în India, a absolvit ca Chartered Market Technician și a urmat un program de MIT Fintech în Statele Unite și un master în Econometrie şi statistică aplicată, în România, la Cluj.

A lucrat pentru Bursa de Valori din Bombay, mai întâi în departamentul de active derivate, apoi în divizia de instruire a produselor derivate, unde a instruit diverse echipe instituționale globale cu privire la instrumentele derivate și la cele de gestionare a riscurilor. A condus cercetări de derivate pentru instituții financiare de top din India, iar mai apoi a ajuns în România, unde a înființat Orpheus Capitals, în 2005.

Mukul Pal - de carieră, antreprenor

Mukul Pal a venit la Cluj din motive personale și tot acestea l-au făcut să rămână. Între timp a lansat două afaceri, Orpheus Capitals, în 2005, și AlphaBlock, în 2018, evaluat deja la 15 milioane de dolari. Înainte de acestea, el a mai cofondat alte două companii în Mumbai, tot din sectorul financiar. „Cu o experiență corporativă de 4 ani în Mumbai, sunt de carieră un antreprenor, cu accent principal pe cercetarea cantitativă.”

Orpheus Capitals a fost o companie de consultanță în investiții care a oferit serviciile sale pentru organizații precum Raiffeisen Asset Management, BT Securities, BRD Securities, SSIF Broker, Target Capital, SIBEX, Reuters și altele. Orpheus a început să construiască soluții de hedge fund în 2010, iar acum se ocupă de managerii de active globale din India, Europa, Canada și Statele Unite. Despre Orpheus, Mukul Pal spune că „visul a fost acela de a construi o idee globală, pe care toată lumea ar putea să o utilizeze și de care să beneficieze. Visul este mai mare acum. Vrem ca oricine în lume să folosească un agent ultra-inteligent, care să poată ajuta la luarea deciziilor de orice fel”.

El explică ceea ce face Orpheus apelând la exemplul unei afaceri cu închirieri de accesorii pentru schi la Băișoara, care are nevoie de informații - Cum este vremea? Cât timp se vor menține condițiile ideale pentru schi? Câți oameni sunt așteptați? Cât de uzat este echipamentul? „Veți fi surprinși să știți cât de multe întrebări poate avea o afacere de închiriere de echipamente pentru schi. Numai agenții de inteligență artificială au capacitatea de a răspunde la astfel de întrebări deschise. Acesta este viitorul. Asta este ceea la ce lucrăm astăzi”, declară el.

„Dacă nu era România, Orpheus nu ar fi existat”

Întrebat despre cât de prietenoasă este România cu antreprenorii imigrați aici, Mukul spune că este vorba mai mult despre români, decât despre România. „Sunt încântat. Românii sunt spirituali, educați, deschiși, prietenoși, grijulii și lista poate continua. Dacă nu era România, Orpheus nu ar fi existat. Deci, din experiența mea personală, răspunsul este un «da» răsunător. Știu că sunt multe de făcut la nivel politic, dar orașele precum Clujul au arătat că multe lucruri se pot face la nivel regional, în ciuda provocărilor la nivel național”, mărturisește antreprenorul.

Ideea de a porni o altă afacere a încolțit după ce și-a luat diploma în Fintech la MIT, în 2016. „Am simțit că trebuie să existe o modalitate prin care să folosim tehnologia blockchain pentru a crește afacerea sau pentru a-i aduce o vizibilitate globală. Acesta a fost momentul în care am început să mă gândesc la alpha (inteligența) și la blockchain. Chiar și la MIT, fintech-ul se concentra pe plăți, nu pe disruperea managementului investițiilor. Nu îmi imaginam că, în câțiva ani, voi conduce inițiativa care înglobează cele trei noi tehnologii în AlphaBlock”, povestește Mukul.

Internetul este informația, blockchain-ul e validarea

În esență, AlphaBlock este o companie de AI care construiește alphabot-uri financiare și industriale, validate pe blockchain. AlphaBlock asigură, îmbunătățește, validează, generează și distribuie investiții create de Alpha care sunt cumpărate, nu vândute. Pe scurt, AlphaBlock se folosește de inteligența artificială ca să construiască soluții de management a investițiilor.

În traducere, pentru cei care sunt mai puțin familiarizați cu noile tehnologii, fondatorul startup-ului spune că internetul este informația, iar blockchain-ul este validarea. „Când validezi informațiile, obții validare pe internet. Viziunea AlphaBlock este de a construi un internet validat. Gândește-te cât de valoroase ar fi informațiile dacă ar fi validate. Niciun fake news. Fiecare serviciu pe care îl consumi devine responsabil. Se reduce frauda și, partea cea mai bună, inteligența poate fi extrasă doar din informațiile validate, deoarece fără informații validate, inteligența este o afirmație - nu este reală”.

Există mai multe probleme pe care Mukul le-a identificat și vrea să le rezolve cu ajutorul acestui startup. În primul rând, 85% dintre managerii de active nu oferă costuri alpha net. „Investitorii globali nu doar că beneficiază de asistență redusă, dar și subvenționează performanța scăzută”, afirmă Pal. „În al doilea rând, metodele de cercetare folosite astăzi pentru a gestiona sau construi portofolii se bazează pe modele statistice liniare care nu pot fi livrate într-o lume complexă neliniară. În al treilea rând, blockchain este o tehnologie excelentă care avea un design mediocru rețelei”, este de părere antreprenorul.

Startup-ul din Cluj, o variantă a motorului Google

AlphaBlock are două linii de business. Prima este cea de licențiere a afacerilor unde modelele lor generează randament per unitate de risc și percep un comision pentru rentabilitate suplimentară în funcție de risc, da nu percep o taxă de administrare. Al doilea business se referă la platforma de tehnologie care aduce împreună domeniile Fintech - AI - Blockchain într-o singură aplicație AlphaBlock, care funcționează precum Google. Diferența este că nu oferă informații cu alphabete, ci oferă inteligență condusă de alphabot-uri, procese automatizate algoritmice sistematice, științifice și replicabile. „Modelul nostru de afaceri urmărește să construiască și să participe la un lanț valoric. Noi îi spunem un mediu tehnic tokenizat, o lume în care toate companiile de tehnologie colaborează pentru a produce informații și a împărți recompense”, adaugă Mukul Pal.

Bot-urile industriale pe care le lansează AlphaBlock urmăresc informații legate de vreme, cybersecurity, transport, muzică, modă și închirieri de schiuri. „Atunci când putem anticipa atât de multe domenii, partea cea mai ușoară să combinăm toate acestea în limbajul omenesc al unui agent inteligent.”

AlphaBlock a primit recent o rundă de finanțare, startup-ul fiind evaluat la 15 milioane de dolari la numai un an după lansare. Fondatorul său spune că investitorii mari nu trebuie convinși, întrucât ei simt oportunitatea. „Așa cum era dificil să înțelegem Google, Amazon, Apple cu 30 de ani în urmă, este foarte dificil să înțelegem cum se va transforma informația în sine. Investitorii noștri pariază pe noi, deoarece știu că viitorul este despre inteligență, nu informație”, afirmă Pal.

„România trebuie să-și asume riscuri”

Într-un interviu acordat publicației monitorulcluj.ro, Mukul Pal spune că India i-a dăruit o personalitate, România i-a oferit o platformă de gândire și se pare că Statele Unite îi vor da descoperirea. În ceea ce privește ecosistemul de startup-uri din aceste țări și antreprenorii, precum și principalele diferențe și asemănări, Pal spune că Statele Unite au învățat lumea despre ceea ce este antreprenoriatul, au dat finanțele moderne și arta gestionării riscurilor. „Riscul este o parte integrantă a societății noastre în prezent, iar SUA. este managerul global al riscurilor. Nu putem înțelege investițiile dacă nu putem înțelege riscul”, afirmă Pal.

În opinia lui, India te obligă să gândești diferit. „Dacă nu poți gândi diferit, nu poți face diferența, ești unu dintre miliarde. India te obligă să fii creativ. India a parcurs un drum lung spre a înțelege riscul. Pe o scară a riscului, India este un risc-taker”.

Pentru Mukul, România este un activ cu cele mai puține riscuri. „Are nevoie să își asume riscuri, are nevoie de gestionarea riscurilor și un bun de valoare pentru a crea bogăție. Nu suntem într-o lume izolată. Ecosistemele și startup-urile urzesc lumea într-o singură piață”, este de părere Mukul Pal.

România are multe lucruri de învățat de la India și SUA și trebuie să fie conștientă de schimbările globale.

„Se consideră că dintre Waterloo, Toronto și Montreal, noi avem toate cele trei noi tehnologii - Quantum computing, Blockchain și AI. Tehnologia globală s-a mutat în nord, de aceea AlphaBlock are sediul în Toronto.”

Fondatorul AlphaBlock spune că România s-a schimbat mult de-a lungul timpului, în perioada de când este el stabilit aici. „Drumurile din Cluj, din 2004, diferă foarte mult de cele din 2019. O mulțime de lucruri s-au schimbat în timp. În prezent, există mai multe companii de tehnologie în Cluj, o infrastructură tech mai bună și serviciile de stat s-au îmbunătățit”, menționează el. În același timp, spune că, în continuare, ar putea fi simplificată contabilitatea românească.

„Obiectivele și așteptările surprind, de obicei, într-un mediu de startup-uri”, afirmă el cu privire la ceea ce și-au propus anul trecut. „În 2018, am testat tehnologia noastră cu clienți internaționali. Am avut mai multe lucruri de făcut pentru a fi pregătiți să trecem la nivel global. Am lucrat pe tot parcursul anului să depășim mai multe provocări, iar acum avem o echipă mare globală.”

În 2019, vor ca până la sfârșitul primului trimestru să lanseze aplicația web pentru AlphaBlock B2B și să semneze cu 30 de parteneri globali și vor să treacă pragul de 3 cifre (triple-digit growth) AuM (active gestionate) sub licență. De asemenea, vor să își ducă proiectul spre zona mainstream, acolo unde companiile globale de tehnologie încep adoptarea timpurie pentru operațiunile lor globale.